ΣΕΒΕ: Ενημέρωση από τη Γενική Πρόξενο των ΗΠΑ

Σήμερα, 29.03.10, η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, κα. Cathrin Kay, ενημέρωσε τα μέλη του ΣΕΒΕ για το Πρόγραμμα Απαλλαγής της Βίζας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

ΣΕΒΕ: Ενημέρωση από τη Γενική Πρόξενο των ΗΠΑ
Σήμερα, 29.03.10, στο πλαίσιο της διευρυμένης συνεδρίασης ΔΣ του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στο Αμερικανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης, η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, κα. Cathrin Kay, ενημέρωσε τα μέλη του ΣΕΒΕ για το Πρόγραμμα Απαλλαγής της Βίζας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η Πρόξενος των ΗΠΑ ανέφερε πως η Ελλάδα ανήκει στο Πρόγραμμα Απαλλαγής της Βίζας από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου 2010. Όπως για όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Απαλλαγής της Θεώρησης Διαβατηρίων (Βίζας), οι Έλληνες πρέπει να κάνουν κάποιες ενέργειες πριν την αναχώρησή τους για την Αμερική, όπως για παράδειγμα να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση στην ακόλουθη διεύθυνση https://esta.cbp.dhs.gov, καθώς και να συμπληρώσουν το έντυπο για την Ηλεκτρονική Έγκριση Ταξιδίου (γνωστή με το Αγγλικό ακρωνύμιο ESTA) ώστε να λάβουν ηλεκτρονική επιβεβαίωση ότι έχει εγκριθεί η ESTA.

Το Πρόγραμμα Απαλλαγής της Βίζας ισχύει μόνο για άτομα με έγκυρο Ελληνικό διαβατήριο που έχει ενσωματωμένο ηλεκτρονικό τσιπ και έχει εκδοθεί μετά τις 26 Αυγούστου 2006. Η εγκεκριμένη ESTA μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τουριστικά ή επαγγελματικά ταξίδια από τα οποία δεν προκύπτει αμοιβή (σε αντικατάσταση της βίζας B1/B2) και για παραμονή στις ΗΠΑ έως 90 ημέρες. Έχει ισχύ 2 ετών.

Στη συνέχεια, ο εμπορικός ακόλουθος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. David McNeil, ενημέρωσε μέσω τηλεδιάσκεψης από την Αθήνα τους επιχειρηματίες για την υπηρεσία του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ καθώς και τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε αμερικανικές εταιρείες ώστε να γνωρίσουν και να αναπτύξουν επαφές με αντίστοιχες ελληνικές.
 
Το Εμπορικό Τμήμα της Πρεσβείας επίσης εργάζεται ως προς τις επαφές μεταξύ ελληνικών εταιρειών με αντίστοιχες αμερικανικές σε περίπτωση που έλληνες επιχειρηματίες θέλουν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ.

Οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ τα τελευταία έτη έχουν παρουσιάσει αξιόλογη άνοδο.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ για το 2008 ανέρχονται σε €885,3 εκατ., αυξημένες κατά 27,9% συγκριτικά με το προηγούμενο οικονομικό έτος, ενώ το ενδεκάμηνο του 2009 κατέγραψαν πτώση κατά 14%. Οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ και σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας κατέχουν την 17η θέση από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Κυριότερος ανταγωνιστής μας στις ΗΠΑ και σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η Γερμανία, με μερίδιο αγοράς 28,4%. Εξετάζοντας την κλαδική διάρθρωση των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ, την 1η θέση κατέχουν τα πετρελαιοειδή, με συνεισφορά 30,9% το 2008, ενώ στη 2η θέση βρίσκονται τα μέταλλα και στην 3η τα τρόφιμα.

Το ενδεκάμηνο του 2009 σημαντικότερο πλήγμα στην αγορά των ΗΠΑ υπέστη ο κλάδος των μετάλλων, σημειώνοντας πτώση κατά 44%. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην 1η θέση, με μερίδιο 24,7% για το 2008 βρίσκεται ο κλάδος των μηχανών & συσκευών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v