Έφοδος στα γραφεία της Siemens από το ΣΔΟΕ

Έφοδο στα γραφεία της Siemens πραγματοποιεί ειδική ομάδα Ράμπο του ΣΔΟΕ κατ΄εντολήν της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που έχει συσταθεί για τη διερεύνηση του θέματος. Δίωξη και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για Α. Μαντέλη.

Έφοδος στα γραφεία της Siemens από το ΣΔΟΕ
Έφοδο στα γραφεία της εταιρείας Siemens πραγματοποιεί ειδική ομάδα Ράμπο του ΣΔΟΕ κατ΄εντολήν της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που έχει συσταθεί για τη διερεύνηση του θέματος.
 
Το «ντου» των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών έρχεται μια μέρα μετά την ομολογία Μαντέλη για λήψη 200.000 μάρκων από την εταιρεία και σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα θα έχει διάρκεια.

«Ξεσκονίζονται» βιβλία της εταιρείας και κάθε έγγραφο σχετικό με διαγωνισμούς, προμήθειες κλπ.


----Η ανακοίνωση της Siemens

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας, τρία στελέχη της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων επισκέφθηκαν τα γραφεία μας στο Μαρούσι σήμερα, στις 11:30 π.μ., για την επαναξιολόγηση στοιχείων που σχετίζονται με την υπόθεση.

Σύμφωνα με την πάγια πολιτική της εταιρείας μας, παράσχουμε πρόθυμα κάθε βοήθεια και τους υποστηρίζουμε στο έργο τους.

Όπως ακριβώς και στο παρελθόν, έτσι και τώρα συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε όλες τις ερευνητικές αρχές στην Ελλάδα και κάνουμε οτιδήποτε περνά από τη δική μας δικαιοδοσία, για να υποστηρίξουμε το σημαντικό έργο που εκτελούν.

Δίωξη κατά του Αν. Μαντέλη

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα άσκησε ο Εισαγγελέας σε βάρος του πρώην υπουργού Αναστάσιου Μαντέλη, στον οποίο απαγορεύθηκε η έξοδος απο τη χώρα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελείας Εφετών κ. Ιωάννης Σακελάκος, απήγγειλε την κακουργηματική κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού, με βάση τη χθεσινή κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Siemens, αλλά και στοιχεία απο το άνοιγμα τραπεζικών του λογαριασμών στην Ελβετία, που κρίνονται ικανές ενδείξεις για τη διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα.

Η κατηγορία είχε ασκηθεί στην ΙΝREM για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens απο τον Εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου, που είχε διενεργήσει προκαρκτική εξέταση για την υπόθεση.

Ετσι, σε όσες περιπτώσεις έχουν κριθεί απο την ανάκριση έχουν απαγγελθεί σχετικές κατηγορίες.

Τ. Μαντέλης: Εξηγήσεις θα δώσω στη δικαιοσύνη- Παραμένω στην Ελλάδα

"Είμαι στην Ελλάδα και θα παραμείνω στην Ελλάδα για να δώσω τις απαραίτητες εξηγήσεις στις αρχές" ανέφερε ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

"Μίλησα με ειλικρίνεια στην Εξεταστική Επιτροπή. Είμαι έτοιμος να δώσω εξηγήσεις στην ελληνική δικαιοσύνη", δήλωσε ο κ. Μαντέλης.


Η συνεδρίαση της Επιτροπής

Στον απόηχο της χθεσινής κατάθεσης του πρώην υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη,ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens και της παραδοχής του, ότι πήρε τουλάχιστον 200.000 μάρκα, - ως εκλογική χορηγία, κατά τη δική του εκδοχή - συνεδρίασε σήμερα η επιτροπή.

Υπό το βάρος των σχολίων που ακούσθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου, σύμφωνα με τα οποία καταλογίσθηκε στην επιτροπή αδράνεια προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν φυγή του Τ. Μαντέλη από τη χώρα, αλλά και να απαγγελθεί κατηγορία τουλάχιστον για ψευδορκία εναντίον του, τα 19 μέλη της επιτροπής συνεδρίασαν το πρωί χωρίς την παρουσία πρακτικογράφων και αποφάσισαν να απαντήσουν για όσα τουλάχιστον δεν αναλογούν στις τυχόν ευθύνες της.

