Λήγει σήμερα η προθεσμία ενδιαφέροντος για Βεύη

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης. Μεταξύ των εταιριών που εκτιμάται ότι εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι Μυτιληναίος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Άκτωρ κ.ά.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Λήγει σήμερα η προθεσμία ενδιαφέροντος για Βεύη
Λήγει σήμερα στις 3 το μεσημέρι η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, στη διαδικασία για την απευθείας ανάθεση του έργου εκμίσθωσης και εκμετάλλευσης του ορυχείου της Βεύης θα συμμετάσχουν:

1. Ο Άκτωρ σε συνεργασία με την Elpedison Ενεργειακή.

2. Η Μυτιληναίος Α.Ε. από κοινού με τη Μέτκα και τη Δελφοί Δίστομον.

3. Ο όμιλος της ΓΕΚ Τέρνα.

4. Η εταιρία Ελληνικές Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις-ΕΛΜΙΝ Α.Ε. σε συνεργασία με την Ιντερκάτ Α.Ε.

5. Ο όμιλος Κοπελούζου, μέσω της Horizon Μεταλλευτική, σε συνεργασία με τη ΜΕΤΕ Α.Ε. (είχαν κατέβει μαζί και στον πρώτο διαγωνισμό).

6. Ο όμιλος της Μηχανικής.

Να σημειωθεί ότι η Elpedison Ενεργειακή κατέθεσε χθες στη ΡΑΕ αίτηση για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 370 MW, με καύσιμο λιγνίτη. Η κίνηση αυτή είναι σαφές ότι συνδυάζεται με τη διεκδίκηση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης.

Να υπενθυμίσουμε ότι είναι η τρίτη κατά σειρά προσπάθεια για την εκχώρηση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης. Το 2006 έγινε ο πρώτος διαγωνισμός, ο οποίος κηρύχθηκε άγονος επί Χατζηδάκη, για να προχωρήσει το έργο με απευθείας ανάθεση.

Τελικά και αυτή η διαδικασία ακυρώθηκε για να φτάσουμε στη σημερινή. Τα αποθέματα της Βεύης υπολογίζονται σε περίπου 90 εκατομμύρια τόνους και μπορούν να καλύψουν τη λειτουργία μιας μονάδας για περίοδο 30 ετών.

Στο μεταξύ με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, συγκροτήθηκε Επιτροπή για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης του δημοσίου λιγνιτωρυχείου της Βεύης Ν. Φλωρίνης.

Ταυτόχρονα, προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή διαφάνεια κατά την όλη διαδικασία, η οποία θα καταλήξει σε κατάρτιση σύμβασης που θα υποβληθεί στη Βουλή για κύρωση με Νόμο, ο Υφυπουργός κ. Ι. Μανιάτης απέστειλε επιστολή προς τις ηγεσίες των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και ζήτησε τον ορισμό εκπροσώπων τους, ώστε σε τακτά χρονικά διαστήματα να υπάρχει πλήρης ενημέρωση για την πορεία του έργου της Επιτροπής.

Σημειώνεται, ότι η Επιτροπή Εκμίσθωσης αποτελείται από τους:

- Μητρόπουλο Παναγιώτη, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρο Ι.Γ.Μ.Ε
- Πραστάκο Γρηγόρη, Πρύτανη Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
- Περράκη Στέλιο, Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου
- Παναγόπουλο Κων/νο, Ομότιμο Καθηγητή Ε.Μ.Π
- Μέρκο Παναγιώτη, Γενικό Επιθεωρητή Περιβάλλοντος, Υ.Π.Ε.Κ.Α.

Όπως επισημαίνεται, έργο της Επιτροπής είναι η απευθείας επιλογή μισθωτή για την έρευνα και εκμετάλλευση του δημόσιου λιγνιτωρυχείου στην περιοχή Βεύης του νομού Φλώρινας, σύμφωνα με το άρθρο 144 παρ. 3 του Μεταλλευτικού Κώδικα, από αυτούς που θα υποβάλλουν αιτήσεις στα πλαίσια της υπ’ αριθ. Δ9/Δ/Φ6/2331/405/5.2.2010 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v