Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξανανοίγει το πακέτο των 28 δισ. για τις τράπεζες

Τη δυνατότητα επανενεργοποίησης του πακέτου των 28 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται σε ν/σ που κατατέθηκε στη Βουλή. Τι ισχύει για μερίσματα, "καπέλο". 

Ξανανοίγει το πακέτο των 28 δισ. για τις τράπεζες
Τη δυνατότητα επανενεργοποίησης του πακέτου των 28 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών που «έκλεισε» στις 31-12-2009, προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των υπηρεσιών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στην περίπτωση διανομής μερίσματος για τις χρήσεις 2008 και 2009, για τις τράπεζες που έχουν ενταχθεί στο πακέτο, η διανομή περιορίζεται αποκλειστικά στη διανομή μετοχών.

Με άλλη διάταξη του ίδιο νομοσχεδίου παρέχεται η δυνατότητα στις τράπεζες που έχουν εκδώσει (ή θα εκδώσουν και νέες) προνομιούχες μετοχές τις οποίες αγόρασε το ελληνικό δημόσιο, να εξαγοράσουν τις μετοχές αυτές σε χρόνο μεγαλύτερο των 5 χρόνων που προβλεπόταν αρχικά, αλλά με «καπέλο» επιτοκίου 2% για κάθε χρόνο καθυστέρησης, το οποίο θα επιβάλλεται στην αρχική ετήσια απόδοση 10%.

Αναλυτικά, με το άρθρο 37 του νομοσχεδίου, παρέχεται η δυνατότητα στις τράπεζες να εξαγοράσουν τις προνομιούχες μετοχές με τις οποίες αύξησαν το μετοχικό τους κεφάλαιο και τις οποίες ανάλαβε το Ελληνικό Δημόσιο, και μετά την πάροδο των πέντε ετών.

Στην περίπτωση αυτή και εφόσον δεν έχει προηγηθεί απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του πιστωτικού ιδρύματος για την επαναφορά των προνομιούχων μετοχών, επιβάλλεται, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μετά από εισήγηση της ΤτΕ, προοδευτικά σωρευτική προσαύξηση ποσοστού 2% ετησίως στο ετήσιο δικαίωμα σταθερής απόδοσης 10%.

Με άλλη διάταξη, δίδεται η δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών με απόφασή του και αφού έχουν προηγηθεί εισήγηση της ΤτΕ και η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να παρατείνει την ισχύ του νόμου για το πακέτο των 28 δις ευρώ. Αρχικά, ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης είχε ανακοινώσει πως στο νομοσχέδιο θα δινόταν με το νομοσχέδιο παράταση του πακέτου έως τις 30 Ιουνίου 2010. Τελικά επελέγη, η λύση της έκδοσης υπουργικής απόφασης.

Από την ειδική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο πάντως, προκύπτει με σαφήνεια ότι ξανα- ανοίγει το πακέτο των 28 δισ. ευρώ καθώς στην ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι ενδεχόμενη δαπάνη θα προκύψει από τυχόν:

· Πληρωμή τόκων για ομόλογα που θα εκδοθούν για να καλύψουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών με έκδοση προνομιούχων μετοχών που θα αναληφθούν από το ελληνικό δημόσιο και μετά την 31-12-2009, λόγω της δυνατότητας παράτασης της σχετικής προθεσμίας.

· Κατάπτωση εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου που θα χορηγηθούν για δάνεια που θα συναφθούν και μετά την 31-12-2009 από πιστωτικά ιδρύματα, λόγω της δυνατότητας παράτασης της σχετικής προθεσμίας και

· Εξόφληση τίτλων του ελληνικού δημοσίου που θα εκδοθούν και διατεθούν σε πιστωτικά ιδρύματα και μετά την 31-12-2009, σε περίπτωση μη επιστροφής τους κατά την ημερομηνία λήξης των τίτλων αυτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το νομοσχέδιο δεν προκύπτει ενδεχόμενη ανακατανομή του πακέτου των 28 δισ. ευρώ, από τα οποία περισσότερα από 16 δισ. ευρώ δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Το πακέτο, σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα σχεδιασμούς- χωρίς να αποκλείονται αλλαγές- θα παραμείνει ως έχει, δίνοντας εγγυήσεις 15 δισ. ευρώ (έχουν ήδη αντληθεί 3 δισ. ευρώ), ειδικά ομόλογα 8 δισ. ευρώ (έχουν ήδη αντληθεί 4,671 δισ. ευρώ) και ενισχύσεις 5 δισ. ευρώ από την έκδοση προνομιούχων μετοχών από τις τράπεζες τις οποίες αγοράζει το ελληνικό δημόσιο (έχει ήδη αγοράσει 3,768 δισ. ευρώ)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v