Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EGL Ελλάς: Καταγγελία κατά του ΔΕΣΜΗΕ

Καταγγελία μεγατόνων κατά του ΔΕΣΜΗΕ κατέθεσε στη ΡΑΕ η EGL Ελλάς, την οποία κοινοποίησε όχι μόνο στο ΥΠΕΚΑ αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τις αλχημείες της ΔΕΗ με την ΟΤΣ.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
EGL Ελλάς: Καταγγελία κατά του ΔΕΣΜΗΕ
Καταγγελία μεγατόνων κατά του ΔΕΣΜΗΕ κατέθεσε στη ΡΑΕ η EGL Ελλάς, την οποία κοινοποίησε όχι μόνο στο ΥΠΕΚΑ αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εταιρία εγκαλεί τον Διαχειριστή για την ανοχή που επέδειξε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009 στις αλχημείες της ΔΕΗ με την Οριακή Τιμή του Συστήματος, που της επέτρεψε να εμφανίσει υψηλή κερδοφορία το προηγούμενο έτος, γεγονός που ανέδειξε πρώτο το euro2day από πέρυσι τον Φεβρουάριο.

Τώρα το θέμα αυτό παύει να είναι εσωτερικό «κοινό μυστικό» και περνά τα σύνορα, φτάνοντας πλέον στην Κομισιόν, η οποία ήδη έχει στοχοποιήσει τη χώρα μας για σειρά παραβιάσεις και παρατυπίες που έχουν να κάνουν με την πλήρη απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ενέργειας.

Αυτήν τη φορά τα πυρά στρέφονται κατά του ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος κατηγορείται για «σημαντικές και συστηματικές στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας, κατά παράβαση της Άδειας Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης του Συστήματος που του έχει παραχωρηθεί, των Διατάξεων του Κώδικα Διαχείρισης Συναλλαγών, καθώς και της κοινοτικής νομοθεσίας που αφορά στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και τη δημιουργία μιας εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Με βάση την ανάλυση των επίσημων στοιχείων που δημοσιοποιεί ο ΔΕΣΜΗΕ την οποία έκανε η EGL Ελλάς, κατέληξε στα εξής πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

1. Για τους μισούς μήνες του 2009 η πραγματική παραγωγή των υδροηλεκτρικών μονάδων του συστήματος (σ.σ. ανήκουν στη ΔΕΗ) ήταν σε σημαντικό βαθμό μικρότερη ακόμη και από τη δηλωθείσα ως «υποχρεωτική» παραγωγή των μονάδων αυτών. Για το σύνολο του 2009 η πραγματική συνολική παραγωγή των μονάδων αυτών ήταν μικρότερη κατά 14,2% από αυτήν που καθορίστηκε στα εκ των υστέρων προγράμματα της αγοράς.

2. Πέρυσι, ειδικά από τον Φεβρουάριο και μετά, μεγάλο μέρος των νερών του συστήματος που δηλώθηκε και προγραμματίστηκε ως «υποχρεωτικό», ήτοι το 12,9% καθ’ όλο το έτος, δεν παρήχθη ποτέ στην πραγματικότητα, ήταν δηλαδή πλασματικό! Επιπλέον, για πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό των ωρών του ίδιου έτους (36,7%) η έγχυση ενέργειας από τις μονάδες αυτές που δηλώθηκε και προγραμματίστηκε ως «υποχρεωτική», και η οποία διαμόρφωσε την ΟΤΣ, ήταν εν μέρει κι αυτή πλασματική.

3. Η πλασματική «υποχρεωτική» παραγωγή των υδροηλεκτρικών από τον Φεβρουάριο του 2009 και μετά συνέπεσε συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση κυρίως με τις ώρες υψηλού φορτίου κάθε ημέρας κατανομής, όταν δηλαδή οι αναμενόμενες τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς είναι υψηλότερες λόγω αυξημένης ζήτησης.

4. Ενσωματώθηκαν στα προγράμματα ημερήσιου προγραμματισμού και στα εκ των υστέρων προγράμματα αγοράς πρόσθετες ποσότητες παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τα νερά με μηδενική τιμή ενέργειας, σαν να ήταν κι αυτές «υποχρεωτικές», με τρόπο καταχρηστικό και κατά παράβαση του Κώδικα Συναλλαγών, ποσότητες μάλιστα που δεν εγχύθηκαν στο σύστημα κατά το μεγαλύτερο μέρος τους.

5. Συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση όλο το 2009 υπήρχε παραπλανητική για τους συμμετέχοντες στην αγορά εκ των προτέρων δήλωση του φορτίου άντλησης των υδροηλεκτρικών, η ένταξη του οποίου στο σύστημα γινόταν χωρίς διαφάνεια.

6. Η ΟΤΣ υπολογιζόταν με τεχνητά μειωμένο φορτίο ζήτησης, γιατί το φορτίο άντλησης των υδροηλεκτρικών δεν συμπεριλαμβανόταν στο συνολικό του συστήματος, βάσει του οποίου καθοριζόταν η οριακή τιμή.

7. Καταγράφηκε κατά κανόνα έλλειμμα του φορτίου του συστήματος που λαμβανόταν υπόψη στα εκ των υστέρων προγράμματα αγοράς έναντι του πραγματικού φορτίου του συστήματος. Η μέση τιμή της πρόσθετης αυτής διαφοράς όπως και οι μέγιστες παρατηρούμενες τιμές της αυξάνονταν κατά τις ώρες υψηλού φορτίου, όταν οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς έπαιρναν την ανιούσα λόγω αυξημένης ζήτησης.

8. Σε ό,τι έχει να κάνει με το μίγμα καυσίμου που χρησιμοποιούσε η ΔΕΗ, δεν αντανακλούσε το πραγματικό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

9. Δηλώνονταν μονάδες χαμηλού μεταβλητού κόστους (λιγνίτες, νερά) που δεν παρήγαγαν τις προγραμματισμένες ποσότητες ενέργειας, ενώ οι δηλωθείσες μονάδες υψηλού μεταβλητού κόστους (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) παρήγαγαν σημαντικά περισσότερη ενέργεια. Εν τέλει το πραγματικό συνολικό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2009 ήταν υψηλότερο της ΟΤΣ.

10. Η διαθέσιμη ισχύς των φθηνών λιγνιτών που δηλώνονταν στον ημερήσιο προγραμματισμό ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη της πραγματικά διαθέσιμης ισχύος των συγκεκριμένων μονάδων!
Η αλλοίωση της ΟΤΣ, σύμφωνα με την καταγγελία, είχε άμεσες επιπτώσεις και στον Ειδικό Λογαριασμό που τηρεί ο ΔΕΣΜΗΕ για την αμοιβή των παραγωγών ΑΠΕ.

Ο λογαριασμός αυτός το 2009 παρουσίασε πρόσθετο έλλειμμα 10,355 εκατ. ευρώ, γεγονός που ανάγκασε τον Διαχειριστή να προτείνει φέτος αύξηση του τέλους ΑΠΕ, κάτι το οποίο όμως επιβαρύνει την τσέπη του τελικού καταναλωτή.

Να προσθέσουμε ότι ο όμιλος της EGL στην Ελλάδα σχεδιάζει επενδύσεις πλέον των 500 εκατ. ευρώ, είτε σε συμβατικές μονάδες είτε σε ΑΠΕ, και σκοπεύει να εισέλθει και στη λιανική αγορά, συνεπώς επιδιώκει να αρθούν άμεσα οι στρεβλώσεις της ενεργειακής αγοράς, προκειμένου να έχουν απόδοση τα επενδυτικά σχέδιά του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v