Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΣΕΕ: Ζητά ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού

Ριζική μεταρρύθμιση και όχι «μπαλώματα» του φορολογικού συστήματος ζητά η ΕΣΕΕ. Μια σύγχρονη φορολογική μεταρρύθμιση οφείλει να έχει στόχο την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, τόνισε ο πρόεδρος Β. Κορκίδης.

ΕΣΕΕ: Ζητά ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού
Ριζική μεταρρύθμιση και όχι «μπαλώματα» του φορολογικού συστήματος ζητά η ΕΣΕΕ. Μια σύγχρονη φορολογική μεταρρύθμιση οφείλει να έχει στόχο την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, τόνισε ο πρόεδρος Β. Κορκίδης.

Ειδικότερα, την 30η Μαρτίου 2010, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Βασίλης Κορκίδης μίλησε στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Στην ομιλία του ο κ. Κορκίδης αναγνώρισε την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «…το φορολογικό σύστημα θα πρέπει να διέπεται από συγκεκριμένες αρχές, ώστε να ανταποκρίνεται στο αίτημα επιχειρήσεων και πολιτών που επιζητούν ένα σύστημα φορολόγησης κοινωνικά δίκαιο, απλό και κατανοητό με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά…».
 
Εν συνεχεία προσδιόρισε τις δέκα αρχές που, για την ΕΣΕΕ, θα πρέπει να διέπουν ένα δίκαιο και βιώσιμο φορολογικό σύστημα και προέβη σε μία σειρά από ειδικότερες παρατηρήσεις σε σημεία του προτεινόμενου νομοσχεδίου που επιβαρύνουν δυσανάλογα την επιχειρηματικότητα και είναι δυνατόν να δημιουργήσουν μελλοντικά προβλήματα στην λειτουργία της αγοράς. Για τον κ. Κορκίδη «…Η επιχειρηματική μνησικακία και η δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας δεν βοηθούν.

Αντίθετα, απογοητεύουν και στέλνουν τις νέες γενιές στο ήδη επιβαρυμένο Δημόσιο…». Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ εξέφρασε την προσήλωση και την υποστήριξη του ελληνικού εμπορίου σε κάθε προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής, επισημαίνοντας, όμως, τον κίνδυνο ότι η δίωξη των φοροφυγάδων μπορεί να δημιουργήσει «οικονομικούς φυγάδες» από τη χώρα μας.
 
Παράλληλα, τονίστηκε η αδιάλειπτη παρουσία της ΕΣΕΕ σε όλες τις διαδικασίες διαβούλευσης του εν λόγω νομοσχεδίου και ειδικότερα στην Κεντρική Ομάδα Συντονισμού για τη φορολογική μεταρρύθμιση, με την πλήρη αποδοχή του μέτρου των αποδείξεων και την προώθηση της καμπάνιας με σύνθημα «ταμειακές παντού- αποδείξεις απ’ όλους» μέσω των Ομοσπονδιών και των Εμπορικών Συλλόγων της σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο κ. Κορκίδης επεσήμανε ότι ο Εμπορικός κόσμος της χώρας χρειάζεται: «Ένα σύστημα που να συμβάλει στην κατεύθυνση δημιουργίας φορολογικής συνείδησης στους πολίτες και στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ φορολογούσας αρχής και φορολογουμένων. Ένα τέτοιο σύστημα είμαστε πρόθυμοι να το υιοθετήσουμε, να το στηρίξουμε και να το εφαρμόσουμε.

Είμαστε διατεθειμένοι, την κρίσιμη αυτή περίοδο που διέρχεται η χώρα, να δείξουμε έναν σύγχρονο οικονομικό και κοινωνικό πατριωτισμό, όπως άλλωστε το αποδείξαμε με την απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ. Δυστυχώς, όμως, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι ένας «γρίφος» με τροποποιήσεις κατώτερες των προσδοκιών μας, χωρίς τολμηρές τομές, ενώ για άλλη μια φορά οι «έχοντες» και «κατέχοντες» δεν είναι άλλοι από τα μεσαία εισοδήματα και τους μικρομεσαίους έμπορους και επιχειρηματίες».

Από την ΕΣΕΕ αξιολογήθηκαν ως μέτρα άμεσης προτεραιότητας:

• ο συμψηφισμός των οφειλών προς το Δημόσιο με απαιτήσεις των επιχειρήσεων και ειδικότερα με απαιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ,

• η διατήρηση της τμηματικής καταβολής του ΦΠΑ,

• η επανεξέταση της παρακράτησης του φόρου 8% για παροχή υπηρεσιών και από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ώστε να αναγράφεται στα εκδιδόμενα παραστατικά και ο φόρος να αποδίδεται από τον εκδότη του παραστατικού,

• το μέτρο του τρόπου εξόφλησης συναλλαγών αξίας άνω των 1.500 και 3.000 ευρώ, το οποίο θα δημιουργήσει δυσλειτουργία στην αγορά και θα αυξήσει τον αριθμό των παραστατικών κάτω απ’ αυτά τα όρια, καθώς δεν ανταποκρίνεται σε καμία εμπορική πρακτική,

• η ορθολογική αντιμετώπιση των επισφαλειών, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί λόγω των οικονομικών συγκυριών στις επιχειρήσεις με την αύξηση του ποσοστού, στο ανώτατο δυνατό, π.χ. 2% αλλά και την απόσβεση σε ποσοστό 100% των επισφαλειών στη χρήση με απλές διαδικασίες,

• η αύξηση του ορίου της αυτοπεραίωσης των μικρών επιχειρήσεων στα όρια των Βιβλίων Β’ κατηγορίας, δηλαδή στο ποσό του 1.000.000 ευρώ για εμπορικές επιχειρήσεις και 300.000 ευρώ για επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών,

• η θέσπιση φορολογικών κινήτρων συγχώνευσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία αφενός μεν θα απαλλάσσουν τις συγχωνευθείσες επιχειρήσεις από τη φορολόγηση της υπεραξίας, αφετέρου δε θα παρέχουν μειωμένους φορολογικούς συντελεστές για μία πενταετία,

• η εξάλειψη φορολογικών βαρών στη μεταβίβαση των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων από τους γονείς στα παιδιά,

• η απαλλαγή από το μεγάλο φόρο ακίνητης περιουσίας των ιδιοχρησιμοποιούμενων επαγγελματικών ακινήτων και τέλος

• η έλλειψη κινήτρων και επιβράβευσης στους συνεπείς φορολογούμενους.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ χαρακτήρισε τις φορολογικές αλλαγές των τελευταίων ετών στη χώρα μας σαν το «παντελόνι του Καραγκιόζη», στο οποίο από τα πολλά μπαλώματα, στο τέλος δεν μπορούμε να βρούμε ούτε το αρχικό ύφασμα ούτε το αρχικό χρώμα. Ίσως, αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο να είναι η τελευταία ευκαιρία να ράψουμε, επιτέλους, ένα καινούριο παντελόνι.

Το ελληνικό εμπόριο θα σταθεί για άλλη μια φορά στο ύψος των περιστάσεων, θα δείξει ψύχραιμη σκέψη, σε καμία περίπτωση όμως δε θα μείνει αμήχανος θεατής σε φορολογικά μέτρα που το αδικούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v