Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγές στο βαθύ κράτος ζήτησε ο Κ. Παπούλιας

Μετατροπή της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο αδίκημα, κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Αλλαγές στο βαθύ κράτος ζήτησε ο Κ. Παπούλιας
Στις ριζικές αλλαγές όπου πρέπει να προχωρήσουν στις κρατικές δομές στάθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. 

Ο Πρόεδρος χαιρέτισε το γεγονός ότι, έστω και καθυστερημένα, υπήρξε απάντηση από την Ε.Ε. στους κερδοσκόπους.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι βαθιά πολιτική και όχι μόνο οικονομική, με αποτέλεσμα "οι δανειστές να επιβάλλουν τους όρους τους".  

Πλέον, θα πρέπει να δημιουργήσουμε τους κατάλληλους πολιτικούς όρους, τόνισε ο κ. Παπούλιας, προτείνοντας μεταξύ άλλων:

- Τη μετατροπή της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο αδίκημα με ρυθμίσεις ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της τιμωρίας των φοροφυγάδων.

- Την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.

- Αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

- Απόλυτη διαφάνεια στα ταμεία των κομμάτων.

- Αλλαγές στο πόθεν έσχες και στον εκλογικό νόμο.

- Αλλαγές στον κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να τιμωρούνται οι επίορκοι.


Γ. Παπανδρέου: "Έπρεπε να σώσουμε την Ελλάδα πριν την αλλάξουμε"

Την ανάγκη ριζικών αλλαγών στην Ελλάδα τόνισε ο πρωθυπουργός, κ. Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του κ. Κ. Παπούλια. "Όμως, έπρεπε πρώτα να σώσουμε την Ελλάδα πριν την αλλάξουμε", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως οι αποφάσεις της Παρασκευής και της Κυριακής στην Ε.Ε. διασφαλίζουν έναν μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας και της οικονομίας της.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτές οι αποφάσεις "μας δίνουν πλέον τον χρόνο να κάνουμε τις απαιτούμενες αλλαγές".

"Αυτό το πρόγραμμα αλλαγών απαιτεί να είμαστε όλοι παρόντες, όλα τα κόμματα. Κρίμα που ήταν απόντες ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ", σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.


Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

"Ζήτησα τη σύγκληση του συμβουλίου των αρχηγών των κομμάτων, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας -τον ευχαριστώ για τη δική του ισχυρή παρουσία και συμβολή στις συζητήσεις μας- για να μπορέσουμε να μιλήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται πια ο τόπος.

Ξέρουμε όλοι ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες. Όχι μόνο φυσικό πλούτο, αλλά και πνευματικό πλούτο, και ανθρώπινο δυναμικό. Δυνατότητες για να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη και δίκαιη οικονομία. Αλλά χρειάζονται αλλαγές. Πρέπει να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα του χθες. Να δώσουμε τέλος στην Ελλάδα της αδικίας και της ατιμωρησίας.

Τέλος στην Ελλάδα της αδιαφάνειας. Τέλος στην Ελλάδα της αναξιοκρατίας. Τέλος στην Ελλάδα όπου ένα πολιτικό σύστημα υπηρετεί ειδικά και συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι το συλλογικό συμφέρον της χώρας, του λαού, των πολιτών, της πατρίδας.

Πρώτα απ’ όλα, όμως, έπρεπε να σώσουμε την Ελλάδα, πριν μπορέσουμε να την αλλάξουμε. Και δικαιωθήκαμε στον αγώνα μας, διότι με τις θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και τον αγώνα που κάναμε στην Ευρώπη και παγκοσμίως διασφαλίσαμε έναν μηχανισμό στήριξης, έναν μηχανισμό προστασίας της Ελλάδας και της οικονομίας της, με τις αποφάσεις που πήραμε, και την Παρασκευή και χθες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκεί, και πάλι δικαιωθήκαμε, διότι είπαμε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά και παγκόσμιο. Είναι ένα πρόβλημα που έχει σχέση με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ανάγκη ρυθμίσεων και αλλαγών και σε αυτό το σύστημα.

Αυτός ο μηχανισμός μας δίνει πια τον χρόνο να κάνουμε σοβαρές και μεγάλες αλλαγές. Και εμείς έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο βεβαίως συζητήσαμε και σήμερα στο συμβούλιο των αρχηγών. Όμως, αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα απαιτεί να είναι παρόντες όλοι. Να είναι παρόντες όλοι οι πολίτες, όλα τα κόμματα, για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές.
Γι’ αυτόν τον λόγο είναι κρίμα που σήμερα η κυρία Παπαρήγα και ο κ. Τσίπρας δήλωσαν απόντες.

Εμείς, πάντως, τη μάχη θα τη δώσουμε και θα την κερδίσουμε. Για μια Ελλάδα διαφορετική, που αξίζει στον Ελληνισμό".

