Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΑΝ: Η αλήθεια για τις τιμές στα φάρμακα

Είναι εντυπωσιακό ότι η Νέα Δημοκρατία δια των εκπροσώπων της (στη συγκεκριμένη περίπτωση δια του κ. Μ. Σαλμά) επιτίθεται στην κυβέρνηση για την τιμολογιακή της πολιτική στα φάρμακα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΑΝ.

ΥΠΟΙΑΝ: Η αλήθεια για τις τιμές στα φάρμακα
Είναι εντυπωσιακό ότι η Νέα Δημοκρατία δια των εκπροσώπων της (στη συγκεκριμένη περίπτωση δια του κ. Μ. Σαλμά) επιτίθεται στην κυβέρνηση για την τιμολογιακή της πολιτική στα φάρμακα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΑΝ.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι "μια πολιτική που εξοικονομεί χρήματα στους πολίτες σε σχέση με αυτό που πλήρωναν πριν, και περίσσευμα στα ασφαλιστικά ταμεία, σε μέρες δύσκολες και κρίσιμες για την καθημερινότητα όλων και την πορεία της χώρας."

Αντί να απολογείται η Κυβέρνηση για τις φιλολαϊκές της πολιτικές ως προς τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων, καλό θα είναι να μας απαντήσει η ΝΔ σε ορισμένα πρακτικά ερωτήματα :

• Γιατί ενώ τόσα χρόνια (όπως εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται η ΝΔ από τις ερωτήσεις και επερωτήσεις που κατά καιρούς καταθέτει στη Βουλή) γνώριζε ότι στην Ελλάδα υπάρχει υπερτιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων με αποτέλεσμα να ζημιώνεται το δημόσιο συμφέρον, δεν έπραξε απολύτως τίποτα για να σταματήσει την οικονομική αυτή αιμορραγία;
 
• Γιατί η ΝΔ αντί να μέμφεται την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία με την πολιτική της περιόρισε μεσοσταθμικά κατά 21,5% την φαρμακευτική δαπάνη, δεν ζητάει άμεσα πολιτικές ευθύνες από τους υπουργούς και υφυπουργούς της, οι οποίοι ενώ γνώριζαν προτιμούσαν να σιωπούν;

• Θα μας εξηγήσουν οι υπουργοί της ΝΔ, γιατί ενώ η χώρα όφειλε να τιμολογεί με βάση τις χαμηλότερες τιμές στα κράτη μέλη της Ε.Ε., στα περισσότερα φύλλα έρευνας τιμής φαρμάκων χρησιμοποιούνταν μέχρι 5 το πολύ χώρες, οι οποίες τύχαινε να είναι και οι ακριβότερες;

• Θα μας εξηγήσουν οι Υπουργοί της ΝΔ για πιο λόγο οι τιμές των φαρμάκων αποτυπώνονταν σε επίσημα διοικητικά έγγραφα με μολύβι και όχι με στυλό; Ήταν στοιχειώδης άγνοια των διοικητικών διαδικασιών, ή ηθελημένη παράλειψη;

Έως ότου απαντήσουν στα προηγούμενα ερωτήματα, να πληροφορήσουμε τον ελληνικό λαό ότι έχουμε προχωρήσει από το τέλος Απριλίου σε μεταβατική ρύθμιση ουσιαστικής μείωσης των τιμών στα φάρμακα την οποία μπορεί να διαπιστώσει κάθε πολίτης που πηγαίνει στο φαρμακείο.
 
Οι τιμές αυτές θα ισχύουν μέχρι τη 1η Σεπτεμβρίου 2010 οπότε θα υπάρξει η πλήρης λειτουργική αξιοποίηση του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων και η τιμολόγηση με το νέο τρόπο υπολογισμού. Με αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερη μείωση στις τιμές.

Απέναντι στις δημοσιονομικές δυσχέρειες της χώρας και στον κίνδυνο για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να πράττει καθημερινά το καθήκον της. Ένα καθήκον που περνάει μέσα από τη διαφάνεια, την αντικειμενικότητα και τον δημοκρατικό έλεγχο, έννοιες και πρακτικές σχεδόν άγνωστες στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Όσο για τις «καταγγελίες» αναφορικά με το τι κάνουμε ως κυβέρνηση καλό θα είναι να απολογηθούν για αυτά που εκείνοι δεν έπραξαν (αλλά και για ορισμένα από όσα έκαναν!) κατά τα πεντέμισυ χρόνια που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v