Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΒΤ: Ανάγκη να κινηθεί η πραγματική οικονομία

"Πρέπει οπωσδήποτε να κινηθεί η πραγματική οικονομία, να παραχθούν προϊόντα και να γίνουν επενδύσεις" τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ στην ετήσια Γενική Συνέλευσή που πραγματοποιήθηκε στις 17/3.

ΣΕΒΤ: Ανάγκη να κινηθεί η πραγματική οικονομία
"Πρέπει οπωσδήποτε να κινηθεί η πραγματική οικονομία, να παραχθούν προϊόντα και να γίνουν επενδύσεις" τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων στην ετήσια Γενική Συνέλευσή που πραγματοποιήθηκε στις 17/3.

Αναλυτικά, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ευάγγελος Καλούσης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην έντονη επίδραση που ασκούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη λειτουργία του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και δήλωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι για να ξαναβρούμε τον δρόμο της ανάπτυξης δεν φτάνουν μόνο τα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν τα έξοδα και αυξάνουν τα έσοδα του δημόσιου τομέα.

Πρέπει οπωσδήποτε να κινηθεί και η πραγματική οικονομία, να παραχθούν προϊόντα, να γίνουν επενδύσεις, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Ο ΣΕΒΤ πιστεύει ότι στην Ελλάδα, η έξοδος από την κρίση μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την αυτοδέσμευση, την ενιαία βούληση και την κοινωνική συναίνεση των κοινωνικών δυνάμεων για τη διατύπωση μιας νέας στρατηγικής πρότασης προόδου.

Πρέπει να τολμήσουμε να προσπαθήσουμε από κοινού για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή και να απαιτήσουμε τη δέσμευση του πολιτικού συστήματος, ως προς την άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων».

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ επεσήμανε κατά την ομιλία του την εξέχουσα θέση της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων στην ελληνική οικονομία καθώς αποτελεί τον κλάδο με την υψηλότερη συμβολή σε όλα τα βασικά μεγέθη της μεταποίησης και τόνισε ότι:“Οι επιχειρήσεις της Βιομηχανίας Τροφίμων χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια και έντονη επενδυτική δραστηριότητα και έτσι έχουν καταφέρει να αποτελούν τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της χώρας και να προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Στόχος μας για το 2010 είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη θετική μας πορεία. Υπό τις παρούσες συνθήκες η συνεχής προσπάθεια για την ασφάλεια και ποιότητα των προϊόντων μας, η προσεκτική διαχείριση στα κόστη, ώστε τα προϊόντα μας να φτάνουν στον καταναλωτή στην καλύτερη δυνατή τιμή, και η συνεχής ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας είναι απαραίτητες ενέργειες για τη συνέχιση όσων έχει πετύχει η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων».

Χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση απήυθηνε η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Η Υπουργός αναφέρθηκε στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα και δήλωσε ότι: «Η οικονομική κρίση πρέπει να μας δείξει τον δρόμο των μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Έχει αποδειχθεί ότι ο ιδιωτικός τομέας αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για τον τόπο. Αυτές τις ώρες ένα κοινωνικό και οικονομικό συμβόλαιο μεταξύ όλων των παραγωγικών τάξεων θα βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κρίση».

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ από την πλευρά του δήλωσε: «Σήμερα στην Ελλάδα είναι ο δημόσιος τομέας που χρεωκόπησε και προσπαθεί να παρασύρει στην ύφεση το ιδωτικό και το τραπεζικό σύστημα. Υπάρχει όμως μια Ελλάδα, υπάρχει ένας σύγχρονος ιδιωτικός τομεάς που μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, να εισάγει τεχνολογία και τεχνογνωσία και να προσφέρει κοινωνικό μέρισμα. Η λύση είμαστε εμείς οι ίδιοι».

Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Η Βιομηχανία Τροφίμων, η οικονομία και η δημοσιοοικονομική κρίση». Στο πάνελ συμμετείχαν οι κ.κ. Ιωάννης Στουρνάρας, Καθηγητής Οικονομικών του Παν/μίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και ο δημοσιογράφος Χαράλαμπος Παπαδημητρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v