Ευθεία ομολογία Μαντέλη για χρήματα από Siemens

Σε ευθεία ομολογία ότι πήρε από τη γερμανική εταιρία Siemens τουλάχιστον 200.000 μάρκα το 1998, τα οποία ο ίδιος χαρακτήρισε "εκλογική χορηγία", προχώρησε εξεταζόμενος ο πρώην υπουργός Μεταφορών Αναστάσιος Μαντέλης.

Ευθεία ομολογία Μαντέλη για χρήματα από Siemens
Σε ευθεία ομολογία ότι πήρε από τη γερμανική εταιρία Siemens τουλάχιστον 200.000 μάρκα το 1998, τα οποία ο ίδιος χαρακτήρισε "εκλογική χορηγία", προχώρησε εξεταζόμενος ο πρώην υπουργός Μεταφορών κ. Αναστάσιος Μαντέλης, ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Αίσθηση όμως προκάλεσε μία αναφορά του πρώην υπουργού, σύμφωνα με την οποία "πριν από δύο χρόνια πρόσωπο υπαρκτό, γνωστό σε κάποιους, Γερμανός πρέπει να ήταν ή αλλοδαπός, διοχέτευσε μέσω του ελληνικού Τύπου μία είδηση η οποία έλεγε ότι εγώ έλαβα από τη SIEMENS δέκα εκατομμύρια μάρκα τον Ιανουάριο του 1998".

Ο μάρτυρας συνέχισε λέγοντας: "Μεθοδευόταν συστηματικά να εμφανιστώ ως δωροδοκηθείς με ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, το οποίο μάλιστα εμφανιζόταν ως υπουργική αμοιβή. Βέβαια, 10 εκατομμύρια μάρκα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι υπουργική αμοιβή -έτσι όπως την εννοούσαν- μέρος της οποίας δεν αποκλείεται μάλιστα να πήγε στο κυβερνών κόμμα και να χρησιμοποιήθηκε πλαγίως σε εκλογικές ή σε άλλες δαπάνες. Και αυτό ψέμα, διότι δεν έφτασαν αυτά τα χρήματα ποτέ σε μένα".

Ο μάρτυρας προειδοποίησε ότι θα πρέπει να ψάξει η επιτροπή από πού διοχετεύτηκαν αυτά τα δημοσιεύματα, όχι όμως να περάσουν από την πλάτη του μίζες άλλων.

Πάντως, ο πρώην υπουργός, για πρώτη φορά αφότου βγήκαν οι καταγγελίες για τον ίδιο, παραδέχτηκε ότι πήρε χρήματα από τη Siemens, ενώ έως τώρα το αρνούνταν.

Όπως προέκυψε από την κατάθεση του κουμπάρου του κ. Γιώργου Τσουγκράνη, ο τελευταίος άνοιξε τον τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία για λογαριασμό του τότε υπουργού προκειμένου "να βρει χορηγίες από ξένους φίλους του", για να αντεπεξέλθει στις αυξημένες εκλογικές ανάγκες της Β΄ Αθηνών, όπου θα κατέβαινε υποψήφιος.

Ο κ. Μαντέλης ομολόγησε ότι μετά τις δημοτικές εκλογές του 1998 τον πήρε στο τηλέφωνο κάποιος μιλώντας αγγλικά και του είπε ότι επικοινωνεί μαζί του εκ μέρους της Siemens για να του πει ότι η εταιρία προτίθεται να του δώσει μία χορηγία.

Ύστερα από τρεις ημέρες τα χρήματα μπήκαν στον λογαριασμό του κουμπάρου του, αλλά ο ίδιος δεν έδωσε καμία σημασία από ποιον. Υπέθεσε ότι ήταν από τη Siemens.

Ο κ. Τάσος Μαντέλης το 1988 ήταν πρόεδρος του ΟΤΕ που συμφώνησε με την κατάργηση της ΕΛΒΗΛ και τάχθηκε υπέρ του να δοθούν τα ψηφιακά κέντρα στις Ιντρακόμ - Έρικσον -Ζίμενς. Ήταν επίσης υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών όταν υπογράφηκαν οι προγραμματικές συμφωνίες του ΟΤΕ, του ΟΣΕ και του ΗΣΑΠ ύψους 1 τρισ. δραχμών.

Όταν ρωτήθηκε στην εξεταστική επιτροπή ο κουμπάρος του κ. Γ. Τσουγκράνης για το δεύτερο έμβασμα 225.000 μάρκων τον Φεβρουάριο του 2000 στον ίδιο λογαριασμό, απάντησε ότι "εικάζω ότι και αυτά ήταν από τη Siemens".

Όμως, ο κ. Μαντέλης απάντησε σε ερώτηση των βουλευτών ότι "δεν ξέρω ποιος μου έβαλε αυτά τα χρήματα, ούτε το έψαξα δέκα χρόνια τώρα".

Τα χρήματα αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για εκλογικές δαπάνες. Αντιθέτως, ένα ποσό 60.000 μάρκων χρησιμοποιήθηκε για τις σπουδές των παιδιών του πρώην υπουργού, ενώ το 2007, όταν είχε ξεσπάσει ο θόρυβος, ο κ. Τσουγκράνης με δική του πρωτοβουλία έφερε τα εναπομείναντα χρήματα, περίπου 160.000 ευρώ σε λογαριασμό του στην Ελλάδα.

