Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕπ: 1 δισ. για ενεργειακές επενδύσεις σε Ελλάδα

Με το ποσό του 1 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει η ΕΤΕπ εγχώριες ενεργειακές επενδύσεις για τη διετία 2010 - 2011. Ήδη, ποσό 400 εκατ. ευρώ χορηγείται για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου της Ελευσίνας των Ελληνικών Πετρελαίων.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΕΤΕπ: 1 δισ. για ενεργειακές επενδύσεις σε Ελλάδα
Με το ποσό του 1 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει η ΕΤΕπ εγχώριες ενεργειακές επενδύσεις για τη διετία 2010 - 2011. Ήδη, ποσό 400 εκατ. ευρώ χορηγείται για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου της Ελευσίνας των Ελληνικών Πετρελαίων.

Οι συμβάσεις για τη δανειοδότηση των ΕΛΠΕ υπογράφηκαν πρόσφατα σε ειδική τελετή. Το δάνειο θα είναι 12ετούς διάρκειας, με 3ετή περίοδο χάριτος και με ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επιτόκια, όπως έγινε γνωστό.

Η εκταμίευση του δανείου θα είναι άμεση, καθώς η επένδυση της Ελευσίνας «τρέχει» και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στο β΄ εξάμηνο του 2011.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης υπολογίζεται σε 1,1 - 1,2 δισ. ευρώ. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ έχει υπογράψει για τη χρηματοδότηση της επένδυσης και κοινοπρακτικό δάνειο 300 εκατ. ευρώ, ενώ στο επόμενο τρίμηνο προβλέπεται να υπάρξει άλλη μία δανειακή συναλλαγή της τάξεως των 300 - 500 εκατ. ευρώ, η μορφή της οποίας δεν έγινε γνωστή σε αυτήν τη φάση.

Αυτήν τη στιγμή απασχολούνται στο εργοτάξιο περί τα 500 άτομα προσωπικό, ενώ στο pick της κατασκευής, το φθινόπωρο, υπολογίζεται να απασχοληθούν πάνω από 2.400 άτομα. Με τη λειτουργία της επένδυσης θα δημιουργηθούν 165 νέες, μόνιμες, θέσεις εργασίας που θα συμπληρώσουν τις 450 υφιστάμενες. Παράλληλα, δημιουργούνται και έμμεσες θέσεις εργασίας, καθώς έχουν ανατεθεί ή πρόκειται να ανατεθούν σε ελληνικές εταιρίες προκατασκευές αξίας περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η ΕΤΕπ αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ, για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της Επιχείρησης, η επικαιροποίηση του οποίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο. Το ύψος του δανείου που θα πάρει η ΔΕΗ από την τράπεζα δεν έγινε γνωστό, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί οι δανειακές ανάγκες της Επιχείρησης για το επιχειρησιακό της σχέδιο.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΗ θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΤΕπ. Οι δανειακές γραμμές της τράπεζας προς την Επιχείρηση χρονολογούνται από το 1963.

Εκτός από τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΗ, η ΕΤΕπ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και για δανειοδότηση διαφόρων ομίλων για την υλοποίηση επενδύσεων ΑΠΕ, καθώς αυτό το ενεργειακό κομμάτι ενδιαφέρεται να ενισχύσει πρωτίστως η τράπεζα.

Η ΕΤΕπ για το 2010 προϋπολογίζει ποσό πλέον των 2 δισ. ευρώ για χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα (μεταφορές, ενέργεια, αστική ανάπλαση, παιδεία κ.λπ.), χωρίς να αποκλείεται το ποσό αυτό να υπερβεί τα 2,6 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό είναι υπερδιπλάσιο των χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ στη χώρα μας σε σχέση με την προηγούμενη 5ετία.

Σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας, το 2009 χορηγήθηκαν στην Ελλάδα δάνεια ύψους 1,6 δισ. ευρώ, έναντι 1,2 δισ. ευρώ το 2008 και 705 εκατ. ευρώ το 2007. Συνολικά, οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ το 2009 έφτασαν τα 79 δισ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 40% έναντι του 2008 και κατά 65% έναντι του 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v