Εν τέλει αργότερα εκδόθηκε ομόφωνη ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι η εξεταστική συγκροτήθηκε και λειτουργεί μόλις από τον περασμένο Φεβρουάριο, χωρίς, όπως σημειώνεται, να καταργεί ή να υποκαθιστά αρμοδιότητες και ευθύνες της δικαστικής, της εκτελεστικής ή της νομοθετικής εξουσίας.

Τα μέλη της επιτροπής επισημαίνουν ότι στόχος είναι η διερεύνηση ενός σκανδάλου που έχει τις ρίζες του σε βάθος χρόνου δεκαετιών, με τεράστια έκταση και προεκτάσεις όσον αφορά στο αντικείμενο.

Η Εξεταστική, αναφέρεται στην ανακοίνωση, αναζητεί την αλήθεια μέσα σε δύσκολες συνθήκες και με ελλιπή υποδομή και στήριξη.

Ενημερώνει και κοινοποιεί αμέσως έγγραφα και μαρτυρίες στις αρμόδιες δικαστικές και άλλες αρχές.

Είναι προφανές, καταλήγει, ότι η επιτροπή λειτουργεί μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής και δεν νομιμοποιείται να υποκαθιστά θεσμούς και αρχές, όπως τη Δικαιοσύνη, την Αρχή για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος, το ΣΔΟΕ, διωκτικές αρχές, κυβέρνηση κλπ.

Στο πλαίσιο τη συζήτησης η επιτροπή ομοφώνως επίσης κατέληξε στο να ζητηθεί μέσω του υπουργείου Οικονομικών, με κοινοποίηση προς τον πρόεδρο της Αρχής για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την Τράπεζα Ελλάδος να δεσμευθεί υπέρ του ελληνικού Δημοσίου το ποσό των 1,2εκατ. ευρώ στο οποίο ήρθε σε συμβιβασμό ο Μ. Χριστοφοράκος με τη Siemens.

Στο ίδιο πλαίσιο, να δεσμευθούν και ανοιχτούν οι λογαριασμοί που αναφέρονται στο ίδιο συμφωνητικό, με δεδομένη την αξιόποινη συμπεριφορά του Μ. Χριστοφοράκου και της εταιρείας έναντι του ελληνικού Δημοσίου.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του ζητεί από την κυβέρνηση να θέσει - σε συνεννόηση με την γερμανική κυβέρνηση - και να ζητήσει μέσω αυτής το σύνολο των στοιχείων για το σκάνδαλο της Siemens.

Ζητείται αυτό, δεδομένου ότι τα σοβαρότερα στοιχεία που αφορούν στην Ελλάδα, βρίσκονται στα χέρια της Siemens και του γερμανικού κράτους, "για τις οποίες η υπόθεση έχει κλείσει στο πλαίσιο γενικότερων συμβιβασμών και συγκάλυψης"

Εξ άλλου απορρίφθηκε το αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη να κληθεί για σήμερα ο πρώην σύμβουλος του Αναστάσιου Μαντέλη, Αριστείδης Μαντάς, του οποίου έχει πιστοποιηθεί ο γραφικός χαρακτήρας σε έγγραφο του Ιανουαρίου 1998, όπου γραμμένος ο αριθμός του λογαριασμού του Μαντέλη και ο κωδικός A.ROCOS. Το γεγονός διαψεύδει τον πρώην υπουργό ότι άνοιξε τον λογαριασμό μόλις το φθινόπωρο του 1998.

