Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταρρυθμίσεις-σοκ προτείνει ο Αλ. Παπαδόπουλος

Απολύσεις σε στενό και ευρύ δημόσιο τομέα, μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων, περικοπές μισθών και μεταρρυθμίσεις-σοκ προτείνει ο Αλ. Παπαδόπουλος. Ζητά πρωτοβουλία κυβέρνησης πριν τα μέτρα μας επιβληθούν.

Μεταρρυθμίσεις-σοκ προτείνει ο Αλ. Παπαδόπουλος
Την άμεση συγκρότηση από την κυβέρνηση πενταετούς Προγράμματος Εθνικής Ανασυγκρότησης, το οποίο θα περιλαμβάνει δραστικό περιορισμό υπαλλήλων σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, περιορισμό μισθών, μεταρρυθμίσεις-σοκ σε ασφαλιστικό, αγορά εργασίας, διοίκηση, υγεία, παιδεία, δικαιοσύνη αλλά και καθολικές αποκρατικοποιήσεις προτείνει ο πρώην υπουργός και μέλος του ΠΑΣΟΚ κ. Αλέκος Παπαδόπουλος.

Μιλώντας χθες στην εκδήλωση πρωτοβουλίας για τον εκσυγχρονισμό του κοινωνικού κράτους, έπειτα από πολλούς μήνες σιωπής, ο επί σειρά έτη υπουργός Οικονομικών, Εσωτερικών και Υγείας των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη άσκησε εμμέσως πλην σαφώς σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στη λήψη των επώδυνων αποφάσεων.

Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε την άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση για τη συγκρότηση Προγράμματος Εθνικής Ανασυγκρότησης, προκειμένου να ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας και να επιδιωχθεί η απαιτούμενη κοινωνική συναίνεση.

Η ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας είναι αναγκαία, σύμφωνα με τον ίδιο, αφενός γιατί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι ήδη "αδύναμο και μικρότερο των περιστάσεων", αφετέρου για να έχει συγκεκριμένο προορισμό και πλεύση η χώρα.

"Για να γνωρίζουν συγκεκριμένα και δεσμευτικά και όχι με γενικόλογους στόχους τόσο η ελληνική κοινωνία όσο και οι εταίροι μας και οι διεθνείς κεφαλαιαγορές ότι η χώρα ξέρει πλέον τι πρέπει να κάνει και κυρίως πώς", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Το Πρόγραμμα Εθνικής Ανασυγκρότησης θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, να περιλαμβάνει συγκροτημένες και πειθαρχημένες πολιτικές ανατροπής σε όλες τις λειτουργίες της χώρας, με εξειδικευμένα, εκτεταμένα και επώδυνα μέτρα ουσιαστικής ανάταξης της οικονομίας και της διοίκησης.

Τα μέτρα που μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί ή έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, αλυσιτελή ημίμετρα που δεν οδηγούν σε σταθερά αποτελέσματα. Το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων-σοκ που θα προβλέπεται και θα τελούν υπό τον "Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο" θα περιλαμβάνει ενδεικτικά:

- Εκτεταμένες παρεμβάσεις στα πεδία του ασφαλιστικού και της αγοράς εργασίας.

- Καθολικές αποκρατικοποιήσεις.

- Δραστικό περιορισμό των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο, στα νομικά πρόσωπα και στους ΟΤΑ.

- Ολιστικά μέτρα διαρθρωτικών αλλαγών για την ανάταξη των ευτελισθέντων χώρων της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της δικαιοσύνης.
Δεύτερον, θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να συμπτυχθούν σε δύο τραπεζικούς πόλους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον διεθνή ανταγωνισμό.

- Περικοπές μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ώστε να υπάρξει αποπληθωρισμός τιμών και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

- Κατάργηση του διοικητικού καθορισμού από το κράτος των τιμολογίων ελεύθερων επαγγελμάτων.

- Επιμέρους δραστικές παρεμβάσεις, άμεσα, στους τομείς διευκόλυνσης των ξένων επενδύσεων, στη λειτουργία του ανταγωνισμού, στην απελευθέρωση των αγορών κ.λπ.

- Τέλος, απαιτείται αποκεντρωμένη διοικητική συγκρότηση της χώρας στη βάση 6 αυτοδιοικούμενων περιφερειών, έναντι των σημερινών 13 που προτείνονται, με κεντρική ευθύνη την ενδογενή τοπική ανάπτυξη.

Σε αυτές θα μεταταχθούν όλοι οι πλεονάζοντες διοικητικοί υπάλληλοι των υπουργείων και των κεντρικών οργανισμών. Τα νέα επιτελικά υπουργεία εφεξής θα στελεχώνονται σταδιακά μόνο από ολιγάριθμους νέους υπαλλήλους ειδικών προσόντων. Στο πλαίσιο αυτό βεβαίως θα πρέπει άμεσα να συγκροτηθούν και να λειτουργήσουν σύμφωνα με τις σύγχρονες ελεγκτικές μεθόδους νέες διοικητικές και δικαστικές μορφές ελέγχου και κολασμού όσων παρανομούν σε βάρος του Δημοσίου, των πολιτών και του δημόσιου συμφέροντος γενικότερα.

Ο πρώην υπουργός θεωρεί ότι είναι επωφελέστερο τόσο για την αξιοπιστία της χώρας όσο και για την ταχύτερη έξοδό της από την κρίση, τις μεταρρυθμίσεις-σοκ να τις προτείνει η κυβέρνηση και να τις καθοδηγήσει η ίδια αντί να επιλέξει τον εύκολο δρόμο του "αθώου" διεκπεραιωτή των "επαχθών" αποφάσεων του ΔΝΤ.

Η προώθηση μεταρρυθμίσεων-σοκ είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του μακροχρόνιου οικονομικού "παγετώνα" που θα καθηλώσει τη χώρα στη φτώχια για πάρα πολλά χρόνια.

"Δεν συμφωνώ με όσους προτείνουν, προφανώς από πολιτική αδυναμία, τον δρόμο των χαμηλών και σταδιακών μεταρρυθμίσεων', ανέφερε ο πρώην υπουργός τονίζοντας ότι κατά τη γνώμη του οι βραδείες μεταρρυθμίσεις σπανίως επιτυγχάνουν τον σκοπό τους, γιατί στην πορεία εκφυλίζονται.

Τέλος, ο κ Παπαδόπουλος ζήτησε να σταματήσει αμέσως η ανεύθυνη και επικίνδυνη, όπως τη χαρακτήρισε, συζήτηση "περί αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους". "Αυτή η νέα 'νεοελληνική πονηρία' μας κάνει ήδη τεράστια ζημιά διεθνώς", ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αναδιάρθρωση σημαίνει πως δηλώνεις πρώτα στάση πληρωμών και μετά είτε (α) δίνεις λιγότερα από αυτά που χρωστάς στους δανειστές σου είτε (β) τους υποχρεώνεις σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους.

Και οι δύο περιπτώσεις συνιστούν δήλωση πτώχευσης τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος αναρωτώμενος: "Γνωρίζουν, άραγε, οι ανεύθυνοι αυτοί διακινητές τι θα γινόταν π.χ. με τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν ελληνικά χρεόγραφα στα χαρτοφυλάκιά τους; Μπορούν να μας απαντήσουν ποιος θα μας δάνειζε ξανά για να μπορέσουμε να ζήσουμε;".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v