Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έξω η Ελλάδα από το ευρώ, ζητούν οι "4 Γερμανοί"

Την "πόρτα της εξόδου" από το ευρώ "δείχνουν" τέσσερις Γερμανοί καθηγητές, οι οποίοι, με άρθρο τους στους "F.T.", προτείνουν επιστροφή στη δραχμή και υποτίμηση του νομίσματος, "ώστε το δράμα να μη μετατραπεί σε τραγωδία".

Έξω η Ελλάδα από το ευρώ, ζητούν οι 4 Γερμανοί
Την «πόρτα της εξόδου» από το ευρώ «δείχνουν» τέσσερις Γερμανοί καθηγητές, οι οποίοι, με άρθρο τους στους «Financial Times», προτείνουν επιστροφή στη δραχμή και υποτίμηση του νομίσματος, «ώστε το δράμα (της ευρωζώνης) να μη μετατραπεί σε τραγωδία».

Σύμφωνα με τους καθηγητές κ. Wilhelm Hankel, Wilhelm Nolling, Karl Albrecht Schachtschneider και Joachim Starbatty (*), η Ελλάδα, από το 2001 που εντάχθηκε στην ευρωζώνη, θυσίασε την ανταγωνιστικότητά της και δημιούργησε τεράστια εμπορικά ελλείμματα. Θεωρητικά, σύμφωνα με τους ίδιους, για να ανακτηθεί το οικονομικό έδαφος που χάθηκε σε λιγότερο από μία δεκαετία, η Ελλάδα θα πρέπει να υποτιμήσει το νόμισμα κατά 40%. Αυτό όμως, τονίζουν, είναι αδύνατον να γίνει στο πλαίσιο της ΟΝΕ.

Όπως επισημαίνουν, οι προτάσεις για να βοηθηθούν οι Έλληνες είναι πολλές. Ωστόσο, «δυστυχώς, υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να ξεφύγουν από αυτόν τον φαύλο κύκλο. Οι Έλληνες θα πρέπει να φύγουν από το ευρώ, να επανεκδώσουν τη δραχμή και να επανενταχθούν στον συναλλαγματικό μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος, το ERM-II, το οποίο εξακολουθεί να υπάρχει».

«Η επαναφορά της δραχμής με χαμηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία θα βοηθούσε τις εξαγωγές και θα αύξανε τα έσοδα από τον τουρισμό. Θα έστελνε παράλληλα το μήνυμα και σε άλλες χώρες ότι θα πρέπει να λάβουν σοβαρά μέτρα για να αποφύγουν την τύχη της Ελλάδας. Η απώλεια εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη. Η αποβολή της Ελλάδας από την ευρωζώνη δίνει έναν τρόπο ώστε να αποτραπεί η μετατροπή ενός δράματος σε τραγωδία, αλλά και έναν τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση της νομισματικής ένωσης», τονίζουν οι καθηγητές.

Οι καθηγητές κ. Wilhelm Hankel, Wilhelm Nolling, Karl Albrecht Schachtschneider και Joachim Starbatty υπενθυμίζουν ότι αυτοί ήταν που «έστειλαν» τη γερμανική κυβέρνηση στο συνταγματικό δικαστήριο το 1998 σχετικά με την είσοδο της Γερμανίας στην ευρωζώνη, ενώ τονίζουν πως δεν θα διστάσουν να πάρουν και πάλι τη δικαστική οδό στην περίπτωση που οποιαδήποτε κυβέρνηση της ευρωζώνης παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα με τρόπο τέτοιο που να αντίκειται στον κανονισμό «no bail-out» της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

Για την ιστορία…

Το 1993 το συνταγματικό δικαστήριο αποφάσισε ότι, όταν τεθεί σε ισχύ, η ΟΝΕ θα πρέπει διαρκώς να ικανοποιεί πλήρως τους όρους της «συνθήκης σταθεροποίησης» που συμπεριλαμβάνονταν στην απόφαση για τη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η Γερμανία θα ήταν υποχρεωμένη να φύγει από την ΟΝΕ.

Το 1998, οι τέσσερις καθηγητές κινήθηκαν δικαστικά κατά της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς θεώρησαν ότι ορισμένες χώρες που εντάχθηκαν στο ευρώ δεν πληρούσαν τους όρους ένταξης και πως εν μέρει είχαν «μαγειρέψει» τα στατιστικά τους προκειμένου να εξασφαλίσουν την ένταξή τους. Ζητούσαν από το δικαστήριο να απαγορεύσει στη Γερμανία τη συμμετοχή της στην ΟΝΕ. Το αίτημά τους αυτό, ωστόσο, απορρίφθηκε.


(*) Ο κ. Wilhelm Hankel είναι επίτιμος καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, ο κ. Wilhelm Nolling είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, ο κ. Karl Albrecht Schachtschneider είναι επίτιμος καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Erlangen-Nuernberg και ο κ. Joachim Starbatty είναι επίτιμος καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tuebingen.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v