Le Monde: "Οξύνονται" οι γαλλογερμανικές σχέσεις

Η ελληνική κρίση και το θέμα της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα οδηγεί στην όξυνση των γαλλογερμανικών σχέσεων αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η «Le Monde».

Le Monde: Οξύνονται οι γαλλογερμανικές σχέσεις
Η ελληνική κρίση και το θέμα της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα οδηγεί στην όξυνση των γαλλογερμανικών σχέσεων αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η «Le Monde».

Τη στιγμή που η Γαλλία δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι προέχει η αλληλεγγύη, δεν είναι τυχαίο ότι λίγες μέρες μετά, η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ δηλώνει ότι "θα έπρεπε να υπάρχει ύστατη λύση εξόδου μιας χώρας από το ευρώ".  

Επίσης, τονίζει η εφημερίδα, δεν είναι τυχαία η επίθεση, μέσω των FT, της γαλλίδας υπουργού οικονομίας C. Lagarde, που κατηγόρησε τη Γερμανία ότι συμπιέζει τα κόστη παραγωγής της για να ενισχύσει το εμπορικό της πλεόνασμα εις βάρος της εγχώριας κατανάλωσης και των εξαγωγών των υπόλοιπων χωρών-μελών της Ε.Ε.

Η απάντηση της Γερμανίας, που πρεσβεύει την οικονομική λογική (financial orthodoxy), ήρθε λίγες ημέρες μετά από τον W. Schauble ο οποίος πρότεινε για ένα κράτος μέλος που δεν συνεργάζεται να στερείται του δικαιώματος ψήφου στα κοινοτικά όργανα για τουλάχιστον ένα έτος, αναφέρει η «Le Monde».

Η Γερμανία ανέβασε περισσότερο τους τόνους μέσω της ομιλίας της A. Merkel στο κοινοβούλιο. "Η επίδειξη αλληλεγγύης στην Ελλάδα δεν μπορεί να είναι η σωστή απάντηση", σημείωσε, απαντώντας στις γαλλικές θέσεις. "Να μην δώσουμε μια πρώιμη βοήθεια, αλλά να βάλουμε τάξη. Ο,τιδήποτε διαφορετικό θα ήταν μοιραίο", σημείωσε η καγκελάριος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτές οι θέσεις ενοχλούν την Ευρώπη. "Η Γερμανία κατηγορείται ότι κοιτάζει μόνο τον εαυτό της και ενδίδει στις πιέσεις των πολιτών της", σημειώνει. .  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v