Κτηματαγορά:Οι καταθέσεις δεν έγιναν ακίνητα

Στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς προτίμησαν τελικά να διατηρήσουν τα χρήματά τους οι Έλληνες καταθέτες αντί να τα ρίξουν στην αγορά ακινήτων, όπως τουλάχιστον τους καλούσαν οι εργολάβοι.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Κτηματαγορά:Οι καταθέσεις δεν έγιναν ακίνητα
Στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, παρά την αβεβαιότητα που επικράτησε το διάστημα πριν από την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης των Ε.Ε. - ΔΝΤ, προτίμησαν τελικά να διατηρήσουν τα χρήματά τους οι Έλληνες καταθέτες, αντί να τα ρίξουν στην αγορά ακινήτων, όπως τουλάχιστον τους καλούσαν οι εργολάβοι.

Οι κατασκευαστές θεωρούσαν ότι ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων από ιδιώτες, που βρισκόταν κατατεθειμένο στις τράπεζες, θα μπορούσε να κατευθυνθεί εν μέσω πανικού στην κτηματαγορά, απαλλάσσοντας τους ίδιους από το μεγάλο απόθεμα νεόδμητων κατοικιών που συσσώρευσαν την τελευταία διετία.

Ωστόσο, οι καταθέτες δεν επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις και τις ελπίδες των εργολάβων, αφού οι πωλήσεις ακινήτων δεν παρουσίασαν καμία ανάκαμψη κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι συμβολαιογράφοι, ο αριθμός των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν το πρώτο τετράμηνο του έτους και είχαν ως αντικείμενο νεόδμητα διαμερίσματα με επιφάνεια μικρότερη των 80 τ.μ. ήταν μειωμένος κατά 40% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ξεπερνά το 60% η αντίστοιχη ποσοστιαία μείωση στις πωλήσεις των μεγαλύτερων καινούργιων κατοικιών.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων, η στάση αυτή των καταθετών υπαγορεύθηκε σε έναν βαθμό από την εκτίμηση ότι οι τιμές των κατοικιών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αν και μειωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες πριν από έναν χρόνο.

Επιπλέον, οι περισσότεροι από εκείνους που σκέφτονται -και προφανώς έχουν τη δυνατότητα- να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει περαιτέρω σταδιακή πτώση των τιμών, οπότε δεν χρειάζεται να βιαστούν για να πραγματοποιήσουν μια τέτοια συναλλαγή.

Το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης των τιμών των ακινήτων θεωρεί πολύ πιθανό ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος. Μιλώντας στο euro2day.gr, ο κ. Χαραλαμπόπουλος έκανε την εκτίμηση ότι η κρίση στην εγχώρια κτηματαγορά θα διαρκέσει τουλάχιστον ακόμη δύο χρόνια, ενώ ανέφερε ότι λιγότερο από το 10% των αγοραπωλησιών που έγιναν φέτος στην κτηματαγορά οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αγωνία και στον πανικό των καταθετών να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε πιο ασφαλείς και σίγουρες επενδύσεις.

Κέρδισαν όσοι μείωσαν έγκαιρα τις τιμές

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον καθιστά σχεδόν απαγορευτική την πώληση νεόδμητων κατοικιών σε τιμές που διαφέρουν ελάχιστα σε σύγκριση με τα προ της κρίσης επίπεδα.

Οι εργολάβοι που δεν προχώρησαν πέρυσι αλλά και τους πρώτους μήνες του 2010 σε ουσιαστική μείωση των τιμών των ακινήτων φαίνεται πως έχουν χάσει το παιχνίδι και ίσως υποχρεωθούν να προσαρμοστούν βίαια στις νέες συνθήκες.

Αντίθετα, όπως υποστηρίζουν πολλοί κτηματομεσίτες, οι κατασκευαστές που μείωσαν έγκαιρα και… γενναία τις τιμές βγήκαν διπλά κερδισμένοι: Από τη μια "ξεφορτώθηκαν" το απόθεμα που είχαν και έτσι σήμερα δεν νιώθουν καμία πίεση, ενώ από την άλλη έβαλαν στα ταμεία τους έσοδα που τους είναι πολύτιμα στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση κατασκευαστή ο οποίος μιλώντας στο euro2day.gr ανέφερε ότι όταν στις αρχές του 2009 ολοκλήρωσε την κατασκευή πολυκατοικίας στην ανατολική Αττική αποφάσισε -λόγω της κρίσης- να περιορίσει το περιθώριο κέρδους του και να προσφέρει τα διαμερίσματα σε τιμή που ήταν χαμηλότερη κατά 20% σε σχέση με τις τότε επικρατούσες στην περιοχή.

"Το αποτέλεσμα ήταν να πουλήσω όλα τα διαμερίσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα σε μια περίοδο όπου οι συναλλαγές στον χώρο των ακινήτων ήταν περιορισμένες", σημειώνει ο ίδιος. Σήμερα, ο εν λόγω κατασκευαστής δεν υλοποιεί κάποιο έργο, αλλά επιδιώκει να τοποθετήσει μέρος των χρημάτων που αποκόμισε από τις περυσινές πωλήσεις σε οικόπεδα τα οποία θα εντοπίσει σε ελκυστικές τιμές και που μπορούν να αξιοποιηθούν επικερδώς στο μέλλον.

[email protected]


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v