Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υπουργικό συμβούλιο οι αποκρατικοποιήσεις

Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων θα έλθει την ερχόμενη εβδομάδα σε Υπουργικό Συμβούλιο από τους συναρμόδιους υπουργούς όπως ανέφεραν στελέχη της κυβέρνησης.

Σε υπουργικό συμβούλιο οι αποκρατικοποιήσεις
Το θέμα της ανταγωνιστικότητας, που είναι κεντρικό για εμάς, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει, θεωρώντας ότι το κεντρικό πρόβλημα είναι το κοινωνικό κράτος και επομένως η λύση είναι η φθηνή εργασία και η μείωση των συντάξεων, ώστε να αντιμετωπίσουμε πιο ανταγωνιστικές οικονομίες, τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας σήμερα στο άτυπο υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο είχε ως θέμα τον ανταγωνισμό, τις τιμές, τις αποκρατικοποιήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα θα αντιμετωπιστεί μέσα από την ουσιαστική ποιότητα των προϊόντων, την ποιότητα στο ανθρώπινο δυναμικό και τη μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι και η Ευρώπη θα έπρεπε να στραφεί προς την ανάπτυξη, τονίζοντας ότι υπάρχουν κεφάλαια διεθνώς που μπορούν να επενδυθούν, με τη διαφορά ότι αυτά θα έπρεπε να ελέγχονται ώστε να αποφεύγονται και φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στο θέμα των τιμών, λέγοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή και η κατανάλωση εγχώριων προϊόντων, όπως επίσης να καταπολεμηθούν οι πρακτικές υποτιμολόγησης και υπερτιμολόγησης προϊόντων, αλλά και να ληφθούν κοινωνικά μέτρα στήριξης ανθρώπων, που είναι στο όριο της φτώχειας.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Ατυπου Υπουργικού Συμβουλίου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έθεσε κατ΄αρχήν τέσσερις πυλώνες σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών.

Όπως ανέφεραν οικονομικά στελέχη της κυβέρνησης στη σημερινή συνεδρίαση επίσης έγινε μια γενική συζήτηση για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, από όπου εξάγεται το στίγμα ότι θα υπάρξει ισχυρό πακέτο αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα έλθει την ερχόμενη εβδομάδα σε Υπουργικό Συμβούλιο από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Οι αποκρατικοποιήσεις θα αφορούν στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και του τουρισμού.

Ενώ όπως ανέφεραν δεν θα ακολουθηθεί η ίδια πρακτική παντού, καθώς, ανά τομέα και επιχείρηση, το δημόσιο θα κρατήσει πάνω ή κάτω από το 51%, αλλού θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής και αλλού θα προχωρήσουν σε πωλήσεις.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εφοριακών που ανέκυψε, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι πάμε σε ένα σύστημα κεντρικού ελέγχου, θα εξεταστούν όλες αυτές οι περιπτώσεις, χωρίς να δοθούν ονόματα, καθώς ενδέχεται να είναι και νόμιμες οι ακίνητες περιουσίες, που εντοπίστηκαν. Χαρακτηριστικά ειπώθηκε ότι το χθεσινό σημαίνει πως θα γίνει ένα ξεκαθάρισμα στο χώρο των Εφοριών ενώ κάποιες ΔΟΥ θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το θέμα δεν ήταν καν υποχρέωσή μας γι΄αυτό το διάστημα, εμείς το φέρνουμε μπροστά για να τελειώνουμε, ενώ για το θέμα που έχει ανακύψει με τις επιστολές της τρόικας προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέφεραν ότι ισχύει το μνημόνιο.

Σε ό,τι αφορά την εξίσωση των ορίων ανδρών, γυναικών οι ίδιες πηγές είπαν ότι είναι σαφές ότι η έναρξη είναι από το 2011 και σταδιακά ως το 2013, τα όρια θα έχουν εξισωθεί πλήρως.

Οι καθαρές τιμές στο ράφι, η τιμολόγηση όλων των προϊόντων από την παραγωγή τους ως το ράφι και ο έλεγχος των προωθητικών ενεργειών, δηλαδή των προσφορών, αποτελούν τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση για τον έλεγχο των τιμών στο προσεχές διάστημα, είτε με νομοσχέδιο, είτε με αγορανομικές διατάξεις, έλεγαν πηγές από το οικονομικό επιτελείο, μετά το πέρας του σημερινού άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου.

Επίσης, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξέτασε νομοτεχνικές πλευρές που αφορούν στο καμποτάζ, την ίδρυση επιχειρήσεων, την τιμολόγηση φαρμάκων και των αναπτυξιακών νόμων.

Η αύξηση του πληθωρισμού κατά 4,8% οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (αλκοόλ και τσιγάρα, καύσιμα) και του Φ.Π.Α. αλλά οι στρεβλώσεις της αγοράς ενισχύουν τις πληθωριστικές τάσεις στην αγορά, όπως αναφέρθηκε από την υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσελη στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο και σε ό,τι αφορά στο μέρος της συνεδρίασης για τη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά.

Η υπουργός σημείωσε ότι οι αυξησεις σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα των αυξήσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης κυρίως από την κατηγορία των πετρελαιοειδών οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν κατά 43% και έμμεσα από τις μεταφορές με αύξηση (αύξηση 18,5%) καθώς και από τα αλκοολούχα και τα καπνικά (αύξηση 10%) με αποτέλεσμα εν τέλει, ενώ με βάση την μέση λιανική τιμή η Ελλάδα στις 4 Ιανουαρίου 2010 ήταν στην 20η θέση από τις 27 χώρες της Ε.Ε., στις 3 Μαΐου 2010 πήγε στην 5η θέση.

Αντίστοιχα αν υπολογιστούν μόνο οι φόροι από την 22η θέση στις 4 Ιανουαρίου 2010 έφτασε στις 29 Μαρτίου 2010 να είναι η τρίτη χώρα στην Ε.Ε. των 27 ως προς την φορολογική επιβάρυνση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v