Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Δοκιμάζουν» το… πιστόλι οι αγορές

Ολοένα και πιο… άδειο φαντάζει το «όπλο» του σχεδίου διάσωσης, προς τέρψιν των κερδοσκόπων. Τι σημαίνει η εκτίναξη των spreads, για Ελλάδα και ΟΝΕ, το αίτημα επαναπροσδιορισμού και η αμήχανη κυβέρνηση.

«Δοκιμάζουν» το… πιστόλι οι αγορές
Σε «χάρτινο τίγρη» εξελίσσεται, όπως όλα δείχνουν, το νεοπαγές -και εξ αρχής ασαφές- σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας που ουσιαστικά επιβλήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής από τον άξονα Γαλλίας - Γερμανίας με πρωτοβουλίες της δεύτερης.

Κατόπιν και της ισχνής ζήτησης που είχαν οι δύο δημοπρασίες τις οποίες έκανε πριν από το Πάσχα η Ελλάδα, είχαμε τη χθεσινή εκτόξευση των spreads στα επίπεδα των 400 μονάδων, που αν διατηρηθούν, ή διευρυνθούν, θα υποχρεώσουν μάλλον τη χώρα μας να κάνει χρήση της όποιας «βοήθειας».

Το ερώτημα που επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο από τις αγορές είναι κατά πόσον αυτή η βοήθεια είναι ουσιαστική και διαθέσιμη καθώς:

- Οι πληροφορίες ότι η γερμανική πλευρά επιμένει σε υψηλά επιτόκια (της τάξεως του 6% - 6,5%) για τα διμερή δάνεια προς την Ελλάδα, στην περίπτωση που η χώρα μας ζητήσει βοήθεια, παρότι άλλες χώρες αντιπρότειναν επιτόκια σαφώς χαμηλότερα, στην περιοχή του 4% - 4,5%, δείχνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες εντός της ΟΝΕ.

- Σε αυτές τις πληροφορίες πρέπει να προστεθούν και οι διαρροές που θέλουν η ελληνική πλευρά να συμμετέχει σε προσπάθεια επαναπροσδιορισμού των ούτως ή άλλως ασαφών όρων του σχεδίου βοηθείας, συνεπικουρούμενη από παράγοντες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν, που εξ αρχής αντιτίθενταν στην ενεργό εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν αρχικώς «χλιαρά» από ανώνυμους παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας και εν συνεχεία το απόγευμα από τον κ. Παπακωνσταντίνου,  ωστόσο όλα δείχνουν ότι ισχύει το γνωστό ρητό «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά».

Άλλωστε, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Πάγκαλος σε συνέντευξή του σε πορτογαλική εφημερίδα άφησε εμμέσως ανοικτό το θέμα χρήσης του σχεδίου βοηθείας, σε περίπτωση που οι κερδοσκοπικές πιέσεις παραμείνουν αμείωτες (πράγμα που φαίνεται να ισχύει τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση), ενώ από την άλλη είναι σαφές ότι οι υφιστάμενες διατυπώσεις του σχεδίου, ιδίως όσον αφορά στο πότε μπορεί να κάνει χρήση η χώρα μας, ισοδυναμούν ως έχουν με ομολογία πλήρους αδυναμίας δανεισμού από τις αγορές.

Το κλίμα όμως επιβαρύνουν και άλλοι παράγοντες, από ενυπόγραφα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας οδεύει μοιραία προς τη χρεοκοπία, έως και εκθέσεις όπως αυτή της Deutsche Bank, που προβλέπει συνεχή άνοδο του χρέους ως και το 171% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, ενώ επισημαίνει ότι για να επιστρέψει το χρέος σε επίπεδα του 2007 σε σχέση με το ΑΕΠ (104%) απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 6,8%, την ώρα που η ελληνική οικονομία βυθίζεται στην ύφεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v