Moody΄s: Όροι για αξιολόγηση Αaa σε ομόλογα

Τρεις προϋποθέσεις ώστε οι ελληνικές καλυμμένες ομολογίες και κοινοπρακτικές εκδόσεις να τύχουν αξιολόγησης Αaa θέτει η Moody's σε έκθεσή της. Ζητά περισσότερες εγγυήσεις για τίτλους που καλύπτονται από δάνεια σε ΜΜΕ.

Moody΄s: Όροι για αξιολόγηση Αaa σε ομόλογα
Τρεις προϋποθέσεις ώστε οι ελληνικές καλυμμένες ομολογίες και κοινοπρακτικές εκδόσεις να τύχουν αξιολόγηση "Αaa" θέτει η Moody's σε έκθεσή της. 

Ειοδικότερα, όπως αναφέρει, οι ελληνικοί τίτλοι θα μπορούσαν να τύχουν αξιολόγηση "Αaa" εάν: 

1. Οι υφιστάμενες περαιτέρω εγγυήσεις είναι επαρκείς ώστε να αντέξουν σε ακραία σενάρια, όπως πιθανά προβλήματα χρέους της κυβέρνησης. 

2. Όλα τα λειτουργικά ρίσκα της έκδοσης έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς, μεταξύ των οποίων και τα κριτήρια της Moody's για την εξηπηρέτηση, τη διαχείριση κεφαλαίων και τους τραπεζικούς λογαριασμούς. 

3. Υπάρχει επαρκής στήριξη με ρευστότητα, για προστασία από το ρίσκο στάσης πληρωμών των τίτλων. 

Ο οίκος εξηγεί ότι οι τίτλοι, για να τύχουν αξιολόγηση "Αaa" θα πρέπει να αντέξουν "stress tests" με ακραίες υποθέσεις για πληθωρισμό 40% και υποχώρηση του ΑΕΠ πλέον του 10%. 

"Για παράδειγμα, οι επιπλέον εγγυήσεις σε τίτλους με κάλυψη ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια θα πρέπει να είναι της τάξεως του 25% - 45%, με κάλυψη καταναλωτικά δάνεια στο 40% - 60% της έκδοσης και για τιτλοποιήσεις χορηγήσεων σε ΜΜΕ, της τάξεως του 45% - 65%", αναφέρει ο οίκος. 
   
H Μοοdy's αναμένεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των ελληνικών τίτλων εντός της επόμενης εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v