Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβόπουλος στους "F.T.": "Ισχύει το T+3"

Επιστολή-απάντηση στους "Financial Times", με αφορμή άρθρο της κ. Kerin Hope, σχετικά με την επερώτηση της κ. Β. Παπανδρέου για το short-selling, απέστειλε ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλος.

Προβόπουλος στους F.T.: Ισχύει το T+3
Επιστολή-απάντηση στους "Financial Times", με αφορμή άρθρο της κ. Kerin Hope, σχετικά με την επερώτηση της κ. Β. Παπανδρέου για το short-selling, απέστειλε ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλος.

Ο κ. Προβόπουλος στην επιστολή του τονίζει ότι ο κανόνας του Τ+3, σε ό,τι αφορά την αγορά ομολόγων εξακολουθεί να ισχύει και δεν έχει καταργηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι οι αγοραπωλησίες ομολόγων και η εκκαθάρισή τους γίνονται μέσα από δύο καθιερωμένες και ελεγχόμενες πλατφόρμες (ΗΔΑΤ και Bogs).

Συγκεκριμένα, τονίζει: "Τον Νοέμβριο του 2009, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τις διεθνείς πρακτικές, η ΤτΕ φρόντισε να εισαγάγει τη διαδικασία της αυτοματοποιημένης επανεισαγωγής (recycling) για κάποιες συναλλαγές οι οποίες δεν είχαν ολοκληρωθεί εντός του ορίου του Τ+3.


Σε πλήρη αντίθεση με αυτά που υποστηρίζει η κ. Kerin Hope, η ΤτΕ δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο τους όρους επιβολής ποινών. Το μέγιστο όριο των 10 ημερών που έχει επιλεγεί από την τράπεζα είναι ιδιαίτερα χαμηλό σε σύγκριση με τις διεθνείς καθιερωμένες πρακτικές.

Θα πρέπει να σημειωθεί, δε, ότι το short-selling είναι ιδιαίτερα επιθετική επενδυτική τακτική, η οποία όμως τυπικά δεν επηρεάζεται από το χρονικό διάστημα εκκαθάρισης των συναλλαγών. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι στα πρόσφατα μέτρα κατά του short-selling, που ανακοινώθηκαν από κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, δεν υπήρχε καμία αλλαγή στο χρονικό διάστημα που δίνεται για την εκκαθάριση των συναλλαγών.

Εν κατακλείδι: ο κανόνας του Τ+3 παραμένει σε ισχύ. Οι ποινές για συναλλαγές που δεν πραγματοποιούνται στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν έχουν αλλάξει. Η εισαγωγή αυτόματης εκκαθάρισης σε διάστημα 10 ημερών είναι μία σύντομη διαδικασία, ενώ η διεθνής εμπειρία μας έχει δείξει ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ των επιθετικών επενδυτικών κινήσεων και του χρονικού διαστήματος στο οποίο πραγματοποιείται η εκκαθάριση συναλλαγών".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v