Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνήθηκαν οι όροι του "πακέτου" διάσωσης

"Κλείδωσε" η οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. προς την Ελλάδα, όπως μεταδίδει το Reuters. Θρίλερ με το επιτόκιο, με τον πήχη να ανεβαίνει τουλάχιστον στο 6%. Την Παρασκευή οι επίσημες ανακοινώσεις.

Συμφωνήθηκαν οι όροι του πακέτου διάσωσης
"Κλείδωσε" η οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. προς την Ελλάδα ενώ ένα ιδιότυπο θρίλερ παίζεται με το κόστος μιας έκτακτης χρηματοδότησης. Σημαντικό το ποσό του δανείου "για να σοκάρει τις αγορές", αναφέρει το Reuters. Την Παρασκευή αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης.   

Ειδικότερα, επιτόκιο άνω του 6% θα επιβαρύνει την Ελλάδα από μια ενδεχόμενη έκτακτη χρηματοδότηση με βάση το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές εντός της Ε.Ε.

Μάλιστα, το ανωτέρω ποσοστό αφορά δανειοδότηση έως 3 ετών ενώ οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι εάν η Ελλάδα ζητήσει δάνειο με ωρίμανση μεγαλύτερη της τριετίας, θα υποστεί «πέναλτι» 100 μονάδων βάσης ή 1% στο επιτόκιο.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το επιτόκιο μιας έκτακτης δανειοδότησης της χώρας θα ήταν με όρους ΔΝΤ και θα ανερχόταν περίπου στο 5,01%.  

Οι πηγές του πρακτορείου σημειώνουν ότι η ομάδα εργασίας της Ε.Ε. αποτελούμενη από υφυπουργούς οικονομικών και στελέχη της ΕΚΤ που συνεδρίασε την Πέμπτη και την Παρασκευή δεν συζήτησε το ποσόν μιας έκτακτης δανειοδότησης της Ελλάδας. Ωστόσο, οι πηγές σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «το ποσό του δανείου που θα δοθεί στην Ελλάδα θα είναι μεγάλο, για να σοκάρει τις αγορές».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η Ελλάδα ενδέχεται να μην ζητήσει άμεσα την κοινοτική βοήθεια, καθώς μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της τουλάχιστον για περίοδο 1-2 μηνών.

Εάν η Ελλάδα το ζητήσει, η αντίδραση των χωρών ευρωζώνης θα είναι άμεση, τονίζουν οι πηγές του Reuters, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα προχωρήσουν σε επίσημη ανακοίνωση για τους όρους δανεισμού της Ελλάδας την επόμενη Παρασκευή.

Ωστόσο, η ανακοίνωση αυτή θα μπορούσε να δημοσιοποιηθεί και νωρίτερα, εάν η κατάσταση με το ελληνικό χρέος επιδεινωθεί περαιτέρω, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. 

---

Νωρίτερα, το euro2day, επικαλούμενο πληροφορίες του Reuters εντός της Ε.Ε., μετέδωσε ότι η Ελλάδα θα δανειστεί με επιτόκιο κοντά στο 5% από τον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, σύμφωνα με σχετική συμφωνία αξιωματούχων της ευρωζώνης.   

Ειδικότερα, όπως ανέφερε το πρακτορείο, οι οικονομικοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης έφτασαν σε συμφωνία για τους όρους ενός πιθανού δανεισμού της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες του Reuters, τα δάνεια προς την Ελλάδα θα είναι «σχεδόν πανομοιότυπο αντίγραφο» των όρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, οι όροι δανειοδότησης του ΔΝΤ περιλαμβάνουν «για δάνεια έως τριών ετών, το επιτόκιο SDR του ΔΝΤ συν 300 μονάδες βάσης συν 50 μον. βάσης προμήθεια

Σύμφωνα με το Reuters, το επιτόκιο Special Drawing Rights του ΔΝΤ ανέρχεται στις 151 μονάδες βάσης, με το συνολικό επιτόκιο μιας πιθανής δανειοδότησης της χώρας να προσδιορίζεται στο 5,01%*.  

Το συνολικό ποσό αλλά και η ωρίμανση μιας πιθανής χρηματοδότησης της χώρας θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες της χώρας, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ και η Κομισιόν θα αναλύσουν ένα ενδεχόμενο ελληνικό αίτημα και θα καθορίσουν το ποσό και την διάρκεια του δανείου.

Η ίδια πηγή περιέγραψε και τη διαδικασία στην οποία συμφώνησαν οι αξιωματούχοι. Σύμφωνα με αυτήν, η Ελλάδα θα πρέπει να δηλώσει ότι δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές, η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι είναι όντως έτσι και να καθορίσουν το απαιτούμενο ποσό και την ωρίμανση του δανείου. Για την εκταμίευση του δανείου θα απαιτηθεί και η ομόφωνη απόφαση των χωρών της ευρωζώνης. 

Οι όρους για το κόστος του ελληνικού δανεισμού συμφωνήθηκαν στα πλαίσια της συνεδρίασης των υφυπουργών Οικονομικών και στελεχών της ΕΚΤ στις Βρυξέλλες, σε προετοιμασία της υπουργικής συνόδου Ecofin την επόμενη εβδομάδα στη Μαδρίτη.

Σημειώνεται ότι τα SDR είναι τα ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα των μελών του διεθνούς οργανισμού. Με τις τρέχουσες ισοτιμίες, ένα δολάριο ΗΠΑ αντιστοιχεί σε 0,659367 SDR
ενώ ένα ευρώ σε 0,8878 SDR. 


*Νωρίτερα, το euro2day εκτίμησε το συνολικό επιτόκιο του δανείου με βάση τις έως τότε πληροφορίες, στο 3,76%, ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ, όπου αναφέρεται ότι το επιτόκιο SDR διαμορφώνεται στο 0,26% (στις 9 Απριλίου).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v