Στα 110 δισ. ευρώ η βοήθεια προς την Ελλάδα

Στα 110 δισ. ευρώ η βοήθεια Ε.Ε.-ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Τα κράτη-μέλη θα διαθέσουν τα 80 δισ. ευρώ. Θα δοθούν 30 δισ. τον πρώτο χρόνο. Πριν από τις 19 Μαΐου εκταμίευση κεφαλαίων για κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας.

Στα 110 δισ. ευρώ η βοήθεια προς την Ελλάδα
Στα 110 δισ. ευρώ στην τριετία θα ανέρχεται η οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Jean-Claude Junker, σημειώνοντας πως οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης θα παράσχουν το ποσό των 80 δισ. ευρώ.

Ο κ. Junker, ανακοινώνοντας την απόφαση του Eurogroup να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης για την Ελλάδα, τόνισε πως τον πρώτο χρόνο θα δοθούν 30 δισ. ευρώ, ενώ σημείωσε πως πριν από τις 19 Μαΐου θα υπάρξει αναγκαία εκταμίευση κεφαλαίων η οποία θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας.  

Εκτός των 110 δισ. ευρώ, θα υπάρχει και αποθεματικό, χωρίς να διευκρινίζεται το ποσό, το οποίο θα χρειαστεί για έκτακτες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 7 Μαΐου θα συγκληθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το θέμα της Ελλάδας και η έγκριση των κοινοβουλίων που απαιτείται σε ορισμένες χώρες-μέλη αναμένεται να υπάρξει σύντομα.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, κ. Olli Rehn, το επιτόκιο των δανείων προς την Ελλάδα θα διαμορφωθεί γύρω στο 5%.

Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. του ΔΝΤ, κ. Dominique Strauss-Kahn, δήλωσε πως αναμένει το Δ.Σ. του ΔΝΤ να εγκρίνει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα αυτήν την εβδομάδα.

Το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι το κατάλληλο για να σταθεροποιηήσει τη δημοσιονομική κατάσταση, σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Jean-Claude Trichet, σημειώνοντας πως είναι ζωτικής σημασίας η Ελλάδα να είναι έτοιμη να λάβει επιπλέον μέτρα αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημοσιονομική σταθερότητα της ευρωζώνης δικαιολογεί την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα.

--- Στα 22 δισ. ευρώ η συνεισφορά της Γερμανίας

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Reuters, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Wolfgang Schaeuble, δήλωσε πως η γερμανική συνεισφορά στο "πακέτο" στήριξης της Ελλάδας θα ανέρχεται σε περίπου 22 δισ. ευρώ για περίοδο τριών ετών.

---- Allianz, MunichRe θα συνεισφέρουν στο "πακέτο"

Οι ασφαλιστικές εταιρίες Allianz και MunichRe είναι πρόθυμες να συνεισφέρουν στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, στηρίζοντας τις προσπάθειες της Deutsche Bank, σύμφωνα με τους "Financial Times" της Γερμανίας, μεταδίδει το Reuters.

Στο preview της έκδοσης της Δευτέρας, οι "Financial Times Deutschland", χωρίς να επικαλούνται πηγές, αναφέρουν ότι η Allianz και η MunichRe έχουν υποσχεθεί να συνεισφέρουν δάνεια ύψους 300 εκατ. ευρώ και 200 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει το Reuters, η MuchRe αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ η Allianz δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχολιασμό.

Σύμφωνα με τους "FTD", η Deutsche Bank θα προσφέρει πίστωση ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ ο επικεφαλής της τράπεζας, κ. Josef Ackermann, ζήτησε και από την Daimler και τη Siemens να συνεισφέρουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v