Πρώτες διαφωνίες για το πακέτο βοήθειας

Οι πρώτες διαφωνίες που αφορούν στο τελικό «Ο.Κ.» για την ενεργοποίηση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα αρχίζουν να διαφαίνονται μεταξύ Γερμανίας και Ε.Ε. Πόσα θα συνεισφέρουν Γερμανία - Ισπανία στο πακέτο.

Πρώτες διαφωνίες για το πακέτο βοήθειας
Οι πρώτες διαφωνίες που αφορούν στο τελικό «Ο.Κ.» για την ενεργοποίηση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα αρχίζουν να διαφαίνονται μεταξύ Γερμανίας και Ε.Ε.

Η γερμανική πλευρά, διά στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της, δήλωνε νωρίτερα πως για να ενεργοποιηθεί το πακέτο θα πρέπει να υπάρξει Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών.

Ο ίδιος ανέφερε πως οι όροι για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης δεν θα πρέπει να είναι «αυτόματοι», τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια και πως δεν υπάρχει ακόμα κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντιθέτως, δήλωσε πως υπό τους όρους που συμφωνήθηκαν μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα χρειαστεί να συγκληθεί Σύνοδος προκειμένου να ενεργοποιηθεί η βοήθεια για την Ελλάδα.
 
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Amadeu Tardio, τόνισε ότι το μόνο που απαιτείται είναι η ομόφωνη απόφαση των 16 χωρών-μελών της ευρωζώνης. "Όχι, δεν χρειάζεται να διοργανώσουμε κάποια μεγάλη σύνοδο στις Βρυξέλλες. Όπως είδατε εχθές, το Eurogroup μπορεί να ενεργοποιηθεί με έναν πολύ γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο", υπογράμμισε ο κ. Tardio.  

Εν τω μεταξύ, τα κράτη-μέλη αρχίζουν να δημοσιοποιούν το μερίδιο της συνεισφοράς τους στο πακέτο για την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε πως η Γερμανία θα συνεισφέρει έως και 8,4 δισ. ευρώ στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας εάν χρειαστεί, ενώ η Ισπανία ανακοίνωσε πως η συνεισφορά της θα ανέρχεται στα 3,6 δισ. ευρώ και η Ολλανδία δήλωσε ότι θα συμβάλλει με 1,8 δισ. ευρώ. Η συμβολή της Ιρλανδίας εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v