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Α. ΣΑΜΑΡΑ

"Στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, που συνήλθε σήμερα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποστήριξα ότι η χώρα διέρχεται την πιο σοβαρή κρίση των τελευταίων δεκαετιών, όπως άλλωστε και ολόκληρη η Ευρώπη. Ζούμε, λοιπόν, σε έκτακτες καταστάσεις και απαιτείται έκτακτη αντιμετώπιση:

* Πρώτον, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που ανοίγουν τον δρόμο για τολμηρές τομές με τη μέγιστη δυνατή συμφωνία του πολιτικού κόσμου στο σύστημα διακυβέρνησης και στην οικονομία - αυτό που ονομάζουμε Νέα Μεταπολίτευση. Και να αποκρούσουμε πολιτικές συμπεριφορές που πυροδοτούν την κοινωνική οργή κάνοντάς την ανεξέλεγκτη.

Πρότεινα την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και τη μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 200. Πρότεινα, επίσης, μέτρα σχετικά με τη διαφάνεια στη χρήση των δημόσιων πόρων, τη γενίκευση του "πόθεν έσχες" στους δημόσιους λειτουργούς, το ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του κομματικού στελέχους και του επικεφαλής ενός δημόσιου οργανισμού. Αλλά και τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων. Πρότεινα, τέλος, την ανάγκη Αναθεωρητικής Βουλής, που θα προχωρήσει σε ακόμα πιο τολμηρές τομές για τη θωράκιση του δημόσιου συμφέροντος.

* Δεύτερον, πρωτοβουλίες εθνικής συνεννόησης που κλείνουν άμεσα κάποια εσωτερικά μέτωπα και εξαλείφουν προβλήματα που δημιουργούν πόλωση στον ελληνικό λαό: 

Τέτοια μέτρα αφορούν στην άμεση απόσυρση του μεταναστευτικού νόμου και του "Καλλικράτη". Τη μεταναστευτική νομοθεσία μπορούμε να την εξετάσουμε εξαρχής όταν περάσει η κρίση. Από την άλλη πλευρά, μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα στην εξοικονόμηση δαπανών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως έχουμε δεσμευτεί, χωρίς να εμπλακούμε στις συνενώσεις των Δήμων. Ώστε η διοικητική μεταρρύθμιση να μπορεί να αναβληθεί για μετά την κρίση, όταν θα υπάρχουν και οι σχετικοί πόροι. Χωρίς τους οποίους δεν έχει νόημα…

Πάντως και τις δύο αυτές προτάσεις μου, για τον μεταναστευτικό νόμο και τον "Καλλικράτη", ο πρωθυπουργός δεν τις δέχθηκε. 

Τέλος, πρότεινα άμεσα μέτρα για την άρση της μεγαλύτερης αδικίας που περιλαμβάνει το τελευταίο πακέτο, δηλαδή την αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων, των ανέργων και των χαμηλόμισθων, βρίσκοντας χρήματα -γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ- από ισόποσες περικοπές αλλού, για να καλύψουμε τη διαφορά.

* Τρίτον, λαμβάνοντας μέτρα που μπορούν να βγάλουν την οικονομία από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και των επίμονων ελλειμμάτων, που οδηγούν σε ακόμα πιο σκληρά μέτρα, ακόμα πιο βαθιά ύφεση και ακόμα πιο επίμονα ελλείμματα.

Εδώ πρότεινα τα γνωστά μέτρα τόνωσης της οικονομίας άμεσα, και μεσοπρόθεσμα την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. 

Είναι, επίσης, απαραίτητη μια "σταυροφορία" για τη μείωση της γραφειοκρατίας με νομοθετικές ρυθμίσεις κατά κύματα.

Καθώς και η άμεση ρύθμιση του επενδυτικού περιβάλλοντος που δεν μπορεί να περιμένει άλλο την ψήφιση ενός νέου αναπτυξιακού νόμου.
Ακόμα, τόνισα ότι δεν υπάρχουν σήμερα περιθώρια για μείζονες πρωτοβουλίες στα εθνικά θέματα, όταν η χώρα βρίσκεται σε θέση αδυναμίας.

Τίποτε απ' όλα αυτά δεν αναιρεί την αποκλειστική ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης.
Πιστεύω όμως ότι, αν η κυβέρνηση έχει διάθεση για εθνική συνεννόηση μπροστά σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση, μπορούν να γίνουν άμεσα σημαντικά βήματα.

Δεν συζητάμε για "συγκυβέρνηση" ή για "οικουμενικά" σχήματα. Αλλά προτείνω την ελάχιστη συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στην κρίση.
Κι εδώ, ασφαλώς, θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή των κομμάτων της Αριστεράς. Και θα ζητήσω να συναντηθώ μαζί τους έστω και διμερώς".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v