ΥΠΕΚΑ: Μετά το Πάσχα οι ρυθμίσεις για τη δόμηση

Αμέσως μετά το Πάσχα σχεδιάζει το υπ. Περιβάλλοντος να κινήσει τις διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό και απλούστευση της πολεοδομικής νομοθεσίας. Τι θα γίνει με τους ημιυπαίθριους.

ΥΠΕΚΑ: Μετά το Πάσχα οι ρυθμίσεις για τη δόμηση
Αμέσως μετά το Πάσχα σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος να κινήσει τις διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό και απλούστευση της πολεοδομικής νομοθεσίας, ανακοινώνοντας και θέτοντας σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου που θα ρυθμίζει θέματα σχετικά με την έκδοση οικοδομικών αδειών και την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έκθεσης του ΟΟΣΑ για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της Ελλάδας κατά τη δεκαετία 2000 – 2009, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι τον προσεχή Απρίλιο θα παρουσιάσει την πρόταση του υπουργείου για τις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη πολεοδομική νομοθεσία της χώρας, ώστε η έκδοση οικοδομικής άδειας να γίνεται ταχύτερα και χωρίς φαινόμενα διαφθοράς, αλλά και για να παταχθεί η αυθαίρετη δόμηση.

Μετά το Πάσχα, αν δεν καταστεί δυνατόν να είναι έτοιμο μέσα στην επόμενη εβδομάδα, το ΥΠΕΚΑ θα παρουσιάσει και την πρότασή του για τη ρύθμιση της εκκρεμότητας με τους ημιυπαίθριους χώρους.

Εν τω μεταξύ εντός των ημερών – πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα – το υπουργείο Περιβάλλοντος θα ανακοινώσει τις τελικές ρυθμίσεις σε ότι αφορά τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων, ενώ σήμερα καταθέτει στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Παράλληλα, η υπουργός δεσμεύθηκε να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο δράσης για την προώθηση της χρήσης ποδηλάτου στην Αττική μέσω της δημιουργίας υπερτοπικού ποδηλατόδρομου που θα συνδέει την Κηφισιά με το κέντρο και το Φαληρικό Όρμο.

Στην ομιλία της η κ. Μπιρμπίλη ανέφερε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός για την υλοποίηση της πράσινης ανάπτυξης βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες και συγκεκριμένα στους:

• Κλίμα και Ενέργεια: Αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής με στόχο τη μετάβαση σε μια ανταγωνιστική οικονομία χαμηλής κατανάλωσης σε άνθρακα.
• Προστασία και διαχείριση των φυσικών πόρων με γνώμονα την αειφορία.
• Προώθηση πράσινων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης.
• Ενίσχυση των μηχανισμών και θεσμών περιβαλλοντικής διακυβέρνησης.

Ειδικά για τις δράσεις που έχουν ως στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις πόλεις, η κ. Μπιρμπίλη ανέφερε ότι «ο ΟΡΣΑ επεξεργάζεται το νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης του σχεδιασμού και της οργάνωσης του αστικού και περιαστικού πρασίνου σε μια αδιάκοπη συνέχεια από τον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό κόλπο με κατάληξη στον Ευβοϊκό».

Σε ότι αφορά την αυθαίρετη δόμηση στην Αττική, η υπουργός τόνισε ότι συστάθηκε και στελεχώνεται Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων, σαν κομμάτι της Ειδικής Γραμματείας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Κύριες αρμοδιότητες αυτής της Υπηρεσίας είναι ο εντοπισμός αυθαίρετων μέσα στις δασικές εκτάσεις της Ανατολικής Αττικής, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009, και ο συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές Πράξεις Κατεδάφισης.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η κ. Μπιρμπίλη απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι φόροι περιβάλλοντος και ειδικότερα να υπάρξει αναπροσαρμογή των τιμών των διοδίων με «πράσινους φόρους», κάτι που πρότεινε και στο οποίο μάλιστα έδειξε να επιμένει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurria.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v