Δηλώσεις Γ. Πεταλωτή

Τη «σαφή» και «αυτονόητη» καταδίκη και απαξίωση και του Τ. Μαντέλη «και οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου που συμπεριφέρθηκε με ανάλογο τρόπο», εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

«Θέλουμε να έλθουν τα πάντα στο φως, επιθυμούμε την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων που πλήγωσαν τη δημόσια ζωή της χώρας, αδιαφορώντας αν και εμείς θα ματώσουμε, αρκεί οι πολίτες να αντιληφθούν ότι η ατιμωρησία και η ανευθυνότητα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.

Επεσήμανε δε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζήτησε και κίνησε τις διαδικασίες για τις εξεταστικές επιτροπές, «ακόμα και για κάποιες που μας έλεγαν ότι δεν θα τολμούσαμε να ανοίξουμε, επειδή ίσως εμπλέκονταν και παλαιότερα στελέχη και μέλη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

«Αν δεν το κάναμε, δεν θα υπήρχε σήμερα θέμα Μαντέλη», επισήμανε ο κ. Πεταλωτής.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ από το 2008, ήταν «η πρακτική απαξίωση και πρακτική αυτονόητη καταδίκη προς τέτοιου είδους συμπεριφορές» και πρόσθεσε ότι «δεν ανακαλύψαμε σήμερα αυτά που ανακαλύπτουν κάποιοι άλλοι».

Ερωτηθείς εάν γνώριζαν στο ΠΑΣΟΚ κάτι το 2008, σχετικά με τον κ. Μαντέλη και διεγράφη σύμφωνα με αυτό, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «αν το γνωρίζαμε θα το αποκαλύπταμε» και υπογράμμισε ότι, ωστόσο, «όπου υπάρχει υπόνοια ότι κάποιο πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν συνάδει με τη νομιμότητα, ενεργούμε δεόντως».

Για το εάν ήταν προληπτική η διαγραφή, τόνισε ότι ήταν μια πράξη με πολύ σημαντική πολιτική αξία και ότι δεν μπορούμε να την υποβαθμίζουμε με άλλου είδους υπόνοιες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι δεν έχει αποδειχτεί ότι μπήκαν «μαύρα» χρήματα στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι υπήρξαν δύο στελέχη του Κινήματος, που δεν είναι πλέον στο κόμμα, δείχνει την γενναιότητα και την αποφασιστικότητα του ΠΑΣΟΚ «όταν άλλα κόμματα με τρόπο που δεν συνάδει με τη δημοκρατία αρνούνται να δεχτούν έλεγχο στα οικονομικά τους».

«Άλλα κόμματα δεν το λένε ρητά, αλλά με άλλους τρόπους», πρόσθεσε.

«Εμείς τη «συγγνώμη», όπου σφάλει ο πολιτικός κόσμος και εμείς, τη ζητάμε έμπρακτα και έχει να κάνει με την αντιπαραβολή της δικής μας συγγνώμης στη λεκτική συγγνώμη του κ. Σαμαρά, ο οποίος αποδεικνύει κάθε μέρα ότι δεν το εννοούσε και αντί να θέλει να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις, προσπαθεί να μας πείσει πως ό,τι εξετάζεται από τις εξεταστικές έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ»,τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Και εξήγησε ότι δεν είναι θέμα «συγγνώμης», αλλά αποκατάστασης της νομιμότητας, «την οποία κάνουμε έμπρακτα».

Για το εάν θα υπάρξει τιμωρία του κ. Τ. Μαντέλη,ο εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν κάνουμε πίσω και ανοίγουμε τις διαδικασίες ώστε να υπάρχει αποτύπωση των πολιτικών ευθυνών και ενδεχομένως των ποινικών".

Πρόσθεσε δε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης θα φέρει νομοσχέδιο για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην υπάρχουν σκανδαλώδεις παραγραφές σε ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Τόνισε ακόμη ο κ. Πεταλωτής ότι η δικαιοσύνη θα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα νομικά περιθώρια,ώστε κανένας από εδώ και πέρα να μην διαφεύγει της απονομής της δικαιοσύνης.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να ξαναδεί πού υπάρχει παράλειψη, με δεδομένο ότι όντως ο κουμπάρος του κ. Μαντέλη κατέθεσε στον κ. Ζαγοριανό και ότι αυτά θα έπρεπε να διερευνηθούν από τότε.

