Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπανδρέου: Ανταγωνιστικότητα μέσα από ποιότητα

Η ανταγωνιστικότητα θα αντιμετωπιστεί μέσα από την ουσιαστική ποιότητα των προϊόντων μας, τόνισε ο κ. Γ. Παπανδρέου στην εισήγησή του στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο.

Παπανδρέου: Ανταγωνιστικότητα μέσα από ποιότητα
Η ανταγωνιστικότητα θα αντιμετωπιστεί μέσα από την ουσιαστική ποιότητα των προϊόντων μας, την ποιότητα στο ανθρώπινο δυναμικό, τη μετάβασή μας σε ένα άλλο αναπτυξιακό πρότυπο, μέσα από μια άλλη τεχνολογία, με επενδύσεις στις Πράσινες Τεχνολογίες τόνισε ο κ. Γ. Παπανδρέου στην εισήγησή του στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο.

Οπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του "εδώ είναι που η Ευρώπη θα έπρεπε πέρα από την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών, που είναι αναγκαία, να έχει δει και την άλλη πλευρά, που είναι και η ανάγκη ανάπτυξης, με την ουσιαστική παρέμβαση, διαμόρφωση θεσμών, δημιουργία κινήτρων, ώστε να μπορούν να κινητοποιηθούν και να αξιοποιηθούν σημαντικά κεφάλαια που υπάρχουν διεθνώς - και υπάρχουν κεφάλαια. Αλλά και έλεγχο και ρύθμιση αυτών των κεφαλαίων, ώστε να υπάρχουν και έσοδα από
 
τα κεφάλαια αυτά, τα οποία είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτα, σε παραδείσους φορολογικούς.
Πιστεύω λοιπόν ότι, υπάρχει μια ιδεολογική μάχη σε αυτό το ζήτημα, την οποία πρέπει και εμείς να δώσουμε, μόλις βρεθούμε σε μια φάση πιο σταθερή με τις μεταρρυθμίσεις και τις αναγκαίες αλλαγές που κάνουμε. Θα πρέπει κι εμείς, που το έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, να το κάνουμε ακόμη πιο δυνατά, και να δώσουμε τις εναλλακτικές λύσεις.

Εμείς, η Ελλάδα, ήμασταν εκείνοι που δεν θέσαμε το ζήτημα μόνο ως ελληνικό, αλλά σαν ένα γενικότερο ζήτημα, ευρωπαϊκό, ζήτημα της Ευρωζώνης, όχι ζήτημα φιλανθρωπίας, ούτε μόνον αλληλεγγύης, αλλά σαν θεσμικό ζήτημα λειτουργίας των αγορών. Βγήκαμε σωστοί, κινήσαμε τις διαδικασίες, διαμορφώσαμε νέους θεσμούς και συνεχώς, πιστεύω, θα είμαστε αντιμέτωποι με την πρόκληση να διαμορφώσουμε εκείνους τους μηχανισμούς, σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο, ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παγκόσμιες εξελίξεις.

Η Ελλάδα μπορεί αυτή την προσφορά της στον όλο προβληματισμό να την αξιοποιήσει και για το δικό της εθνικό συμφέρον, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τις οποίες θα πάρουμε.

Τώρα, εμείς είμαστε σε μια φάση εμπέδωσης και εφαρμογής ενός προγράμματος που απαιτεί ως αντιστάθμισμα στα δύσκολα μέτρα που πονάνε ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνικού λαού, που δεν έχει, όπως έχουμε πει, ιδιαίτερες, ακόμη και καθόλου ευθύνες για την κρίση, να λάβουμε μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν το μέσο πολίτη.

Αυτά θα πρέπει να συνδυαστούν με την ανάπτυξη, με τα αναπτυξιακά θέματα, τις ξένες επενδύσεις, που βεβαίως προχωρούμε και με τα αρμόδια Υπουργεία και με την δική μου εποπτεία, θα έλεγα, με μια επιταχυνόμενη προσπάθεια αλλά ελπίζουμε και απόδοση. Ήδη έχουμε σημαντικές επιτυχίες.

Το δεύτερο θέμα, είναι αυτό της ευνομίας, που απαιτεί σταθερότητα στη λειτουργία των θεσμών αλλά και τις απαραίτητες αλλαγές, ώστε να προστατεύσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς, να δώσουμε οξυγόνο στους δημοκρατικούς θεσμούς, στη διαφάνεια και την αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς στον πολίτη, σε όλους τους πολίτες, με παραδειγματισμό, αλλά χωρίς, από την άλλη πλευρά «ανθρωποφαγία».

Τρίτο θέμα, είναι βεβαίως τα κοινωνικά μέτρα, τα οποία δεν είναι προς συζήτηση σήμερα, αλλά είναι ένα μεγάλο θέμα. Πώς αντιμετωπίζουμε την ανεργία με αποτελεσματικό τρόπο, την υγεία, την παιδεία, όλα αυτά τα οποία αποτελούν τον κοινωνικό μισθό, ας το πούμε έτσι, το δίχτυ προστασίας του πολίτη αυτή την εποχή. Είναι θέματα που σε επόμενα Άτυπα Υπουργικά Συμβούλια θα συζητήσουμε, με αφορμή βεβαίως και με νομοσχέδια που θα έρθουν στο Υπουργικό Συμβούλιο".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v