Τα διλήμματα ανασχηματισμού του Γ. Παπανδρέου

Τα συν και τα πλην ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού ζυγίζει το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μετρά με εσωτερικά... γκάλοπ τις γνώμες πολύ στενών συνεργατών του.

Τα διλήμματα ανασχηματισμού του Γ. Παπανδρέου
Τα συν και τα πλην ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού ζυγίζει το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μετρά με εσωτερικά... γκάλοπ τις γνώμες πολύ στενών συνεργατών του για τη σκοπιμότητα μιας αναδόμησης του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα από τα "ΤΑ ΝΕΑ".

Oι πληροφορίες επιμένουν ότι το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός δέχεται ολοένα και περισσότερες εισηγήσεις από τους συνομιλητές του να προχωρήσει σε ανασχηματισμό προκειμένου να βελτιώσει τις επιδόσεις και την εικόνα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο πρωθυπουργός αμέσως μετά το Πάσχα, εμφανώς προβληματισμένος από την αναποτελεσματικότητα ορισμένων υπουργών, άρχισε να ζητάει από αρκετούς έμπιστους ανθρώπους του περιβάλλοντός του να του περιγράψουν ποιες κατά την κρίση τους θα ήταν οι θετικές και οι αρνητικές παρενέργειες ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Παράπονα

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου -σύμφωνα με πληροφορίες- έχει εντοπίσει αρκετές δυσλειτουργίες στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ παράλληλα έχει γίνει αποδέκτης πολλών παραπόνων για τη συμπεριφορά υπουργών και την αδυναμία τους να συντονιστούν με τους συνολικούς ρυθμούς της κυβέρνησης, σε μία περίοδο μάλιστα όπου λόγω της οικονομικής κρίσης τα πάντα κρέμονται από μία λεπτή κλωστή. Γι' αυτόν τον λόγο, άλλωστε, ο πρωθυπουργός σχεδόν σε όλα τα τελευταία υπουργικά συμβούλια έχει ζητήσει από τους υπουργούς να ανεβάσουν ταχύτητες και να μεριμνήσουν ούτως ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα που σχετίζεται με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης, μάλιστα, προχώρησε σε μία ακόμη σύσταση προς τους υπουργούς, υπενθυμίζοντάς τους ότι δεν είναι διαχειριστές γι' αυτό και όσα ανακοινώνονται από την κυβέρνηση και περιλαμβάνονται στο ΠΣΑΑ "πρέπει να υλοποιούνται άμεσα και χωρίς ούτε μία μέρα απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει για κάθε απόφασή μας".

Μοχλός πίεσης

Δεν είναι τυχαίο ότι, μετά τις διαπιστωμένες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε το πράσινο φως στην αντιπροεδρία να δημοσιοποιεί ανά 15νθήμερο στο Διαδίκτυο την πρόοδο των υπουργείων στην εφαρμογή των κυβερνητικών δράσεων, ώστε αυτή η πρακτική να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για κάποια υπουργεία που εμφανίζονται με χαμηλές επιδόσεις.

Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Τρίτη, ο κ. Παπανδρέου κρατούσε συνεχώς σημειώσεις, ακούγοντας πολλούς βουλευτές να διαμαρτύρονται γιατί -όπως έλεγαν- "οι υπουργοί δεν βγαίνουν στα τηλέφωνα" και τις υποδείξεις του κ. Μίμη Ανδρουλάκη να προχωρήσει σε ριζικό ανασχηματισμό.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι συνομιλητές του πρωθυπουργού, που συμμετείχαν στο "γκάλοπ" το οποίο αυτός διενήργησε, ήταν μοιρασμένοι. Κάποιοι του απάντησαν ότι στην τρέχουσα συγκυρία δεν είναι αναγκαίος ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός.

