Ε.Α.: Πάνω από 300 υποθέσεις στον... πάγο

Περισσότερες από 300 υποθέσεις παραμένουν στα συρτάρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, λόγω "κωλύματος" των δικηγόρων της. Πολύχρονη καθυστέρηση στην εκδίκαση των προσφυγών. Παραιτούνται μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ε.Α.: Πάνω από 300 υποθέσεις στον... πάγο
Αδύναμη να υπερασπιστεί ακόμη και τις δικές της αποφάσεις στο Διοικητικό Εφετείο, λόγω κωλύματος των δικηγόρων της για προσωπικούς ή όχι λόγους, είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στα συρτάρια της οποίας παραμένουν συσσωρευμένες περισσότερες από 300 υποθέσεις.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, με ένα εξ αυτών να την έχει υποβάλει ήδη και κάποιο άλλο να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την υποβολή.

Χαρακτηριστική και πλέον πρόσφατη είναι η περίπτωση όπου η Ανεξάρτητη Αρχή δεν προσκόμισε τους φακέλους στο Διοικητικό Εφετείο προκειμένου να εκδικαστεί υπόθεση.

Πρόκειται για την περίπτωση της προσφυγής που κατέθεσε η ΑΒ Βασιλόπουλος κατά απόφασης υπ’ αριθμόν 441/V/2009 της Ανεξάρτητης Αρχής η οποία είχε οριστεί αρχικά να συζητηθεί στις 10 Νοεμβρίου του 2009.

Εν τέλει, η εκδίκαση της υπόθεσης, όπως αναφέρεται στις συνοπτικές ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου της εισηγμένης στο Χ.Α. εταιρίας, αναβλήθηκε για τις 12.10.2010, λόγω μη προσκόμισης φακέλου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η κωλυσιεργία στην εκδίκαση των υποθέσεων δεν αποτελεί βέβαια πρωτοτυπία και υπαιτιότητα μόνο της Επιτροπής.

"Υπεύθυνα" για τις καθυστερήσεις στην εκδίκαση των προσφυγών στο Διοικητικό Εφετείο και στο ΣτΕ είναι και τα ίδια τα δικαστήρια.

Σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρονται στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις της ΑΒ, τη 14η.11.2006 η εταιρία υπέβαλε αίτηση αναίρεσης κατά της υπ’ αριθμόν 1471 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών ενώπιον του ΣτΕ και η υπόθεση αναμενόταν να εκδικαστεί κατόπιν αναβολής στις 8.10.2008.

Η εκδίκαση αναβλήθηκε εκ νέου για τη 14η.1.2009, αλλά παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ και επρόκειτο να συζητηθεί κατά τη δικάσιμο της 6ης.2.2009, οπότε και αναβλήθηκε με πρωτοβουλία του δικαστηρίου, ενώ δικάστηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 2009.

Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής έχει προτείνει να συσταθούν ειδικά τμήματα στα μεγάλα Διοικητικά Εφετεία για να εκδικάζουν τις υποθέσεις της ΕΠΑΝΤ.

Το πρόβλημα πάντως αυτό δεν είναι και το μοναδικό, όπως προέκυψε άλλωστε και από την ενημέρωση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δημήτρη Κυριτσάκη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Κοινή πεποίθηση των βουλευτών που συμμετείχαν στην Επιτροπή είναι ότι υπάρχουν μεγάλες στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά, ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο οι Έλληνες καταναλωτές και η Ελλάδα να καταγράφεται ως μία από τις πιο ακριβές χώρες. Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος της ΕΠΑΝΤ υπεραμύνθηκε του ρόλου της Επιτροπής, ενώ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη λειτουργία, τον έλεγχο και τα αποτελέσματα της υπηρεσίας του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι το πρόβλημα. Αντιθέτως, υποστήριξε ότι και ελέγχους διενεργεί και πρόστιμα επιβάλλει και παρακολουθεί τις εισπράξεις.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, αλλά και ότι υπάρχουν εκατοντάδες εκκρεμείς υποθέσεις.

Όπως σημείωσε, στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη προχωρά με βραδύτητα, παραδέχτηκε ότι από τις 350 υποθέσεις που έχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού οι 29 είναι σε εξέλιξη, ενώ εκτίμησε ότι μέχρι να φτάσουμε σε όλες θα περάσουν χρόνια.

Την ίδια ώρα, η προχθεσινή παραδοχή της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη περί έντονης καρτελοποίησης σημαντικών κλάδων της οικονομίας φέρνει για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο την «αποτυχία» των προκατόχων της αλλά και την αδυναμία της Ανεξάρτητης Αρχής να βάλει φρένο στα καρτέλ και να δημιουργήσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.

Για τον λόγο αυτόν, μεταξύ των μέτρων που προωθεί το ΥΠΟΙΑΝ είναι και η εισαγωγή στο Δίκαιο της χώρας για πρώτη φορά της διεκδίκησης αποζημιώσεων από τους θιγόμενους από παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας (private enforcement), η αναθεώρηση του αντιμονοπωλιακού νόμου και του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η σύσταση Αντιμονοπωλιακής Υπηρεσίας στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v