Νωρίτερα, την άμεση εμπλοκή του κ. Τάσου Μαντέλη ομολόγησε ευθέως και ο στενός φίλος και κουμπάρος του κ. Γεώργιος Τσουγκράνης.

Εξεταζόμενος από τον βουλευτή του ΚΚΕ κ. Θανάση Παφίλη, ο κ. Τσουγκράνης παραδέχτηκε ότι ο κ. Τ. Μαντέλης του εκμυστηρεύτηκε πως τα 200.000 μάρκα που εμβάστηκαν στον λογαριασμό που άνοιξε στην Ελβετία τον Νοέμβριο του 1998 ήταν χορηγία της Siemens.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοια ομολογία έγινε για πρώτη φορά, ενώ ο κ. Τσουγκράνης, αν και ήταν βεβαιωμένο πως ήταν ενδιάμεσος σε παράνομη πληρωμή, δεν κλήθηκε ποτέ έως τώρα από τη Δικαιοσύνη.

Ο κ. Τσουγκράνης, που μόλις προς το τέλος της εξέτασής του παραδέχτηκε τη χορηγία, δήλωσε σύμφωνος σε τυχόν κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην υπουργό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο κ. Μαντέλης, που ως υπουργός Μεταφορών υπέγραψε από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου την προγραμματική συμφωνία 8002 με τη Siemens, για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ το 1997, ζήτησε από τον φίλο και κουμπάρο του κ. Γ. Τσουγκράνη να ανοίξει έναν λογαριασμό στο εξωτερικό προκειμένου να πάρει ανωνύμως χορηγίες από πολιτικούς φίλους του στο εξωτερικό για να τις χρησιμοποιήσει στις εκλογές.

Έτσι κι έγινε και η πρώτη κατάθεση ήρθε (σύμφωνα με τη δικογραφία) από τον κ. Ηλία Γεωργίου, πρώην μεγαλοστέλεχος της Siemens και διαχειριστή των μαύρων ταμείων στις 2/11/98 και ήταν 200.000 μάρκα.

Ο κ.  Μαντέλης ζήτησε ταυτόχρονα από τον φίλο του να μπει συνδικαιούχος στον λογαριασμό και η κόρη του.

Ο κ. Τσουγκράνης άνοιξε τον λογαριασμό με τον κωδικό AROKOS, τον οποίο γνωστοποίησε στον κ. Μαντέλη για να επικοινωνεί ο ίδιος και να πληροφορείται την κίνηση του λογαριασμού.

Εξεταζόμενος ο μάρτυρας είπε ότι πράγματι τα χρήματα δεν ξοδεύτηκαν για εκλογές, όμως δεν ήταν σε θέση να γνωστοποιήσει στην επιτροπή από πού κατατέθηκαν άλλα 250.000 μάρκα στις 8/2/2000.

Πάντως, είπε, το 2007 και ενώ είχε ξεσπάσει θόρυβος για το σκάνδαλο, με δική του πρωτοβουλία, έκλεισε τον λογαριασμό και μετέφερε τα υπόλοιπα 163.800 ευρώ σε λογαριασμό του στην Alpha Bank στην Ελλάδα και στη συνέχεια τα επέστρεψε στον κ. Μαντέλη.

Τα χρήματα που έλειπαν ήταν δύο εκροές 11.135 και 15.628 ευρώ το 2001 και το 2002 από τον γιο του πρώην υπουργού και 35.000 ευρώ για να πληρωθούν δίδακτρα στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης έχουν κληθεί ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής του ΟΤΕ κ. Ιορδάνης Αϊβάζης και οι πρώην γενικοί διευθυντές του ΟΣΕ κ. Κωνσταντίνος Λιακόπουλος και Κωνσταντίνος Τζανακάκης.

Και δεύτερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη SIEMENS, υπογραμμίζει η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για απλά στελέχη, αλλά για προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τη συγκεκριμένη περίοδο.

Το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει: "Σε μια συγκυρία όπου το κόμμα του κ. Παπανδρέου παριστάνει τον εισαγγελέα της δημόσιας ζωής, κατηγορώντας τους πάντες για τα πάντα, μετά τον κ. Θεόδωρο Τσουκάτο και δεύτερο μεγάλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τάσος Μαντέλης, παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη Siemens".

Σημειώνεται ότι και οι δύο δεν είναι μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα, αλλά προβεβλημένα και ισχυρότατα, τα οποία επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ήταν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και λειτουργούσαν σε απόσταση αναπνοής από τους κορυφαίους της ηγετικής ομάδας.

"Μόνο η σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης SIEMENS με γνωστοποίηση ονομάτων, αποδεκτών και κομμάτων μπορεί να σώσει το γόητρο του πολιτικού κόσμου. Η δε περίπτωση με τις αποκαλύψεις για τον κ. Μαντέλη δείχνει πόσο... αγγελικά πλασμένη ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ…".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v