Οι πρώτες αντιδράσεις φορέων για τα μέτρα

Αναμενόμενα αλλά και αναγκαστικά χαρακτηρίζουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο παράγοντες της αγοράς. Εκφράζουν φόβο για την επόμενη μέρα, αλλά και αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της αύξησης ΦΠΑ και ΕΦΚ

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Οι πρώτες αντιδράσεις φορέων για τα μέτρα
Αναμενόμενα αλλά και αναγκαστικά χαρακτηρίζουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο παράγοντες της αγοράς, άποψη πάντως που δεν ασπάζεται ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Οι ίδιοι δηλώνουν φόβο για την επόμενη ημέρα, οργή για αυτούς που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση αλλά και ελπίδα ότι ίσως ως χώρα και ως έθνος καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τον σκόπελο.

Σημειώνουν δε με έμφαση ότι πρέπει πάση θυσία τα μέτρα να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα γιατί όπως αναφέρουν δεν δικαιολογείται πλέον καμία αναβολή.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι μας δόθηκε μια παράταση ζωής και μια ευκαιρία να παλέψουμε για την ζωή μας, ενώ εμφανίζονται ιδιαίτερα «ανακουφισμένοι» από το γεγονός ότι δεν μπήκε «μαχαίρι» στον 13ο και 14ο μισθό του ιδιωτικού τομέα.

Την ίδια ώρα πάντως εκφράζουν τις αμφιβολίες τους κατά πόσο οι προσδοκίες της Κυβέρνησης για την αύξηση των κρατικών εσόδων από τις νέες αυξήσεις μέσα σε λίγο διάστημα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα αλλά και τη νέα αύξηση του ΦΠΑ.

Όλοι πάντως «βλέπουν» ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών, ως απόρροια της πτώσης της κατανάλωσης η οποία σήμερα σε κάποιες αγορές υπερβαίνει το 30%, ενώ δεν λίγοι εκείνοι οι οποίοι ζητούν επιτακτικά να αναλάβει ενεργό ρόλο αφ ενός η Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να «σπάσει» τα καρτέλ και αφ ετέρου η Κυβέρνηση να πατάξει το λαθρεμπόριο και το μαύρο χρήμα.

Μίχαλος Κωνσταντίνος πρόεδρος ΕΒΕΑ

Στην παροιμία με το Χότζα που ήθελε να κάνει οικονομία και άφηνε το γάιδαρό του νηστικό μέχρι που αυτός ψόφησε, παραπέμπουν σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ευθύνες του σημερινού πρωθυπουργού είναι τεράστιες, ενώ τονίζει ότι η χώρα δε χρειαζόταν έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που θα έβαζε τους πάντες πάνω στο κρεβάτι του Προκρούστη και να κόβει ότι περισσεύει. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, δεν είναι οικονομική πολιτική, είναι μια λυσσαλέα επίθεση στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

«Η υποτιθέμενη εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά τις γενικόλογες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο», όπως σημειώνει ο ίδιος σε σχετική ανακοίνωση «επέτεινε τις ανησυχίες του ελληνικού λαού και των επιχειρηματιών, για το τι μέλλει γεννέσθαι και δημιούργησε περαιτέρω σύγχυση».

Το μόνο βέβαιο, σημειώνει ο κ. Μίχαλος «είναι ότι, για μια ακόμη φορά, δεν υλοποιήθηκαν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις και αποδείχθηκε ότι και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που καταρτίστηκε πριν από μερικούς μήνες, απέτυχε παταγωδώς και χρειάζονται ολοένα και σκληρότερα οικονομικά μέτρα, που είναι βέβαιο ότι θα κλονίσουν συθέμελα την κοινωνική συνοχή».

Παράλληλα αναφέρει ότι «οι επιχειρήσεις βρίσκονται πλέον στο μάτι του κυκλώνα, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν νέες έκτακτες εισφορές και αυξημένους φόρους σε περίοδο ύφεσης, γεγονός που θα μειώσει ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα τους, οδηγώντας τις στο λουκέτο. Δεδομένου μάλιστα, ότι η αγοραστική κίνηση θα καταβαραθρωθεί εξ αιτίας των μειώσεων των μισθών και των συντάξεων».

Για πολλοστή φορά, συνεχίζει ο κ. Μίχαλος, «ο επιχειρηματικός κόσμος καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει την κατηφορική διαδρομή που ακολουθεί και οδηγεί κατ’ ευθείαν στο γκρεμό. Έστω και τώρα, ας καλέσει σε πανστρατιά τις υγιείς δυνάμεις της χώρας και ας σεβαστεί, επιτέλους, τις απόψεις τους».