Σχετικά με το εάν θα ζητηθεί από τον πρώην υπουργό να επιστρέψει τα χρήματα, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι είναι πρόταση που έκαναν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ότι μπορεί να υπάρχει αστική αξίωση προκειμένου τα περιουσιακά στοιχεία που φαίνεται ότι αποκτήθηκαν από τέτοιες παράνομες δοσοληψίες να δοθούν στο Δημόσιο.

Είπε ακόμη ότι αυτή την πρόταση θα πρέπει το ελληνικό Δημόσιο να τη δει με μεγάλη ευρύτητα.

Σχετικά με το εάν διερευνώνται συμβάσεις στις οποίες είχε βάλει την υπογραφή του ο κ. Τ. Μαντέλης (ΟΣΕ,ΟΤΕ),ο κ. Πεταλωτής είπε ότι είναι θέμα των εξεταστικών και τόνισε ότι «δεν θα αφήσουμε καμία σκιά να βαραίνει τον πολιτικό κόσμο».

Σχετικά με την έξοδο του κ. Τ. Μαντέλη από την Ελλάδα, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι η κυβέρνηση αλλάζει το άδικο πλαίσιο που υποθάλπει την ατιμωρησία και τόνισε ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε κανείς να μην έρχεται από εδώ και πέρα στη Βουλή και να φεύγει ατιμώρητος, ομολογώντας ότι χρηματίστηκε, κάτι που όπως είπε, ισχύει και για σήμερα.

Αναφορικά με την περίπτωση του Μιχ. Χριστοφοράκου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν ευθύνες και ενώ ομολόγησε και δεν ήταν πολιτικό πρόσωπο, αντί να περιοριστεί η ελευθερία του αφέθηκε να φύγει στο εξωτερικό και μάλιστα με πολλές υπόνοιες εμπλοκής της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο κ. Σ. Βαλυράκης, δήλωσε και είναι αυτονόητο ότι θα ενεργοποιηθούν όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί ακόμα και σε διεθνές επίπεδο, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι έβλάψαν το δημόσιο συμφέρον.

Επισήμανε ακόμη ο κ. Πεταλωτής ότι το κράτος διαθέτει εκείνα τα εργαλεία ώστε όταν υπάρχει πολιτική βούληση αποκαλύπτεται η αλήθεια και τιμωρούνται οι ένοχοι.

Ερωτηθείς εάν η Siemens εξακολουθεί να παίρνει δουλειές στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχει έρευνα του ΣΔΟΕ σε εξέλιξη και ότι άρα υπάρχει μια αντιμετώπιση διαφορετική που προσπαθεί να αποκαλύψει την αλήθεια.

«Όχι απλώς δεν χαρίζουμε πλέον τίποτα σε κανέναν, αλλά αποκαλύπτουμε και την αλήθεια»,συμπλήρωσε.

Για το εάν θα υπάρξει δικαστική προσφυγή κατά της εταιρείας, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι απλά τα πράγματα και πως μπορεί η βούληση να είναι σαφής, θα πρέπει, όμως, η κυβέρνηση να ενεργεί με συγκεκριμένο τρόπο, πολύ μεθοδικά, προκειμένου και ευθύνες να καταλογίζονται σε ποινικό επίπεδο, αλλά και να αποκαθίσταται η δημόσια περιουσία.

«Η διερεύνηση μπορεί να είναι σε πολλά επίπεδα. Δεν θα αφήσουμε καμία σκιά να πλανάται και σε επίπεδο πολιτικών και ποινικών ευθυνών, αν προκύψουν. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποκαλυφθεί η αλήθεια», είπε ο κ. Πεταλωτής για το ένα θα υπάρξει σύσταση εξεταστικής και για το διάστημα πριν το 2004.

Τέλος, σημείωσε ότι η εξεταστική έχει όλα τα όπλα στο χέρι της για να ζητήσει τη συνδρομή του κράτους και των θεσμών, ακόμα και της δικαιοσύνης, όπου απαιτείται, προκειμένου να φέρει σε πέρας το έργο της.


