Υπόθεση Siemens: Άμεση η εμπλοκή του Τ. Μαντέλη

Την άμεση εμπλοκή του Τάσου Μαντέλη, πρώην υπουργού Μεταφορών της κυβέρνησης Σημίτη, με τα μαύρα ταμεία της Siemens ομολόγησε ευθέως ο στενός φίλος και κουμπάρος του πρώην υπουργού Γεώργιος Τσουγκράνης.

Υπόθεση Siemens: Άμεση η εμπλοκή του Τ. Μαντέλη
Την άμεση εμπλοκή του Τάσου Μαντέλη, πρώην υπουργού Μεταφορών της κυβέρνησης Σημίτη, με τα μαύρα ταμεία της Siemens ομολόγησε ευθέως ο στενός φίλος και κουμπάρος του πρώην υπουργού Γεώργιος Τσουγκράνης στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, μεταδίδει το ΑΠΕ. 

Εξεταζόμενος από το βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, ο κ. Τσουγκράνης παραδέχθηκε ότι ο Τ. Μαντέλης του εκμυστηρεύθηκε ότι τα 200.000 μάρκα που εμβάσθηκαν στο λογαριασμό που άνοιξε στην Ελβετία τον Νοέμβριο του 1998 ήταν χορηγία της Siemens.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοια ομολογία γίνεται για πρώτη φορά, ενώ ο κ. Τσουγκράνης, ενώ ήταν βεβαιωμένο πως ήταν ενδιάμεσος σε παράνομη πληρωμή δεν κλήθηκε ποτέ ως τώρα από τη Δικαιοσύνη. 

Ο  κ. Τσουγκράνης, που μόλις προς το τέλος της εξέτασής του παραδέχθηκε τη χορηγία, δήλωσε σύμφωνος σε τυχόν κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην υπουργό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο κ. Μαντέλης που ως υπουργός Μεταφορών υπέγραψε από πλευράς ελληνικού Δημοσίου την προγραμματική συμφωνία 8002 με την Siemens, για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ το 1997, ζήτησε από τον φίλο και κουμπάρο του Γ. Τσουγκράνη να ανοίξει ένα λογαριασμό στο εξωτερικό προκειμένου να πάρει ανωνύμως χορηγίες από πολιτικούς φίλους του στο εξωτερικό για να τα χρησιμοποιήσει στις εκλογές.

Ετσι κι έγινε και η πρώτη κατάθεση ήλθε (σύμφωνα με τη δικογραφία) από τον Ηλία Γεωργίου, πρώην μεγαλοστέλεχος της Siemens και διαχειριστή των μαύρων ταμείων στις 2/11/98 και ήταν 200.000 μάρκα.

Ο Τ. Μαντέλης ζήτησε ταυτόχρονα από το φίλο του να μπει συνδικαιούχος στον λογαριασμό και η κόρη του.

Ο κ. Τσουγκράνης άνοιξε το λογαριασμό με τον κωδικό AROKOS τον οποίο γνωστοποίησε στον κ. Μαντέλη για να επικοινωνεί ο ίδιος και να πληροφορείται την κίνηση του λογαριασμού.

Εξεταζόμενος ο μάρτυρας είπε ότι πράγματι τα χρήματα δεν ξοδεύτηκαν για εκλογές, ενώ δεν ήταν σε θέση να γνωστοποιήσει στην επιτροπή από πού κατατέθηκαν άλλα 250.000 μάρκα στις 8/2/2000.

Πάντως, είπε, το 2007 και ενώ είχε ξεσπάσει θόρυβος για το σκάνδαλο, με δική του πρωτοβουλία, έκλεισε το λογαριασμό και μετέφερε τα υπόλοιπα 163.800 ευρώ σε λογαριασμό του στην Αλφα Μπανκ στην Ελλάδα και στη συνέχεια τα επέστρεψε στον κ. Μαντέλη.

Τα χρήματα που έλειπαν ήσαν δύο εκροές 11.135 και 15.628 ευρώ το 2001 και το 2002 από το γιό του πρώην υπουργού και 35.000 ευρώ για να πληρωθούν δίδακτρα στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.

Παράταση για το Βατοπέδιο

Την παράταση εργασιών για μία εβδομάδα, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής και εξασφάλισε η Εξεταστική Επιτροπή διερεύνησης του σκανδάλου της Μονής Βατοπαιδίου και της λίμνης Βισθωνίδας. Η εκπεφρασμένη βούληση των μελών της να κινούνται με ομόφωνες αποφάσεις, απέτρεψε την οιαδήποτε αναφορά της στην κατάθεση της Σταματίνας Μαντέλη - το πολυσέλιδο υλικό της οποίας διαβιβάστηκε στην Επιτροπή - αν και προφανώς για τα υπόλοιπα κόμματα πλην της ΝΔ, αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης.