«Δυστυχώς», καταλήγει ο κ. Μίχαλος, «η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Τουλάχιστον, ας συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να ζητήσει βοήθεια, όχι μόνο από τον περιβόητο «μηχανισμό στήριξης» αλλά και από τις υγιείς δυνάμεις της αγοράς και της παραγωγής. Ας ανοίξει τις πόρτες για νέες ιδέες και λύσεις και ας ξεχωρίσει εσωτερικά την ήρα από το στάρι, χωρίς να υπολογίζει γνωστούς και φίλους».

Βασίλης Κορκίδης πρόεδρος ΕΣΕΕ

Φόβος, οργή αλλά και ελπίδα, επικρατεί στην αγορά για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τα οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Κορκίδη ήταν αναμενόμενα. Ο ίδιος σημειώνει στα θετικά ότι δεν μπήκε «μαχαίρι» στον 13ο και 14ο μισθό του ιδιωτικού τομέα αλλά και στο γεγονός ότι μπήκε διαχωριστική γραμμή στους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι όπως αναφέρει θα ήταν άδικο να πληρώσουν το «μάρμαρο».

Αν και δεν παραλείπει να αναφέρει ότι σε αυτά τα μέτρα δεν υπάρχει κοινωνικό πρόσωπο, σημειώνει ότι μας δόθηκε μια παράταση ζωής και μια ευκαιρία να παλέψουμε για την ζωή μας.

«Αυτή είναι η κατάσταση» τονίζει με έμφαση αναφέροντας ότι «δεν έχουμε επιλογές και δεν είχαμε ποτέ επιλογή».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι επιπτώσεις στην αγορά, η οποία σήμερα καταγράφει πτώση 22,4%, θα αρχίζουν να φαίνονται το αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ τονίζει ότι «πάμε από μια ύφεση σε μια βαθύτερη ύφεση. Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στον πάτο του βαρελιού».

Ωστόσο εκτιμά ότι θα υπάρξει οικονομικός πατριωτισμός από τους επιχειρηματίες και από τους Έλληνες καταναλωτές.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ εκτιμά ότι η νέα αυτή κατάσταση δημιουργία μια νέα τάξη και νέες συνθήκες στην αγορά, ενώ αλλάζει ο τρόπος ζωής των ελληνικών.

Αντώνης Μακρής αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ

Αναγκαστικά και αναγκαία χαρακτηρίζει τα μέτρα ο αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ σημειώνοντας ότι δεν δικαιολογούν την οποιαδήποτε αναβολή ή μη ανεκτικότητα.

Σύμφωνα με τον ίδιο απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο μεν πολιτικός κόσμος με προεξέχουσα την κυβέρνηση να υποστηρίξουν την ορθή εφαρμογή τους ο δε λαός να ακολουθήσουν και να στηρίξουν αυτά τα μέτρα.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με τον κ. Μακρή, δύο κινήσεις, η μια έχει να κάνει με την εκπαίδευση και τη νουθεσία των πολιτών από τους υπεύθυνους πολιτικούς παράγοντες ως προς την εφαρμογή των μέτρων και η προσπάθεια εφαρμογής κάποιων αναπτυξιακών μέτρων μηδενικού δημοσιονομικού κόστους.

Όλα τα ανωτέρα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μακρή, είναι απαραίτητα να γίνουν έτσι ώστε, όπως σημειώνει με έμφαση «να μην έχουμε δεύτερο πακέτο μέτρων σε μεταγενέστερο χρόνο».

Δημήτρης Μακρυβέλιος, πρώην πρόεδρος της ΟΒΕ
 
Εν αμφιβόλω τίθενται σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της ΟΒΕ, οι προσδοκίες της Κυβέρνησης για αύξηση των κρατικών εσόδων από την αύξηση του ΕΦΚ και ΦΠΑ στα καύσιμα.

Όπως σημειώνει οι αυξήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα αθροιστικά είναι παρά πολύ μεγάλες, ενώ εκείνο που αναμένει ο ίδιος αλλά και οι υπόλοιποι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων είναι να δουν πόσο θα μειωθεί η κατανάλωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο σήμερα η κατανάλωση καταγράφει πτώση πάνω από 10% και πλησιάζει το 15% ενώ εκτιμά ότι έπεται και συνέχεια μετά από τις νέες αυξήσεις. Αυξήσεις σε ΕΦΚ και ΦΠΑ οι οποίες θα επιβαρύνουν την τιμή σε βενζίνη και πετρέλαιο κατά 9 λεπτά, με αποτέλεσμα η μέση τιμή της βενζίνης να σκαρφαλώσει στο 1,54 ευρώ το λίτρο από 1,45 ευρώ το λίτρο που είναι σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v