Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο κύμα διορθώσεων στο φορολογικό νομοσχέδιο

Νέο κύμα διορθώσεων στο φορολογικό αναμένεται κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου αύριο στη Βουλή.

Νέο κύμα διορθώσεων στο φορολογικό νομοσχέδιο
Νέο κύμα διορθώσεων στο φορολογικό αναμένεται κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου αύριο στη Βουλή.

Το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, συνεδριάζει σήμερα στις 11:00.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε διορθώσεις στην κλίμακα φορολόγησης αποζημιώσεων απόλυσης και στις εκπτώσεις τόκων στεγαστικών δανείων και διευκρινίσεις αναφορικά με τη μηνιαία παρακράτηση, ενώ αποκλείει κατηγορηματικά ενδεχόμενο εξαιρέσεων από την επέκταση του ΦΠΑ, παρά τις αντιδράσεις.

Για τις αποζημιώσεις απόλυσης το επικρατέστερο σενάριο αφορά σε αύξηση του αφορολογήτου στα 60.000 ευρώ από 20.000 ευρώ και έναντι 30.000 ευρώ που αναφέρονταν στο προσχέδιο του νομοσχεδίου της περασμένης εβδομάδας.

Στο μέτωπο των τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, εξετάζεται αύξηση του ποσοστού της έκπτωσης από τον φόρο, σε συνδυασμό με την καθιέρωση ανώτατων ορίων δανείου ή τετραγωνικών μέτρων της πρώτης κατοικίας μέχρι τα οποία θα χορηγείται η απαλλαγή, έναντι αρχικής πρόθεσης για καθιέρωση έκπτωσης 20%, ανεξαρτήτως του ύψους δανείου και της επιφάνειας πρώτης κατοικίας.

Όσον αφορά στον ΦΠΑ, μοναδική περίπτωση όπου εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση 1 - 2 μηνών στην εφαρμογή είναι αυτή των πωλητών λαϊκών αγορών κι αυτό γιατί απαιτούνται περί τις 50.000 νέες αδιάβροχες ταμειακές μηχανές και αυτήν τη στιγμή στην αγορά υπάρχουν σχεδόν 5.000.

Η ανακοίνωση της παράτασης δεν θα γίνει τώρα για να μην υπάρξουν και άλλοι κλάδοι που θα ζητήσουν παράταση.

Ξεκαθαρίζει η παρακράτηση

Μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε και εξαιτίας της εφαρμογής της νέας κλίμακας παρακράτησης από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στο ΦΕΚ, στο νομοσχέδιο θα ορίζεται ρητά πως, παρά το γεγονός ότι η νέα κλίμακα παρακράτησης (ακολουθώντας τις μεταβολές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος) θα τεθεί σε πρακτική ισχύ από τον Απρίλιο, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα γίνει συμψηφισμός των παρακρατούμενων ποσών από τις αρχές του έτους με την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος.

Με την αλλαγή της κλίμακας χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έως 2.000 ευρώ τον μήνα θα έχουν μείωση των παρακρατούμενων κάθε μήνα ποσών από τον μισθό και τις συντάξεις τους.

Για παράδειγμα, μισθωτός με μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ με την ισχύουσα σήμερα κλίμακα έχει παρακράτηση 33,7 ευρώ κάθε μήνα. Με την εφαρμογή της νέας κλίμακας η παρακράτηση μειώνεται σε 25,33 ευρώ, ή κατά 8,44 ευρώ. Σε αποδοχές 2.000 ευρώ η μηνιαία παρακράτηση δεν έχει την παραμικρή διαφοροποίηση καθώς είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ελαφρύνσεων και επιβαρύνσεων.

Στα 270,17 ευρώ η παρακράτηση με την παλαιά κλίμακα, στο ίδιο ποσό και με τη νέα, ενώ για μηνιαίες αποδοχές 2.500 ευρώ η παρακράτηση από 427,07 ευρώ με τη νέα κλίμακα αυξάνεται σε 436,21 ευρώ, ή κατά 9,15 ευρώ.

Έτσι, όποιος φορολογούμενος έχει υποστεί τους πρώτους μήνες του έτους παρακράτηση υψηλότερη σε σχέση με αυτήν που θα προκύπτει με τη νέα κλίμακα θα τύχει επιστροφών με συμψηφισμό όταν γίνει η εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης και το αντίστροφο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v