Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο πανικός επιταχύνει την ανάγκη στήριξης

Πιθανότητα χρεοκοπίας 38% προεξοφλούν πλέον τα CDSs, μετά και την αναθεώρηση του ελλείμματος στο 13,6%. Σε επίπεδα πανικού, με χαμηλούς όγκους τα spreads. Πληροφορίες για άμεσο αίτημα στήριξης ως το σαββατοκύριακο.

Ο πανικός επιταχύνει την ανάγκη στήριξης
Πανικό στις αγορές ομολόγων προκάλεσε η ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος 2009 στο 13,6% από τη Eurostat, ενισχύοντας τις ανησυχίες για χρεοκοπία της Ελλάδας αλλά και για επιβολή περαιτέρω μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος το 2010.

Πληροφορίες, που δεν διασταυρώνονται επίσημα, κυκλοφορούν ήδη στην αγορά ότι η χώρα θα καταθέσει αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης Ε.Ε. και ΔΝΤ έως και το σαββατοκύριακο, ενώ κυβερνητικός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε στο Reuters ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να λάβει "προκαταβολή" (bridge financing) μέσω βραχυχρόνιων δανείων από χώρες της ΟΝΕ, πριν από την επίσημη ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Στο μεταξύ, πιέσεις δέχεται και το ευρώ, ενώ ανοδικά κινούνται τα ασφάλιστρα κινδύνου άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με τα CDSs της Πορτογαλίας να προεξοφλούν πλέον κίνδυνο χρεοκοπίας 20% έχοντας ανέλθει στις 263 μονάδες, αυξάνοντας τον κίνδυνο "μετάστασης" των τεκταινομένων και σε άλλες χώρες, κίνδυνο που φοβούνται πλέον οι διεθνείς αγορές.

Είναι ενδεικτικό της σημερινής κατάστασης ότι τα "ασφάλιστρα κινδύνου" CDSs προεξοφλούν πλέον πιθανότητα 38% για χρεοκοπία της χώρας, φέρνοντας την Ελλάδα στην τρίτη θέση παγκοσμίως μετά την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα, ενώ πληθαίνουν οι φωνές ότι είναι απαραίτητη η αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με 1 στους 4 οικονομολόγους που "σφυγμομέτρησε" το Reuters να θεωρεί ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει μέσα στην επόμενη πενταετία. 

Πλέον η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη θέση από το Πακιστάν, την Ουκρανία, το Ντουμπάι, την Ισλανδία, τη Λετονία, την Πορτογαλία.

Η ανάγκη για προσφυγή της χώρας στο πακέτο στήριξης θεωρείται πλέον από παράγοντες της αγοράς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό "δεδομένη και άμεση".

Η είδηση προκάλεσε ξεπούλημα στις αγορές ομολόγων, με τα spreads των ελληνικών τίτλων να κινούνται σε νέα ιστορικά υψηλά, ωστόσο οι όγκοι στην αγορά είναι πλέον τόσο χαμηλοί που ενδεχομένως οι τιμές των ομολόγων να καταγράφουν υπερβολικές διακυμάνσεις λόγω έλλειψης "βάθους". 

Το spread του 10ετούς τίτλου ξεπέρασε οριακά και τις 600 μονάδες βάσης, σε υψηλά 12 ετών, και αυτήν την ώρα ανέρχεται στις 567 μονάδες βάσης, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 8,71%, ενώ ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στις πιο βραχυχρόνιες εκδόσεις.

Τα spreads στο διετές και στο τριετές ομόλογο υπερβαίνουν πλέον τις 900 μονάδες βάσης (9%) έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, με τις αποδόσεις των τίτλων να ξεπερνούν ακόμη και τα επίπεδα του 10%. Το spread του 3ετούς διαμορφώνεται αυτήν την ώρα στις 942 μονάδες, με την απόδοση του τίτλου να ανέρχεται στο 10,6%

"Φωτιά" και στα ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας, τα οποία εκτινάσσονται έως τις 567 μονάδες, έναντι 485 μονάδων βάσης χθες.  

"Η αναθεώρηση του ελλείμματος σημαίνει ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολο για την Ελλάδα να πετύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος. Είναι μία ακόμη ανησυχία που προστίθεται στις ήδη υπάρχουσες για τη χώρα, και ιδίως για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική της εικόνα", δηλώνει στο Reuters ο κ. Ben May, οικονομολόγος της Capital Economics.