Του επισήμαναν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να "κάψει" το χαρτί του ανασχηματισμού μόλις έξι μήνες μετά τις εκλογές και μάλιστα του συνέστησαν να κρατήσει αυτό το πλεονέκτημα για την περίοδο μετά τις εκλογές και εφόσον βεβαίως κριθεί ότι το ΠΑΣΟΚ εμφάνισε απώλειες στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Παράλληλα, κάποιοι συνομιλητές εξήγησαν στον πρωθυπουργό ότι την ώρα όπου στις 11.000 διευθυντικές θέσεις στον δημόσιο τομέα έχουν αντικατασταθεί μόνο οι 500 θα ήταν οξύμωρο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

"Να γίνουν διορθώσεις"

Από την άλλη, ωστόσο, πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνουν διορθώσεις σε κάποια χαρτοφυλάκια, όπου διαπιστωμένα υπάρχει δυσλειτουργία κι αυτό "για να μη συσσωρεύεται δυσαρέσκεια συνολικά σε βάρος της κυβέρνησης". Τα ίδια πρόσωπα πρότειναν ανασχηματισμό πολύ πριν από το φθινόπωρο, ενδεχομένως στα τέλη Μαΐου ή τον Ιούνιο, όταν θα αρχίσουν να διαμορφώνονται και οι υποψηφιότητες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης άποψης είπαν στον κ. Παπανδρέου ότι ένα... λίφτινγκ στην κυβερνητική εικόνα θα βοηθούσε ενδεχομένως τη χώρα μας και στο εξωτερικό, υπονοώντας ότι ίσως πρέπει να γίνουν κάποιες βελτιώσεις στα οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία.

Τέσσερις γυναίκες στην "κόκκινη ζώνη"

Oι πληροφορίες επιμένουν πως ο πρωθυπουργός έχει πειστεί ότι θα πρέπει να αλλάξει υπουργούς που δεν "τραβούν", γι' αυτό και θεωρείται πολύ πιθανό οι επιλογές του να γίνουν σε μεγάλο βαθμό με γνώμονα το "βαθμολόγιο" του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου. Εάν συμβεί αυτό, τότε στην κόκκινη ζώνη κινούνται οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Περιβάλλοντος και Οικονομίας. Στην κ. Κατερίνα Μπατζελή δεν χρεώνεται μόνο η καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου για το μητρώο αγροτών αλλά και ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, πάλι, δέχεται κριτική διότι αναγκάστηκε να περάσει άρον-άρον σε τροπολογίες κάποιες αλλαγές στο σύστημα υγείας και παράλληλα γιατί δεν κατάφερε να περιστείλει θεαματικά τις δαπάνες στα νοσοκομεία. Επίσης, η κ. Τίνα Μπιρμπίλη έχει βρεθεί στο στόχαστρο για πολλές επιλογές της και κυρίως για το νομοσχέδιο σχετικά με τους ημιυπαίθριους, που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη αποτελεί άλλη εκδοχή του νόμου Σουφλιά. Σε ό,τι αφορά την κ. Λούκα Κατσέλη, μολονότι το τελευταίο διάστημα επιτάχυνε τους ρυθμούς της, κάποιοι στην κυβέρνηση λένε πως "δεν έχει δώσει νέο αέρα στην ανάπτυξη" κι ακόμη πως δεν έχει παραδώσει το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης μιας επιχείρησης.

Βεβαίως, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να δείξει αυστηρότητα και απέναντι σε πρόσωπα στα οποία εμπιστεύτηκε υπουργεία λόγω προσωπικών σχέσεων και σε αυτήν την κατηγορία εντάσσουν τον υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος δέχεται κριτική για καθυστερήσεις στην προώθηση των έργων ευθύνης του.

Δύο οι αμετακίνητοι

Σε περίπτωση κυβερνητικού ανασχηματισμού θεωρείται ότι ορισμένοι υπουργοί θα παραμείνουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται ο υπουργός των Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος έχει επιδείξει πλούσιο νομοθετικό έργο (προσλήψεις ΑΣΕΠ, "Καλλικράτης", αξιοκρατικές επιλογές διευθυντών) και έχει να ολοκληρώσει και τον νέο εκλογικό νόμο, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έχει κάνει σημαντικά βήματα στην εξάρθρωση της νέας τρομοκρατίας.

Δεν είναι τυχαίο, λένε κυβερνητικοί παράγοντες, πως ο πρωθυπουργός συνεχάρη δημοσίως τους δύο υπουργούς, τον κ. Ραγκούση κατά την παρουσίαση του σχεδιόυ "Καλλικράτης" στο υπουργικό συμβούλιο και τον κ. Χρυσοχοΐδη στην τελετή στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v