Έρευνα Ε.Ε. για κερδοσκοπία με ελληνικά CDS

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά αν και σε ποιο βαθμό αναπτύχθηκαν, στην περίπτωση της Ελλάδας, ύποπτα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά των λεγόμενων CDS, τόνισε ο κοινοτικός επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ. 

Έρευνα Ε.Ε. για κερδοσκοπία με ελληνικά CDS
H Eυρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά αν και σε ποιο βαθμό αναπτύχθηκαν, στην περίπτωση της Ελλάδας, ύποπτα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά των λεγόμενων CDS (των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι των κρατικών χρεών), δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, κοινοτικός Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, μεταδίδει το ΑΠΕ. 

Ο Γάλλος Επίτροπος -ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την πορεία της αναμόρφωσης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, που δρομολογήθηκε το 2008, μετά το ξέσπασμα της κρίσης των Τραπεζών- ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξει νέο νομοθετικό πλαίσιο στην αγορά των CDS και ότι στόχος του είναι η αύξηση της διαφάνειας, αλλά και της υπευθυνότητας των παραγόντων, που δρούν σε αυτή την αγορά. Θα υπάρξει υποχρεωτική καταγραφή όλων όσοι λειτουργούν στην αγορά των CDS, τόνισε ο Επίτροπος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πέσει φως σε έναν τομέα, που ως σήμερα προτιμούσε το σκότος».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τον ρόλο των διεθνών οίκων αξιολόγησης, ο Μ. Μπαρνιέ υπογράμμισε την ανάγκη αναμόρφωσης του τρόπου λειτουργίας τους, επισημαίνοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται τόσο από το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά ολιγάριθμοι, όσο και από το ότι οι επιπτώσεις των αποφάσεών τους είναι αυτόματες και ιδιαίτερα σημαντικές.

«Και σε αυτόν τον τομέα θα υπάρξει, τον Δεκέμβριο, νέο νομοθετικό πλαίσιο», ανέφερε ο Επίτροπος, σημειώνοντας ωστόσο πως «όταν έχεις πυρετό, το να σπάσεις το θερμόμετρο δεν είναι η καλύτερη λύση», αλλά και ότι το «να είναι κανείς ανεξάρτητος δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά είναι και αντικειμενικός».

Ο κ. Μπαρνιέ σημείωσε ότι «και σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια, κυρίως δε σε σχέση με την ελεύθερη πρόσβαση του κάθε ενδιαφερόμενου στα στοιχεία επί των οποίων βασίζονται οι εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης».

Κοινή επιστολή σε Obama για τα CDS

Επιστολή στον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Μπ. Ομπάμα, ζητώντας του το κλείσιμο της αγοράς των credit default swaps, έχουν αποστείλει ο Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Γ. Παπανδρέου, η Γερμανίδα καγκελάριος, κ. Άν. Μέρκελ και ο κ. Νικολά Σαρκοζί.

Το θέμα θα συζητηθεί από το G20, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt".

Οπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου πρέπει "να διασφαλίσουμε ότι οι αγορές θα εργάζονται για μας και όχι εις βάρος μας. Πρέπει να προσέξουμε, ώστε να καθορίσουμε οι ίδιοι την τύχη μας και όχι να κυριαρχήσουν τα μηχανήματα".

"Στις χρηματαγορές, τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών παίζουν ολοένα σημαντικότερο ρόλο. Αγοράζουν και πωλούν ομόλογα εντελώς αυτοματοποιημένα και με μία ταχύτητα, στην οποία δεν μπορεί πια να αντιδράσει κανένας έμπορος και καμία κυβέρνηση. Στο σημείο αυτό, εντοπίζω μία θεμελιώδη πρόκληση", πρόσθεσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

"Υπάρχουν χρηματοοικονομικά προϊόντα, τα οποία λειτουργούν στη λογική, ότι κάποιος αγοράζει μια ασφάλεια, η οποία αποπληρώνεται, όταν καεί το σπίτι του γείτονα. Αυτό που χρειαζόμαστε προ πάντων είναι διαφάνεια. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ποιος κάνει τι. Δεύτερον, πρέπει να ρυθμίσουμε αυτές τις συναλλαγές επί το αυστηρότερο", υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης στη συνέντευξή του στην εφημερίδα ότι μόνο στην περίπτωση όπου κατορθωθεί η τόνωση των επενδύσεων και της οικονομικής ανάπτυξης είναι βιώσιμο το πρόγραμμα λιτότητας.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, η Αθήνα θα καταφέρει να εφαρμόσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και να επιδοθεί σε σοβαρή εξοικονόμηση κόστους - αν και τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει επίσης να διασφαλίσει πως θα προστατευτούν και τα περισσότερο αδύναμα μέλη της κοινωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v