ΥΠΟΙΑΝ: Πρόστιμα 582.100 ευρώ σε 28 επιχειρήσεις

Πρόστιμα ύψους 582.100 € σε 28 επιχειρήσεις επιβλήθηκαν από την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λ. Κατσέλη κατόπιν εισήγησης της Δ/νσης Προστασίας Καταναλωτή.

ΥΠΟΙΑΝ: Πρόστιμα 582.100 ευρώ σε 28 επιχειρήσεις
Πρόστιμα ύψους 582.100 € σε 28 επιχειρήσεις επιβλήθηκαν από την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λ. Κατσέλη κατόπιν εισήγησης της Δ/νσης Προστασίας Καταναλωτή.

Αναλυτικά με αποφάσεις της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λ. Κατσέλη, του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή κ. Δ. Σπυράκου και κατόπιν εισήγησης της Δ/νσης Προστασίας Καταναλωτή, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 582.100 € σε 28 επιχειρήσεις, για την «Προστασία των καταναλωτών».

«Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή συνεχίζει σταθερά τους ελέγχους στην αγορά, διερευνά περαιτέρω καταγγελίες καταναλωτών και ασκεί τις εποπτικές της αρμοδιότητες, με αδιαπραγμάτευτο στόχο την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτικού κοινού», δήλωσε με έμφαση ο Γ. Γ. Καταναλωτή κ. Δημ. Σπυράκος.

Αναλυτικά τα πρόστιμα επιβλήθηκαν για τις ακόλουθες παραβάσεις:

1) Σε βάρος εταιρείας ηλεκτρονικού και τηλεπικοινωνιακού υλικού (βλ. πίνακα Ι) επιβλήθηκε μετά από καταγγελίες καταναλωτών χρηματικό πρόστιμο ύψους 95.000 € για καταστρατήγηση των διατάξεων του άρθρου 9γ «Απαγόρευση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών» του Ν.2251/94, σε συνδυασμό με το άρθρο 9στ εδάφιο ε’ του ιδίου νόμου για παραπλανητική εμπορική πρακτική.
 
Ειδικότερα, η εν λόγω εταιρεία πρόβαλε στο ηλεκτρονικό της κατάστημα την διάθεση προς πώληση ηλεκτρονικών παιχνιδιών στην τιμή των 2,10 €, τα οποία εντούτοις δεν διέθετε σε αρκετές ποσότητες, ούτε γνωστοποιούσε στους καταναλωτές που επιδίωκαν να τα παραγγείλουν τους οποιουσδήποτε εύλογους λόγους για τους οποίους δεν θα μπορούσε τελικά να τα προμηθεύσει.

2) Σε βάρος τεσσάρων (4) εμπορικών εταιρειών εκδόθηκαν οκτώ (8) αποφάσεις με τις οποίες καταλογίστηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 95.000 € (βλ. πίνακα ΙI), μετά από καταγγελίες και αυτεπάγγελτους ελέγχους, για παραβιάσεις των διατάξεων για τις «Συμβάσεις από απόσταση» του άρθρου 4 του ιδίου νόμου.

3) Σε βάρος έξι (6) εμπορικών εταιρειών εκδόθηκαν εννέα (9) αποφάσεις, με τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 142.500 € (βλ. πίνακα ΙIΙ) για παραβίαση των διατάξεων του άρθρου 7 της Κ.Υ.Α Ζ3-2810/2004 «Γενική ασφάλεια Προϊόντων» και του άρθρου 3 της Κ.Υ.Α Ζ3-2019/2008 «Απόφαση απαγόρευσης διάθεσης στην αγορά μαγνητικών παιχνιδιών τα οποία δεν φέρουν προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούν για την ασφάλεια των παιδιών».
 
Οι εταιρείες διέθεσαν στην αγορά ανασφαλή προϊόντα (παιγνίδια) και δεν συνεργάστηκαν με τις αρμόδιες αρχές, για την αποτροπή κινδύνων που παρουσίασαν προϊόντα που είχαν διαθέσει στην αγορά. Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από κλιμάκια των Νομαρχιών και από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

4) Σε βάρος δέκα οκτώ (18) εμπορικών εταιρειών εκδόθηκαν δέκα εννέα (19) αποφάσεις επιβολής χρηματικού προστίμου συνολικού ύψους 116.000 για παραβίαση των διατάξεων του άρθρου 7 του Ν.2251/94 «Προστασία των Καταναλωτών», γιατί διέθεσαν στην αγορά παιδικά ενδύματα τα οποία δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις ασφαλείας του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 14682:2008 «Ασφάλεια παιδικών ενδυμάτων-κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης στα παιδικά ενδύματα-προδιαγραφές» (βλ. πίνακα ΙV). Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από κλιμάκια των Νομαρχιών και από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

5) Σε βάρος δέκα (10) κέντρων αισθητικής και ινστιτούτων αδυνατίσματος εκδόθηκαν δέκα τέσσερις (14) αποφάσεις, με τις οποίες επιβλήθηκαν κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 5 της Υπουργικής Απόφασης Ζ1-1262/2007 χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους 133.600 € για παραβίαση των διατάξεων των άρθρων 2 στοιχεία (α), (β), (στ), (η), 3 παρ. 1 και 4 παρ. 2 της Υπουργικής Απόφασης Ζ1-1262/2007 (βλ. πίνακα V). Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν μετά τη διερεύνηση καταγγελιών καταναλωτών και αυτεπάγγελτους ελέγχους.


**Το αρχείο με τον αναλυτικό πίνακα με τα πρόστιμα από το ΥΠΟΙΑΝ επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v