Δήλωση Κ.Σημίτη

Θλίψη και οργή για όσα εξελίχθηκαν χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Siemens, εκφράζει με δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Κυρίως διότι, όπως τονίζει, τέτοιες πράξεις, όπως αυτές που περιέγραψε ο κ. Μαντέλης, "εκκολάφθηκαν και κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ 1996-2004".

Αυτές οι πράξεις, όπως αναφέρει ο κ. Σημίτης, προσβάλλουν το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας, αμαυρώνουν το έργο της τότε κυβέρνησης, όπως και τις προσπάθειες όσων εργάστηκαν για μια καλύτερη Ελλάδα.

Αυτές οι πράξεις, προσθέτει, είναι ασυμβίβαστες με τους αγώνες και την ηθική μας και συγκαλύπτουν το σημαντικό έργο της τότε κυβέρνησης.

Ο Κ. Σημίτης αναφέρει, επίσης, ότι η Βουλή με τη σύσταση των Εξεταστικών Επιτροπών ανταποκρίθηκε στην αυτονόητη απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας για τη διαλεύκανση μιας σειράς υποθέσεων που δηλητηρίασαν την πολιτική ζωή και ζημίωσαν τη δημόσια περιουσία και ότι η πρόοδος των εργασιών τους φέρνει στο φως της δημοσιότητας "παρανομίες και αθλιότητες" για το επιβαλλόμενο ήθος σε μια ευνομούμενη πολιτεία.

Τονίζει ακόμη ότι η Ελλάδα δεν είναι μια διεφθαρμένη χώρα, ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί και να επιδειχθεί θάρρος και επιμονή για την αποκατάσταση της ποιότητας της κοινωνίας που επιδιώκει και επιθυμεί ο ελληνικός λαός.

Εκφράζει δε την πίστη του ότι η διαδικασία των Εξεταστικών Επιτροπών θα ενισχύσει το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα και το κράτος δικαίου.


Η κατάθεση Μαντέλη στην Εξεταστική Επιτροπή

Σε ευθεία ομολογία ότι πήρε από την γερμανική εταιρεία Siemens τουλάχιστον 200.000 μάρκα το 1998, τα οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ως "εκλογική χορηγία", προχώρησε εξεταζόμενος, ο πρώην υπουργός Μεταφορών Αναστάσιος Μαντέλης, ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens.

Αίσθηση όμως προκάλεσε μία αναφορά του πρώην υπουργού, σύμφωνα με την οποία "πριν δύο χρόνια πρόσωπο υπαρκτό, γνωστό σε κάποιους, Γερμανός πρέπει να ήταν ή αλλοδαπός, διοχέτευσε μέσω του ελληνικού Τύπου μία είδηση η οποία έλεγε ότι εγώ έλαβα από τη SIEMENS δέκα εκατομμύρια μάρκα τον Ιανουάριο του 1998".

Ο μάρτυρας συνέχισε λέγοντας ότι "μεθοδευόταν συστηματικά να εμφανιστώ ως δωροδοκηθείς μ' ένα τεράστιο χρηματικό ποσό το οποίο μάλιστα εμφανιζόταν ως υπουργική αμοιβή. Βέβαια 10 εκατομμύρια μάρκα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι υπουργική αμοιβή -έτσι όπως την εννοούσαν- μέρος της οποίας δεν αποκλείεται μάλιστα να πήγε στο κυβερνών κόμμα και να χρησιμοποιήθηκε πλαγίως σε εκλογικές ή άλλες δαπάνες. Και αυτό ψέμα, διότι δεν έφτασαν αυτά τα χρήματα ποτέ σε μένα".

Ο μάρτυρας προειδοποίησε ότι θα πρέπει να ψάξει η επιτροπή από πού διοχετευτήκαν αυτά τα δημοσιεύματα, όχι όμως να περάσουν από την πλάτη του μίζες άλλων.

