Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες αλλαγές για φόρο υπεραξίας, off shore

Φόρο υπεραξίας 20% επιβάλλει το ΥΠΟΙΚ στις αγοραπωλησίες μετοχών που διενεργούνται εντός 3μήνου, ενώ χαμηλώνει τον συντελεστή στο 10% για αγοραπωλησίες μετοχών εντός 12μήνου. Αλλαγές στη φορολογία off shore. 

Νέες αλλαγές για φόρο υπεραξίας, off shore
Φόρο υπεραξίας 20% επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών στις αγοραπωλησίες μετοχών που διενεργούνται εντός 3μήνου, χαμηλώνοντας παράλληλα τον συντελεστή 15% (στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου) για αγοραπωλησίες μετοχών εντός 12μήνου στο 10%.

Η αλλαγή έγινε πριν από λίγο στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, και δεν είναι η μοναδική.

Με νέες αλλαγές της τελευταίας στιγμής (αφού αύριο ψηφίζεται το νομοσχέδιο) το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να φορολογήσει τους πραγματικούς κάτοχους οff shore εταιριών και δίνει μία… λιγότερη αφορμή διαφωνιών στα ζευγάρια αφού ξεχωρίζει τον φόρο εισοδήματος που θα πρέπει να πληρώσει ο καθένας.

Μεγάλες εκπτώσεις φόρου καθιερώνονται για φυσικά και νομικά πρόσωπα που επενδύουν στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, με διατάξεις που επανήλθαν την τελευταία στιγμή, αφού νωρίτερα είχαν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο, αποσύρθηκαν, προκλήθηκαν αντιδράσεις και… επανήλθαν.

Συγκεκριμένα, με βάση τις αλλαγές:

1. Φόρος υπεραξίας. Στις βραχυχρόνιες πωλήσεις μετοχών στο Χ.Α. επιβάλλεται από την 1η/1/2011 φόρος υπεραξίας 20% αν η πώληση των μετοχών γίνει σε διάστημα 3 μηνών από την κτήση τους και 10% στην περίπτωση πώλησης εντός 12μήνου. Για πωλήσεις μετοχών που διακρατούνται περισσότερο δεν επιβάλλεται φόρος υπεραξίας, αλλά ο φόρος πωλήσεων 0,15 τοις χιλίοις που επιβάλλεται και σήμερα.

2. Off shore. Σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται από στοιχεία του φακέλου ότι ακίνητα πέρασαν σε off shore εταιρία με στόχο τη φοροαποφυγή, υποκείμενο φορολόγησης θα είναι το φυσικό πρόσωπο και όχι η εταιρία. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο αυξάνει τον φόρο επί των ακινήτων των off shore από 3% σε 15%, επί της αντικειμενικής αξίας.

3. Χωριστοί φόροι για τα ζευγάρια. Για τους έγγαμους ο φόρος εισοδήματος βεβαιώνεται ξεχωριστά και η ευθύνη καταβολής βαρύνει τον κάθε σύζυγο.

4. Έφεση εντός 30 ημερών. Μειώνεται σε 30 ημέρες (από έξι μήνες) το χρονικό περιθώριο εντός του οποίου ο φορολογούμενος μπορεί να ασκήσει έφεση έναντι προστίμου που του έχει επιβληθεί προκειμένου να εισρέουν ταχύτερα τα βεβαιωμένα πρόστιμα στα έσοδα του προϋπολογισμού.

5. "Δωράκι" στους αγρότες πωλητές λαϊκών αγορών. Για πωλήσεις αγροτικών προϊόντων από κατ’ επάγγελμα αγρότες σε λαϊκές αγορές επιβάλλεται μεν ΦΠΑ με συντελεστή 10%, αλλά θα επιστρέφεται στον πωλητή 5% της αξίας των πωλήσεων, όπως αυτή προκύπτει από το τηρούμενο βιβλίο εσόδων - εξόδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v