Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurostat: Στο 13,6% του ΑΕΠ το έλλειμμα

Ολική επαναφορά των "αστερίσκων" στα ελληνικά στοιχεία σηματοδοτεί η ανακοίνωση της Eurostat με την οποία αναθεωρεί το έλλειμμα του 2009 σε 13,6%. Πιθανή και νέα αναθεώρηση. Τι σχολιάζει το ΥΠΟΙΚ.

Eurostat: Στο 13,6% του ΑΕΠ το έλλειμμα
Ολική επαναφορά των "αστερίσκων" στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία σηματοδοτεί η σημερινή ανακοίνωση της Eurostat με την οποία αναθεωρεί το έλλειμμα του 2009 σε 13,6% (από 12,7%) που προέβλεπε η κυβέρνηση αλλά και το δημόσιο χρέος στο 115,1% του ΑΕΠ (από 113,4%), απειλώντας μάλιστα με ενδεχόμενη νέα αναθεώρηση του ελλείμματος έως και το 14,1% και του δημοσίου χρέους μέχρι και το 122,1%.

Στον πίνακα των επιφυλάξεων της Eurostat, η Ελλάδα -παρά τις προσπάθειες ανάκτησης της αξιοπιστίας -καταλαμβάνει για μία ακόμα χρονιά την πρώτη θέση.

"Η Eurostat εκφράζει επιφυλάξεις για την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων που δόθηκαν από την Ελλάδα εξαιτίας αβεβαιοτήτων σχετικά με το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων το 2009 και άλλων δημόσιων οργανισμών και την αποτύπωση market swaps".

Μάλιστα η Eurostat δεν αποκλείει και περαιτέρω αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 σε ποσοστό από 0,3% έως 0,5% και από 5 έως 7 μονάδες για το δημόσιο χρέος! Με αυτά τα δεδομένα, το έλλειμμα του 2009 δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμα και το 14,1% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος να καταγράψει ρεκόρ πάνω από 122%, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής.

"Η ανακοίνωση αυτή της Eurostat δεν αλλάζει τον στόχο για τη μείωση του ελλείμματος το 2010 κατά τουλάχιστον 4% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας. Η κυβέρνηση έχει ήδη υιοθετήσει όλα τα αναγκαία και πρόσθετα μέτρα, που συνολικά ξεπερνούν το 6% του ΑΕΠ, για την εξασφάλιση αυτού του στόχου και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην εξειδίκευση και υλοποίηση όλων των πολιτικών και διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, την ανάταξη της οικονομίας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία μιας νέας πορείας βιώσιμης ανάπτυξης". Αυτά τονίζει σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως εξηγεί, στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, "η αναθεώρηση της εκτίμησης του ελλείμματος σε 13,6% του ΑΕΠ έναντι 12,7% που προβλέπεται στο Προγράμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης οφείλεται κατά ένα μέρος στην αναθεώρηση της εκτίμησης για το ΑΕΠ του 2009 και κατά κύριο λόγο στη νέα εκτίμηση των αποτελεσμάτων των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από τις έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ και τα ταμειακά στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος".

Απαντώντας στο θέμα των επιφυλάξεων και πιθανής νέας αναθεώρησης, το υπουργείο Οικονομικών πετά το μπαλάκι των ευθυνών στην προηγούμενη κυβέρνηση καταλογίζοντάς της ότι σε αντίθεση με την υποχρέωση που είχε εκ των κοινοτικών κανόνων η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν αποτύπωσε όπως έπρεπε τα off-market swaps στο δημόσιο χρέος, το 2008.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει: "Στην ανακοίνωση της Eurostat εξακολουθούν να εκφράζονται επιμέρους επιφυλάξεις σχετικά με τα στοιχεία σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την κατάταξη κάποιων δημόσιων οργανισμών και την καταγραφή των swaps. Ειδικότερα, τα off-market swaps, σύμφωνα με την αλλαγή των κανόνων της Eurostat το 2008, έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί και να είχαν καταγραφεί στο χρέος τo 2008. Στους κανόνες αυτούς επέλεξε να μη συμμορφωθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, μεταθέτοντας το πρόβλημα".

Πρωταθλητές

Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι η χώρα μας εμφάνισε πέρυσι το δεύτερο υψηλότερο έλλειμμα (μετά την Ιρλανδία με 14,3%) μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 11,5%, η Ισπανία με 11,2%, η Πορτογαλία με 9,4%, η Λετονία με 9% η Λιθουανία με 8,9% , η Ρουμανία με 8,3%, η Γαλλία με 7,5% και η Πολωνία με 7,1%. Κανένα μέλος της Ε.Ε. δεν είχε πλεόνασμα το 2009, ενώ τα χαμηλότερα ελλείμματα καταγράφηκαν στη Σουηδία (0,5%), στο Λουξεμβούργο (0,7%) και στην Εσθονία (1,7%).

Στο μέτωπο του χρέους, τα χαμηλότερα ποσοστά συναντώνται στην Εσθονία με 7,2%, στο Λουξεμβούργο με 14,5% και στη Βουλγαρία με 14,8%, ενώ η Ελλάδα καταλαμβάνει και πάλι τη δεύτερη θέση στην κλίμακα των περισσότερο χρεωμένων χωρών της Ε.Ε. έναντι του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, εμφανίζει χρέος 115,1% με την Ιταλία να προηγείται με 115,8% και να ακολουθεί το Βέλγιο με 96,7%. Χρέος πάνω από 60% του ΑΕΠ εμφανίζουν δώδεκα κράτη-μέλη και ξεχωρίζουν η Γαλλία με 77,6%, η Πορτογαλία με 76,8% και η Γερμανία με 73,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v