"Η είδηση προκάλεσε γενικευμένο πανικό", δήλωσε ο κ. David Keeble, επικεφαλής στρατηγικής προϊόντων σταθερού εισοδήματος της Credit Agricole στο Λονδίνο. 

Σημειώνεται ότι τόσο ο κ. Όλι Ρεν όσο και ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν έσπευσαν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών, σημειώνοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για τη μείωση του ελλείμματος το 2010 και ότι δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα από την ελληνική πλευρά.

Μαραθώνια συνεδρίαση στο υπουργικό συμβούλιο

Πέντε ώρες διήρκεσε η σημερινή άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου κυριάρχησαν οι τρέχουσες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία αλλά και το θέμα της χρονικής στιγμής ενεργοποίησης του μηχανισμού βοήθειας.  

Στην εισήγησή του, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ιστορικό χρέος να πάρει "κάθε απόφαση που θα αποτρέψει τα χειρότερα για τους Έλληνες, κάθε απόφαση που θα δίνει λύσεις σε προβλήματα τα οποία για δεκαετίες προτιμούσαμε να μην αγγίζουμε, κάθε απόφαση που εν τέλει θα υπηρετεί το εθνικό συμφέρον".

Η άποψη που κυριαρχεί μεταξύ των περισσότερων μελών της κυβέρνησης είναι να υπογραφεί πρώτα το μνημόνιο με την τρόικα Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ, ώστε να γίνουν γνωστοί οι όροι του δανεισμού, και μετά να γίνει η προσφυγή στον μηχανισμό. Την άποψη αυτή υποστηρίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και οι κ. Πάγκαλος, Βενιζέλος και η κ. Διαμαντοπούλου.

Από την άλλη, η υπουργός Οικονομίας, κ. Λούκα Κατσέλη, τάχθηκε υπέρ της άμεσης προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης.


Θέμα προκαταβολής από το "πακέτο" βοήθειας

Η Ελλάδα ενδέχεται να λάβει μέρος του "πακέτου" βοήθειας μέσω βραχυπρόθεσμου δανείου από χώρες της Ε.Ε. πριν από την ενεργοποίηση του μηχανισμού διάσωσης, αναφέρει στο Reuters υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος.

"Υπάρχει πρόβλεψη για βραχυπρόθεσμα δάνεια ως προκαταβολή μέχρι την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Είναι θεωρητικό ωστόσο, δεν υπάρχει σχετική απόφαση ή τέτοια ανάγκη", ανέφερε η κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο.


Οι επενδυτές ομολόγων στρέφονται στις αναδυόμενες

Τη στιγμή που τα spreads και τα CDSs των ελληνικών τίτλων εκτινάσσονται σε επίπεδα-ρεκόρ, η ευκολία με την οποία βγαίνουν για δανεισμό πολλές αναδυόμενες οικονομίες αναδεικνύει το βάθος του ελληνικού προβλήματος.

Ειδικότερα, η Αίγυπτος κατάφερε να αντλήσει κεφάλαια μέσω 30ετούς δολαριακής έκδοσης με επιτόκιο χαμηλότερο του 7%, την ώρα που οι επενδυτές προ δύο ημερών ζητούσαν 3,65% για τρίμηνα έντοκα γραμμάτια της Ελλάδας.

Η Ρωσία, με χρεοκοπία στο ενεργητικό της το 1998, κατέβαλε επιτόκιο 3,741% και 5,082% για 5ετή και 10ετή ομόλογα σε δολάρια.

Ακόμη και η Λετονία, η οποία βρέθηκε προ ενός έτους στο επίκεντρο της διεθνούς κρίσης, διέθεσε εντός της εβδομάδας τριετές ομόλογο με επιτόκιο κάτω του 6%.

"Η αποτίμηση των αναδυόμενων αγορών έναντι της Ελλάδας είναι δικαιολογημένη, καθώς η χώρα έχει πολύ υψηλότερο χρέος", σημειώνει ο κ. Ιάσων Μανωλόπουλος, διαχειριστής της Dromeus Capital, σε δηλώσεις του στο Reuters, συγκρίνοντας το δημόσιο χρέος της Αθήνας, που διαμορφώνεται στο 130% του ΑΕΠ, με το 80% της Ουγγαρίας, που είναι ο υψηλότερος δείκτης χρέους στην αναδυόμενη ανατολική Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v