Πάντως ο πρώην υπουργός για πρώτη φορά, αφότου βγήκαν οι καταγγελίες για τον ίδιο, παραδέχθηκε ότι πήρε χρήματα από τη Siemens, ενώ ως τώρα το αρνείτο.

'Όπως προέκυψε από την κατάθεση του κουμπάρου του Γιώργου Τσουγκράνη, ο τελευταίος άνοιξε τον τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία για λογαριασμό του τότε υπουργού προκειμένου "να βρει χορηγίες από ξένους φίλους του", για να αντεπεξέλθει στις αυξημένες εκλογικές ανάγκες της Β' Αθηνών, όπου θα κατέβαινε.

Ο κ. Μαντέλης ομολόγησε ότι μετά τις δημοτικές εκλογές του 1998 τον πήρε στο τηλέφωνο κάποιος μιλώντας αγγλικά και του είπε ότι επικοινωνεί μαζί του εκ μέρους της Siemens για να του πει ότι η εταιρεία προτίθεται να του δώσει μία χορηγία.

Μετά τρεις ημέρες τα χρήματα μπήκαν στο λογαριασμό του κουμπάρου του, αλλά ο ίδιος δεν έδωσε καμία σημασία, από ποιον μπήκαν. Υπέθεσε ότι ήταν από τη Siemens.

Ο Τάσος Μαντέλης ήταν το 1988 πρόεδρος του ΟΤΕ που συμφώνησε με την κατάργηση της ΕΛΒΗΛ και τάχθηκε υπέρ του να δοθούν τα ψηφιακά κέντρα στις Ιντρακόμ - Ερικσον -Ζήμενς. Ήταν επίσης υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών όταν υπογράφηκαν οι προγραμματικές συμφωνίες του ΟΤΕ, του ΟΣΕ και του ΗΣΑΠ ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών.

Όταν ρωτήθηκε στην εξεταστική επιτροπή ο κουμπάρος του Γ. Τσουγκράνης για το δεύτερο έμβασμα 225.000 μάρκων το Φεβρουάριο του 2000 στον ίδιο λογαριασμό, απάντησε ότι "εικάζω ότι και αυτά ήταν από τη Siemens".

Όμως ο κ. Μαντέλης απάντησε σε ερώτηση των βουλευτών ότι "δεν ξέρω ποιος μου έβαλε αυτά τα χρήματα, ούτε το έψαξα δέκα χρόνια τώρα".

Τα χρήματα αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για εκλογικές δαπάνες. Αντιθέτως ένα ποσό 60.000 μάρκων χρησιμοποιήθηκε για τις σπουδές των παιδιών του πρώην υπουργού, ενώ το 2007, όταν είχε ξεσπάσει ο θόρυβος, ο κ. Τσουγκράνης με δική του πρωτοβουλία έφερε τα εναπομείναντα χρήματα, περίπου 160.000 ευρώ σε λογαριασμό του στην Ελλάδα.

Νωρίτερα την άμεση εμπλοκή του Τάσου Μαντέλη, ομολόγησε ευθέως και ο στενός φίλος και κουμπάρος του πρώην υπουργού Γεώργιος Τσουγκράνης.

Εξεταζόμενος από το βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, ο κ. Τσουγκράνης παραδέχθηκε ότι ο Τ. Μαντέλης του εκμυστηρεύθηκε ότι τα 200.000 μάρκα που εμβάσθηκαν στο λογαριασμό που άνοιξε στην Ελβετία τον Νοέμβριο του 1998 ήταν χορηγία της Siemens.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοια ομολογία έγινε για πρώτη φορά, ενώ ο κ. Τσουγκράνης, ενώ ήταν βεβαιωμένο πως ήταν ενδιάμεσος σε παράνομη πληρωμή δεν κλήθηκε ποτέ ως τώρα από τη Δικαιοσύνη.