Αξίζει να σημειωθεί, πως για τις καταθέσεις, το περιεχόμενο των οποίων άπτονται Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής, ο νόμος του Χάρη Καστανίδη για τα μέτρα επιείκειας όσων συμβάλλουν στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς, (επί προκειμένω της κας Μαντέλη) προβλέπει την επιβολή μειωμένων ποινών στους κατηγορουμένους, εφόσον η εκάστοτε Εξεταστική Επιτροπή κρίνει τα προσφερόμενα στοιχεία επαρκή, ύστερα από την γνωμοδότηση Εφέτη, στον οποίον ανατίθεται έρευνα ακριβώς για την διαπίστωση της επάρκειας των στοιχείων.

Σε συνέντευξη Τύπου πριν την συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν σ' αυτήν, με επικεφαλής τον Ν. Δένδια, προσδιόρισαν την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως διαμορφώνεται από τις εξελίξεις, χωρίς να αποστούν του πορίσματος που είχε υιοθετήσει η Νέα Δημοκρατία ως πλειοψηφία κατά την προηγούμενη Εξεταστική.

Στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίζουν πολιτικές ευθύνες σε όσους έχουν υπογράψει τις πράξεις των ανταλλαγών, ενώ ελέγχουν και την σημερινή κυβέρνηση για επιλογές ή παραλείψεις του νυν υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου (σ.σ. ακύρωση της επιστροφής της μεγάλης πλειοψηφίας των παραχωρηθέντων εκτάσεων στο Δημόσιο προτιμώντας την δικαστική διεκδίκησή τους, παράλειψη διενέργειας φορολογικών ελέγχων στη Μονή επί ένα εξάμηνο).
 
Πλην των πολιτικών ευθυνών ωστόσο, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν αναγνωρίζουν ποινικές ευθύνες στους πρώην υπουργούς του κόμματός τους, εφ' όσον η αποποίηση της Βισθωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων από το Δημόσιο, ολοκληρώθηκε επί υπουργίας Απ. Φωτιάδη το 2003.

«Αν έγιναν υπερτιμολογήσεις της Βισθωνίδας, ή υποτιμολογήσεις των ακινήτων που αντηλλάγησαν με το νερό και τις παράκτιες εκτάσεις της, αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί σε σχέση με παραλείψεις υπηρεσιακών παραγόντων και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν» αναφέρθηκε στη συνέντευξη, εκ παραλλήλου με καταγγελία της ρύθμισης Καστανίδη, η οποία κατ' αυτούς συνιστά «προσκλητήριο ψεύδους»: «Είναι δικαίωμα του κατηγορουμένου, ακόμα και να ψεύδεται για να υπερασπιστεί τη θέση του - αλλά να αντιπαρατάσσουμε κατηγορούμενο για τρία κακουργήματα με αίτημα να κληθούν πρώην Πρωθυπουργοί, υπερβαίνει τα εσκαμμένα» εκτίμησε ο κος Δένδιας.

Παρόμοια αίσθηση φαίνεται να κυριάρχησε αργότερα και κατά την συνεδρίαση της Εξεταστικής, όπου τα κόμματα, έχοντας συμφωνήσει να κινούνται με ομόφωνες διαδικασίες, δεν συναίνεσαν στην πρόταση του Αθ. Πλεύρη (ΛΑΟΣ) για κλήση του Κώστα Καραμανλή.

Όπως έγινε γνωστό, το ΚΚΕ κράτησε στάση ουδετερότητας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε πως πρώην Πρωθυπουργός, θα έπρεπε να κληθεί στην Επιτροπή, μονάχα εάν υπήρχαν υπόνοιες ποινικών ευθυνών γι' αυτόν. Όσο για το ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε πως ο πρώην Πρωθυπουργός, καλό θα ήταν να τοποθετηθεί οικειοθελώς με υπόμνημα για την υπόθεση στην οποία εμπλέκεται το πρωθυπουργικό του γραφείο, αν και ο ίδιος προσωπικά, εκτιμάται πως «δεν έχει κάτι να συνεισφέρει με κατάθεσή του».

Στο παραπάνω πλαίσιο, εκτιμάται πως μέχρι την επόμενη Τρίτη, θα υπάρξουν διαβουλεύσεις, προκειμένου να συνταχθεί, αν όχι κοινό πόρισμα, τουλάχιστον κοινές «συμπερασματικές θέσεις».

Προς την κατεύθυνση αυτή, κινείται όπως έγινε γνωστό, σημερινή απόφαση του ΠΑΣΟΚ να αναγνωρίσει μερίδιο πολιτικών ευθυνών στον πρώην υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Φωτιάδη, επί των ημερών του οποίου ολοκληρώθηκε η αποποίηση της Βισθωνίδας από πλευράς Δημοσίου - και παρότι της απόφασης αυτής, ακολούθησε αργότερα μια αναπομπή που δεν ήρε την ειλημμένη απόφαση.

Σε ό,τι ωστόσο αφορά την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, με στόχο την διερεύνηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, η συμφωνία ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα παραμένει μάλλον αδύνατη, δεδομένης της μέχρι στιγμής επιμονής τους, να εξαιρούν μιας ενδεχόμενης Προανακριτικής Επιτροπής, δικούς τους πρώην υπουργούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v