"Ασπίδα" 750 δισ. για το ευρώ από ΕΕ-ΔΝΤ

Ασπίδα 750 δισ. αποφάσισε η ΕΕ για προστασία του ευρώ. Έως 250 δισ. η συμμετοχή του ΔΝΤ. Άνοιξε ο δρόμος και για παρέμβαση ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων. Δάνεια έως και 60 δισ. σε χώρες που έχουν άμεση ανάγκη.

Ασπίδα 750 δισ. για το ευρώ από ΕΕ-ΔΝΤ
Αποφάσισαν μέσα σε 11 ώρες ό,τι έπρεπε να αποφασίσουν μέσα σε έναν χρόνο οι 27 υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε.

Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση του Ecofin, που κράτησε μέχρι τις 4 το πρωί ώρα Ελλάδος, γιατί ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας χρειάστηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο και να αντικατασταθεί από τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, οι "27", με γνώμονα την προφύλαξη του ευρώ από κερδοσκοπικά παιχνίδια, αποφάσισαν για μηχανισμό στήριξης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, τα 440 δισεκατομμύρια θα προέλθουν από την ευρωζώνη σε μορφή διμερών δανείων ή εγγυήσεων από εύρωστες χώρες και έως 250 δισεκατομμύρια από το ΔΝΤ, ενώ και η Κομισιόν θα λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής (βάσει του άρθρου 122.2 της Συνθήκης) και θα έχει το δικαίωμα να λάβει δάνεια έως και 60 δισεκατομμύρια για χώρες της ευρωζώνης που θα βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη και θα μπορεί να τα παραχωρεί εντός 48 ωρών.

Το επιτόκιο των δανείων αυτών θα είναι παρόμοιο με αυτό της Ελλάδας και η εκταμίευση θα γίνεται με αυστηρότατους όρους, ανέφερε ο επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις κ. Όλι Ρεν.

Ως "αντάλλαγμα" οι χώρες συμφώνησαν να επισπεύσουν τη δημοσιονομική εξυγίανση, με την Πορτογαλία και την Ισπανία να ανακοινώνουν πρόσθετα μέτρα περικοπών στην τακτική συνεδρίαση του Ecofin στις 18 Μαΐου.

Επίσης, την Τετάρτη, η Κομισιόν θα ανακοινώσει αναλυτικά τα μέτρα που θα συσφίξουν ουσιαστικά τη διαδικασία της επιτήρησης, των ποινών και την εποπτεία των χωρών-μελών που παρουσιάζουν υψηλά ελλείμματα και χρέη.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε παρεμβάσεις στην αγορά κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων μέσα από 3μηνης και 6μηνης διάρκειας διαδικασίες επαναχρηματοδότησης, με σταθερό επιτόκιο "για να συμβάλει στη σταθερότητα των οικονομιών στην ευρωζώνη, να διασφαλίσει τη ρευστότητα σε βάθος και να θέσει τέλος στις διαπιστωμένες δυσλειτουργίες". Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΕΚΤ θα δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα μέτρα αργότερα.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης ότι ξαναξεκινά -σε συντονισμένη δράση με την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας και της Ελβετίας- την ενεργοποίηση της διαδικασίας συναλλαγματικής ανταλλαγής (swap) σε δολάρια, ώστε να εισρεύσει ευκολότερα στην ευρωζώνη το αμερικανικό νόμισμα.

Χαιρετίζει το ΔΝΤ

Ο Γ.Γ. του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν χαιρέτισε τα μακρόπνοα μέτρα που έλαβαν η Ε.Ε. και η ΕΚΤ για τη στήριξη των απειλούμενων οικονομιών της ευρωζώνης και τόνισε πως το ταμείο θα συμμετάσχει με χρηματοδότηση χωρών ανά περίσταση. Αρνήθηκε ωστόσο να διευκρινίσει εάν το ταμείο θα συμμετάσχει και σε πιθανά προγράμματα για την Ισπανία και την Πορτογαλία.

"Το ΔΝΤ θα αναλάβει τον ρόλο του προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας, αντιμετωπίζοντας τις υπάρχουσες προκλήσεις", τονίζει στο ανακοινωθέν του ο κ. Στρος-Καν.

"Αναμένουμε πως δική μας οικονομική βοήθεια θα είναι ευρεία σε αναλογία με τις πρόσφατες συνεννοήσεις μας με την Ευρώπη". Νωρίτερα, χθες, το ΔΝΤ είχε επικυρώσει την εκταμίευση 30 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα για να αντιμετωπιστεί το χρέος της.


**** Το κείμενο της απόφασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (στην αγγλική) επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v