Όλη η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους

Με συντελεστή 5% έως 9% επί της τιμής ζώνης για ακίνητα εντός σχεδίου και με 6% έως 10% για τα εκτός σχεδίου θα υπολογίζεται το πρόστιμο που θα καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων. Παραδείγματα προστίμων.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Όλη η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους
Με συντελεστή από 5% έως 9% επί της τιμής ζώνης για τα ακίνητα πρώτης κατοικίας που βρίσκονται εντός σχεδίου και με συντελεστή από 6% έως 10% για τις εκτός σχεδίου κατοικίες θα υπολογίζεται το ειδικό πρόστιμο διατήρησης και πράσινης χρήσης που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων και άλλων χώρων (ισόγεια, υπόγεια, σοφίτες και πατάρια) που άλλαξαν χρήση.

Η ρύθμιση, την οποία παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός περιβάλλοντος, κ. Τ. Μπιρμπίλη, για τη διαθέτηση πολεοδομικών αυθαιρεσιών, προβλέπει διαφορετικό συντελεστή υπολογισμού του προστίμου ανάλογα με το είδος της νέας χρήσης, το μέγεθος του χώρου που άλλαξε χρήση και αν αυτός βρίσκεται εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως.

Όσοι θελήσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν σε διάστημα 8 μηνών από τη ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου (περίπου μέχρι τα τέλη του έτους) να προσέλθουν στις κατά τόπους πολεοδομίες και να υποβάλουν σχετικό φάκελο. Μαζί με αυτόν θα καταθέσουν παράβολο 250 ευρώ για κάθε ημιυπαίθριο χώρο και 350 ευρώ για τους υπόλοιπους χώρους, το οποίο θα αφαιρείται από το τελικό ποσό της ρύθμισης. Ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τα τέλη Απριλίου.

Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν μόνο οι χώροι εκείνοι που βρίσκονται εντός του νόμιμου περιγράμματος της νόμιμης οικοδομής.

Το πρόστιμο, αφού γίνει ο έλεγχος του φακέλου, θα μπορεί να πληρωθεί από τους ιδιοκτήτες είτε εφάπαξ με έκπτωση 10% είτε σε 6 ισόποσες δόσεις και σε διάστημα 18 μηνών το ανώτερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη νέα ρύθμιση θα ενταχθούν και όσοι ιδιοκτήτες είχαν ενταχθεί στην προηγούμενη ρύθμιση επί υπουργίας κ. Γ. Σουφλιά. Ωστόσο, δεν θα λάβουν πίσω την πιθανή χρηματική διαφορά που προκύπτει από την υπαγωγή στην προηγούμενη ρύθμιση.

Το πρόστιμο θα κατατίθεται στο Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών σχεδίων και θα διατίθεται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση έργων πρασίνου.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι χώροι που θα ενταχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να διατηρήσουν τη νέα τους χρήση για διάστημα 40 ετών και θα υποχρεούνται στην καταβολή φόρου μεταβίβασης καθώς και του ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΤΑΚ) και φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης την πραγματοποίηση εντατικών και διαρκών ελέγχων για τον εντοπισμό των περιπτώσεων που δεν θα υπαχθούν στη ρύθμιση.

Γι' αυτές οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμο ανέγερσης (30%) και πρόστιμο διατήρησης (5%).

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι με το ν/σ του ΥΠΕΚΑ, το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, καθιερώνεται η ταυτότητα για όλα τα κτίρια, τόσο για τα καινούργια όσο και για τα παλαιότερα.

Σύμφωνα με την υπουργό, θα χρειαστούν 5 χρόνια για να καταγραφούν και να αποκτήσουν "ταυτότητα" τα παλαιά κτίρια.

* Τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου για τους ημιυπαίθριους και συγκριτικά παραδείγματα προστίμων δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v