Αύξηση 9,7% ελλείμματος ισοζυγίου συναλλαγών

Τον Ιανουάριο του 2010 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 327 εκατ. ευρώ ή 9,7% έναντι του Ιανουαρίου του 2009 και διαμορφώθηκε σε 3.701 εκατ. ευρώ, ενώ σε όλη τη διάρκεια του 2009 παρουσίαζε μείωση.

Αύξηση 9,7% ελλείμματος ισοζυγίου συναλλαγών
Τον Ιανουάριο του 2010 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 327 εκατ. ευρώ ή 9,7% έναντι του Ιανουαρίου του 2009 και διαμορφώθηκε σε 3.701 εκατ. ευρώ, ενώ σε όλη τη διάρκεια του 2009 παρουσίαζε μείωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους οφείλεται στη διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων, καθώς και στον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών. Αντίθετα, το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων μειώθηκε.

Η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος κατά 173 εκατ. ευρώ οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 250 εκατ. ευρώ ή 30,5%. Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων μειώθηκαν κατά 49 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων και πλοίων μειώθηκε κατά 28 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι η δαπάνη για εισαγωγές παρουσίασε πτώση κατά 210 εκατ. ευρώ ή 8%, δηλαδή σε απόλυτο μέγεθος περισσότερο απ' ό,τι οι αντίστοιχες εισπράξεις από εξαγωγές, που μειώθηκαν κατά 182 εκατ. ευρώ ή 19,1%.

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 72 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην κάμψη των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως ναυτιλιακές) κατά 86 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα οι καθαρές πληρωμές για ταξιδιωτικές και για λοιπές υπηρεσίες δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή.

Ο περιορισμός του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων κατά 46 εκατ. ευρώ αντανακλά την πτώση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων, που είναι συνήθως πλεονασματικό, παρουσίασε έλλειμμα, καθώς ο Ιανουάριος είναι μήνας σχετικά υψηλών αποδόσεων στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Τον Ιανουάριο του 2010 οι αποδόσεις αυτές (πληρωμές) αυξήθηκαν αισθητά έναντι του Ιανουαρίου του 2009, ενώ παράλληλα μειώθηκαν οι καθαρές μεταβιβάσεις προς τους λοιπούς (εκτός γενικής κυβέρνησης) τομείς, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 127 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος υπενθυμίζει ότι οι τρέχουσες μεταβιβάσεις από την Ε.Ε. περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Τμήμα Εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την Ε.Ε. περιλαμβάνουν τις αποδόσεις της Ελλάδας στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

*** Τα αναλυτικά στοιχεία της ΤτΕ για το ισοζύγιο πληρωμών Ιανουαρίου επισυνάπτονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v