Ρεκόρ επισκεπτών στην 35η Διεθνή Έκθεση Γούνας

Ρεκόρ εμπορικών επισκεπτών πραγματοποιήθηκε στην 35η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς που λειτούργησε από τις 6-9 Μαΐου στην ακριτική πολη. Συνολικά συμμετείχαν στην έκθεση 135 εκθέτες.

Ρεκόρ επισκεπτών στην 35η Διεθνή Έκθεση Γούνας
Ρεκόρ εμπορικών επισκεπτών πραγματοποιήθηκε στην 35η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς που λειτούργησε από τις 6-9 Μαΐου στην ακριτική πολη.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς συνολικά συμμετείχαν στην έκθεση 135 εκθέτες. Τις πύλες της έκθεσης πέρασαν 7.395 επισκέπτες από τους οποίους 644 ήταν ξένοι και 512 Έλληνες εμπορικοί επισκέπτες. Συνολικά 1.156 εμπορικοί επισκέπτες περιηγήθηκαν στα περίπτερα που καταλάμβαναν 7.750 τ.μ εκθεσιακού χώρου.

Ο πρόεδρος της βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος μετά την χθεσινή περιήγηση στους χώρους της Έκθεσης δήλωσε μεταξύ άλλων: "Η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς, ήταν μια έκθεση ιδιαίτερα παραγωγική και θετική, από τις εμπορικές πράξεις που έχουν ήδη γίνει και από την συνολική εικόνα, δείχνει ότι η Έκθεση αυτή είναι πράγματι σταθμός στην προσπάθεια που γίνεται από όλους τους παράγοντες και από τους γουνοποιούς και από τους εργαζόμενους, να ξεπεράσει την κρίση, την έντονη οικονομική κρίση, που πλήττει την Παγκόσμια Οικονομία, μαζί και τις οικονομίες των χωρών που είναι πελάτες, στον δικό μας κλάδο.

Και παρά την κρίση φαίνεται ότι υπάρχει αισιοδοξία, και για το άμεσο και για το έμμεσο μέλλον. Οι προϋποθέσεις για να υπάρχει ανάκαμψη και στον κλάδο της γουνοποιίας που παίζει όπως ξέρουμε όλοι σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας κα ειδικότερα για τον νομό Καστοριάς και στην τοπική μας οικονομία είναι πρώτα από όλα πολλή η υψηλή ποιότητα, το επώνυμο προϊόν και η δυνατότητα της συνεχούς διεύρυνσης των αγορών. Στην προσπάθεια αυτή της διεύρυνσης της εξαγωγικής δραστηριότητας, θα πρέπει και η πολιτεία και το Κράτος να έχει συμμετοχή.

Από πλευράς Κυβέρνησης εκείνο που έχουμε αποφασίσει είναι ότι έχουμε δώσει ιδιαίτερο βάρος στην προβολή των παραγόμενων προϊόντων και στην διευκόλυνση των εμπόρων και των αγοραστών, με την νέα συμφωνία που επετεύχθη από πλευράς Ελληνικής Κυβέρνησης για την βίζα, δηλαδή εκτός από της μιας χρήσης βίζας και της βίζας διαρκείας.

Από την πλευρά βέβαια των εργαζομένων, και εκεί θα πρέπει να υπάρχει στήριξη και συνεργασία και από πλευράς πολιτείας και από πλευρά των εργοδοτών, για να μειωθεί ακόμη περισσότερο η ανεργία και να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις.

Για τον λόγο αυτόν είχαμε φέρει πριν λίγο καιρό τον Διοικητή του ΟΑΕΔ τον κ. Ηλία Κικίλια στην Καστοριά, για ένα συνολικό πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης στον κλάδο και ενίσχυσης των υπαρχουσών θέσεων εργασίας. Οι προετοιμασίες του προγράμματος αυτού ολοκληρώνονται και πριν από το καλοκαίρι, θα μπορέσει να υλοποιηθεί, για να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας, να ενισχύσουμε την απασχόληση και να μειώσουμε έτσι τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει κα τον κλάδο αυτόν.

Τέλος φέτος και με την πρωτοβουλία που πήραν οι διοργανωτές της Έκθεσης με την προσθήκη που έγινε στον πίσω χώρο του Εκθετηρίου, δόθηκε η δυνατότητα να συμμετέχει μεγαλύτερος αριθμός εκθετών και με πολύ καλύτερες συνθήκες, τοποθέτησης και προβολής των προϊόντων, ένα πολύ θετικό και αυτό επίσης κομμάτι της φετινής διοργάνωσης. Υπάρχει συνεχής βελτίωση αυτό είναι φανερό".

Εξ άλλου με Δήλωση του ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννη Τσαμίση επισημαίνει ότι «Ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες εκθέσεις νομίζω η φετινή, γνωρίζω ότι έγιναν σημαντικές εμπορικές πράξεις, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες στις οποίες ζούμε, η Καστοριά απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Οι γουνοποιοί θα μπορέσουν να επιβιώσουν κα εκτιμώ πως η επόμενη σεζόν θα είναι καλύτερη για τον κλάδο. Θα ήθελα να συγχαρώ τον ΣΓΚ και τον Πρόεδρο του Ηρακλή Καλλισθένη, που κατάφεραν μόνοι τους να κατασκευάσουν την επέκταση του Εκθετηρίου και να διοργανώσουν την φετινή έκθεση και να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα αυτό.

Κοιτάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον μπροστά, εκτιμώ πως ο κλάδος αυτός έχει ακόμη πολλά να προσφέρει στον τόπο, στην τοπική οικονομία και στην εθνική βεβαία, με το μεράκι και την θέληση και προκοπή που τους διέκρινε και τους διακρίνει. Ως γουνοποιός στο παρελθόν στήριζα τον θεσμό με την συμμετοχή μου και ως δήμαρχος και ως δημοτική αρχή θα στεκόμαστε αρωγοί σε κάθε προοδευτική κα αξιόλογη προσπάθεια του κλάδου που γίνεται».

Τέλος ο Νομάρχης Κοζάνης Γ. Δάκης δηλωσε: "Ο αέρας που υπάρχει φέτος στην Έκθεση πραγματικά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικός, αυτό φαίνεται σε όλο το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και σε όλα τα βελτιωμένα και αναβαθμισμένα περίπτερα, αλλά και βέβαια και στο νέο κομμάτι που έχει προστεθεί στις εγκαταστάσεις.

Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι συμμετείχαν στο να μπορεί να παραμένει και να δίνει δυναμική αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας που είναι οι γουνοποιοί και να δηλώσουμε πλέον ότι για όλους τους Δυτικομακεδόνες ότι η ανάπτυξη και η προοπτική του κλάδου της γούνας αποτελεί όρο για την στήριξη του συνόλου της κοινωνίας.

Προσωπικά ήμουν και θα είμαι αλληλέγγυος και με ξεκάθαρο τρόπο συμπαραστάτης στην προσπάθεια του μεγάλου αυτού σημαντικού και ικανού αριθμού συμπατριωτών μας. Καλές δουλειές και θερμά συγχαρητήρια και είμαι σίγουρος ότι κάθε χρόνο θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, θα οδηγούμαστε πιο ψηλά, για να μπορούμε έχουμε στέρεες βάσεις για ένα αύριο πιο ποιοτικό, πολύ πιο αποδοτικό κα βέβαια Βασιζόμενο στην ηθική της εργασίας και στην αλληλεγγύη Και την αλληλοϋποστήριξη των κοινωνικών εταίρων".

Η επόμενη 36η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 8 Μαΐου 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v