Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βγήκαν πάλι τα "μαχαίρια" μεταξύ ΕΚΤ και ΔΝΤ

Τον σκεπτικισμό του για την χρηματική συνεισφορά του ΔΝΤ στον μηχανισμό στήριξης που εκπόνησε η ΕΕ για την Ελλάδα, εξέφρασε ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιούργκεν Σταρκ.

Βγήκαν πάλι τα μαχαίρια μεταξύ ΕΚΤ και ΔΝΤ
Τον σκεπτικισμό του για την χρηματική συνεισφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον μηχανισμό στήριξης που εκπόνησε η ΕΕ για την Ελλάδα, εξέφρασε ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιούργκεν Σταρκ.

Οι δηλώσεις του έγιναν στο γερμανικό περιοδικό Κάπιταλ μια μόλις μέρα μετά την ολοκλήρωση των επαφών μεταξύ της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για τις λεπτομέρειες του σχεδίου και για το ποια ακριβώς θα είναι η συμμετοχή του Οργανισμού σε αυτόν.

Ο Γ. Σταρκ, ο οποίος είναι επικεφαλής των αξιωματούχων που διαπραγματεύονται το ελληνικό πακέτο εκ μέρους της ΕΚΤ και έχει επισκεφθεί την Ελλάδα, δήλωσε ότι «είναι ακόμα σκεπτικός» για την χρηματική συνεισφορά από μέρους του ΔΝΤ ενώ χαρακτήρισε ότι είναι «συνετό» να χρησιμοποιηθεί ο οργανισμός για την τεχνογνωσία που διαθέτει.

Οι δηλώσεις του γερμανού αξιωματούχου κυκλοφόρησαν την στιγμή που συνεδριάζουν οι υπουργοί οικονομίας της ΕΕ στην Μαδρίτη και λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, όπου διαπιστώθηκε σχετική εγκράτεια ως προς τον ρόλο που τελικά θα διαδραματίσει οργανισμός.

Επισήμως ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ του ΔΝΤ και της Κομισιόν για την συμμετοχή συνεχίζονται και θα κορυφωθούν τις επόμενες μέρες όταν η τρόικα θα βρεθεί στην Αθήνα.

Ανεπισήμως όμως γίνεται λόγος για εμμονή του ΔΝΤ να προχωρήσει με δικό του πακέτο και όρους, άρα και δική του επιτήρηση και χρονοδιαγράμματα, σε περίπτωση που η Ελλάδα ζητήσει ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Από την άλλη, η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες και πιέζει τον Οργανισμό να υπάρξει ταύτιση απόψεων ώστε η επίβλεψη να γίνει με κοινούς κανόνες που θα ευθυγραμμίζονται με την συνθήκη του Μάαστριχτ και την ανεξαρτησία της Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλωντ Τρισέ.

Την στάση Τρισέ ήρθαν να ενισχύσουν οι δηλώσεις Σταρκ ότι «το ΔΝΤ πρέπει να αποδεχθεί τους κανόνες της ζώνης του ευρώ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v