Ο κ. Τσουγκράνης, που μόλις προς το τέλος της εξέτασής του παραδέχθηκε τη χορηγία, δήλωσε σύμφωνος σε τυχόν κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην υπουργό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο κ. Μαντέλης που ως υπουργός Μεταφορών υπέγραψε από πλευράς ελληνικού Δημοσίου την προγραμματική συμφωνία 8002 με την Siemens, για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ το 1997, ζήτησε από τον φίλο και κουμπάρο του Γ. Τσουγκράνη να ανοίξει ένα λογαριασμό στο εξωτερικό προκειμένου να πάρει ανωνύμως χορηγίες από πολιτικούς φίλους του στο εξωτερικό για να τα χρησιμοποιήσει στις εκλογές.

Ετσι κι έγινε και η πρώτη κατάθεση ήλθε (σύμφωνα με τη δικογραφία) από τον Ηλία Γεωργίου, πρώην μεγαλοστέλεχος της Siemens και διαχειριστή των μαύρων ταμείων στις 2/11/98 και ήταν 200.000 μάρκα.

Ο Τ. Μαντέλης ζήτησε ταυτόχρονα από το φίλο του να μπει συνδικαιούχος στον λογαριασμό και η κόρη του.

Ο κ. Τσουγκράνης άνοιξε το λογαριασμό με τον κωδικό AROKOS τον οποίο γνωστοποίησε στον κ. Μαντέλη για να επικοινωνεί ο ίδιος και να πληροφορείται την κίνηση του λογαριασμού.

Εξεταζόμενος ο μάρτυρας είπε ότι πράγματι τα χρήματα δεν ξοδεύτηκαν για εκλογές, ενώ δεν ήταν σε θέση να γνωστοποιήσει στην επιτροπή από πού κατατέθηκαν άλλα 250.000 μάρκα στις 8/2/2000.

Πάντως, είπε, το 2007 και ενώ είχε ξεσπάσει θόρυβος για το σκάνδαλο, με δική του πρωτοβουλία, έκλεισε το λογαριασμό και μετέφερε τα υπόλοιπα 163.800 ευρώ σε λογαριασμό του στην Αλφα Μπανκ στην Ελλάδα και στη συνέχεια τα επέστρεψε στον κ. Μαντέλη.

Τα χρήματα που έλειπαν ήσαν δύο εκροές 11.135 και 15.628 ευρώ το 2001 και το 2002 από το γιό του πρώην υπουργού και 35.000 ευρώ για να πληρωθούν δίδακτρα στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.

Στην συνεδρίαση της Πέμπτης έχουν κληθεί ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής του ΟΤΕ Ιορδάνης Αϊβάζης και οι πρώην γενικοί διευθυντές του ΟΣΕ Κωνσταντίνος Λιακόπουλος και Κωνσταντίνος Τζανακάκης.

Και δεύτερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη SIEMENS, υπογραμμίζει η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για απλά στελέχη, αλλά για προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ την συγκεκριμένη περίοδο.

Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει «Σε μια συγκυρία, που το κόμμα του κ. Παπανδρέου παριστάνει τον εισαγγελέα της δημόσιας ζωής, κατηγορώντας τους πάντες για τα πάντα, μετά τον κ. Θεόδωρο Τσουκάτο και δεύτερο μεγάλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τάσος Μαντέλης, παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη "Siemens".

Σημειώνεται ότι και οι δυο δεν είναι μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα, αλλά προβεβλημένα και ισχυρότατα, τα οποία επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ήταν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και λειτουργούσαν σε απόσταση αναπνοής από τους κορυφαίους της ηγετικής ομάδας».

«Μόνο η σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης SIEMENS με γνωστοποίηση ονομάτων, αποδεκτών και κομμάτων μπορεί να σώσει το γόητρο του πολιτικού κόσμου. Η δε περίπτωση με τις αποκαλύψεις για τον κ. Μαντέλη δείχνει πόσο «αγγελικά πλασμένη» ήταν η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ….».


