Άρον -άρον νομιμοποίηση χιλιάδων αυθαιρέτων

Ρύθμιση με την οποία θα νομιμοποιούνται και άρα στο εξής θα φορολογούνται τα εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα κτίσματα ανά την επικράτεια θα εισηγηθεί το προσεχές διάστημα το υπουργείο Οικονομίας.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Άρον -άρον νομιμοποίηση χιλιάδων αυθαιρέτων
Ρύθμιση με την οποία θα νομιμοποιούνται και άρα στο εξής θα φορολογούνται τα εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα κτίσματα ανά την επικράτεια θα εισηγηθεί το προσεχές διάστημα το υπουργείο Οικονομίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την εξασφάλιση επιπλέον εσόδων.

Η διευθέτηση της εκκρεμότητας των αυθαιρέτων, που είχε υποσχεθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και η οποία θα αποτελούσε μέρος ενός γενικότερου σχεδίου για την αναμόρφωση της πολεοδομικής νομοθεσίας της χώρας, φαίνεται πως επισπεύδεται μετά την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης των Ε.Ε. - ΔΝΤ, καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι μια τέτοια ρύθμιση μπορεί να αποφέρει άμεσα σημαντικά έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος σημειώνουν πως αναμένουν από το συναρμόδιο υπουργείο Οικονομίας να υποβάλει σύντομα σχετική εισήγηση κυρίως σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος της ρύθμισης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα το κόστος της νομιμοποίησης θα είναι ιδιαίτερα υψηλό, ενώ θα αποκλείονται από τη ρύθμιση περιπτώσεις αυθαιρέτων που έχουν χτιστεί σε δασικές εκτάσεις και παραλίες.

Διατηρείται το "πράσινο ταμείο" για τους ημιυπαίθριους

Σχετικά με τα έσοδα από τη δήλωση των ημιυπαίθριων χώρων, όπως τουλάχιστον ξεκαθαρίζουν παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος, σε καμία περίπτωση δεν θα κατευθυνθούν σε άλλους σκοπούς πέραν της χρηματοδότησης δράσεων αναβάθμισης του αστικού τοπίου (αναπλάσεις, χώροι πράσινου κ.ά.).

Οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι το "πράσινο ταμείο" θεσμοθετείται το προσεχές διάστημα και σε αυτό θα πιστωθεί το σύνολο των προστίμων που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων και άλλων χώρων που άλλαξαν χρήση.

Πάντως, δεν αποκλείεται υπό τις σημερινές συνθήκες το υπουργείο Οικονομίας να εκμεταλλευτεί τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους και να επιβάλει επιπλέον φόρους σε όσους τους δηλώσουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχετικός νόμος που τέθηκε σε ισχύ από την περασμένη Πέμπτη δεν αναφέρει ρητά και ξεκάθαρα ότι οι αυθαιρεσίες - υπερβάσεις δόμησης που θα δηλωθούν δεν θα αποτελέσουν τεκμήριο διαβίωσης (αρχικά υπήρχε σχετική διάταξη η οποία αφαιρέθηκε στη συνέχεια), αφήνοντας ουσιαστικά "παράθυρο" σε μελλοντική φορολογική εκμετάλλευση αυτών των χώρων.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v