Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Δυο τα σενάρια για ευρωπαϊκή βοήθεια

Δυο τρόπους βοήθειας από ΕΕ προς Ελλάδα χωρίς την αρωγή της Γερμανίας περιέγραψε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Στο τραπέζι παραμένει το "χαρτί" του ΔΝΤ. "Αστειότητες" τα περί προσφυγής στις αρχές Απρίλη.

ΥΠΟΙΚ: Δυο τα σενάρια για ευρωπαϊκή βοήθεια
Αστειότητες χαρακτήρισε τα περί προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ στις αρχές Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου σε ομιλία του στη Βουλή, περιγράφοντας δυο τρόπους για ευρωπαϊκή βοήθεια στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο υπουργός τόνισε ότι η Ε.Ε. έχει τους μηχανισμούς να βοηθήσει την Ελλάδα, ακόμη και χωρίς την αρωγή της Γερμανίας.

Όπως ανέφερε, η βοήθεια προς την Ελλάδα θα μπορεί να πάρει δυο μορφές:

-Βοήθεια σε διμερές επίπεδο, με τη συμμετοχή Γαλλίας και άλλων χωρών της Ε.Ε., χωρίς τη Γερμανία.

- Δανεισμό της ΕΚΤ για λογαριασμό της Ελλάδας, χωρίς τη Γερμανία.

Παράλληλα, ο υπουργός χαρακτήρισε αστειότητες τα περί προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ στις αρχές Απριλίου. "Έχουμε πει από την αρχή ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Δεν είμαστε τώρα πιο κοντά στο ΔΝΤ από ότι προηγουμένως", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, έφερε ξανά το θέμα του ΔΝΤ στο προσκήνιο, αναφέροντας ότι "όλες οι επιλογές για βοήθεια παραμένουν ανοιχτές", ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι ευελπιστεί σε έμπρακτη στήριξη από την Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας.
 
"Έχουμε την ευκαιρία να λάβουμε μια απόφαση την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε. Εάν υπάρχει ήδη ο μηχανισμός βοήθειας, αυτό είναι αρκετό για να πεις στις αγορές: όχι στην κερδοσκοπία, αφήστε τη χώρα να κάνει αυτό που κάνει", σημείωσε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες.   

Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει να δανείζεται με υψηλά επιτόκια, δεν θα μπορέσει να ευθυγραμμιστεί με το στόχο μείωσης του ελλείμματος, προσθέτοντας ότι η χώρα έχει λάβει μέτρα λιτότητας, αντίστοιχα αυτών που θα επέβαλλε το ΔΝΤ. "Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να προσφύγουμε στο ΔΝΤ", τόνισε.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v