Ευθεία ομολογία Μαντέλη για "χορηγία" από τη Siemens

Σε ευθεία ομολογία ότι πήρε από την γερμανική εταιρεία Siemens τουλάχιστον 200.000 μάρκα το 1998, τα οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ως "εκλογική χορηγία", προχώρησε εξεταζόμενος, ο πρώην υπουργός Μεταφορών Αναστάσιος Μαντέλης, ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens.

Αίσθηση όμως προκάλεσε μία αναφορά του πρώην υπουργού, σύμφωνα με την οποία "πριν δύο χρόνια πρόσωπο υπαρκτό, γνωστό σε κάποιους, Γερμανός πρέπει να ήταν ή αλλοδαπός, διοχέτευσε μέσω του ελληνικού Τύπου μία είδηση η οποία έλεγε ότι εγώ έλαβα από τη SIEMENS δέκα εκατομμύρια μάρκα τον Ιανουάριο του 1998".

Ο μάρτυρας συνέχισε λέγοντας ότι "μεθοδευόταν συστηματικά να εμφανιστώ ως δωροδοκηθείς μ' ένα τεράστιο χρηματικό ποσό το οποίο μάλιστα εμφανιζόταν ως υπουργική αμοιβή. Βέβαια 10 εκατομμύρια μάρκα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι υπουργική αμοιβή -έτσι όπως την εννοούσαν- μέρος της οποίας δεν αποκλείεται μάλιστα να πήγε στο κυβερνών κόμμα και να χρησιμοποιήθηκε πλαγίως σε εκλογικές ή άλλες δαπάνες. Και αυτό ψέμα, διότι δεν έφτασαν αυτά τα χρήματα ποτέ σε μένα".

Ο μάρτυρας προειδοποίησε ότι θα πρέπει να ψάξει η επιτροπή από πού διοχετευτήκαν αυτά τα δημοσιεύματα, όχι όμως να περάσουν από την πλάτη του μίζες άλλων.

Πάντως ο πρώην υπουργός για πρώτη φορά, αφότου βγήκαν οι καταγγελίες για τον ίδιο, παραδέχθηκε ότι πήρε χρήματα από τη Siemens, ενώ ως τώρα το αρνείτο.

'Όπως προέκυψε από την κατάθεση του κουμπάρου του Γιώργου Τσουγκράνη, ο τελευταίος άνοιξε τον τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία για λογαριασμό του τότε υπουργού προκειμένου "να βρει χορηγίες από ξένους φίλους του", για να αντεπεξέλθει στις αυξημένες εκλογικές ανάγκες της Β' Αθηνών, όπου θα κατέβαινε.

Ο κ. Μαντέλης ομολόγησε ότι μετά τις δημοτικές εκλογές του 1998 τον πήρε στο τηλέφωνο κάποιος μιλώντας αγγλικά και του είπε ότι επικοινωνεί μαζί του εκ μέρους της Siemens για να του πει ότι η εταιρεία προτίθεται να του δώσει μία χορηγία.

Μετά τρεις ημέρες τα χρήματα μπήκαν στο λογαριασμό του κουμπάρου του, αλλά ο ίδιος δεν έδωσε καμία σημασία, από ποιον μπήκαν. Υπέθεσε ότι ήταν από τη Siemens.

Ο Τάσος Μαντέλης ήταν το 1988 πρόεδρος του ΟΤΕ που συμφώνησε με την κατάργηση της ΕΛΒΗΛ και τάχθηκε υπέρ του να δοθούν τα ψηφιακά κέντρα στις Ιντρακόμ - Ερικσον -Ζήμενς. Ήταν επίσης υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών όταν υπογράφηκαν οι προγραμματικές συμφωνίες του ΟΤΕ, του ΟΣΕ και του ΗΣΑΠ ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών.

Όταν ρωτήθηκε στην εξεταστική επιτροπή ο κουμπάρος του Γ. Τσουγκράνης για το δεύτερο έμβασμα 225.000 μάρκων το Φεβρουάριο του 2000 στον ίδιο λογαριασμό, απάντησε ότι "εικάζω ότι και αυτά ήταν από τη Siemens".

Όμως ο κ. Μαντέλης απάντησε σε ερώτηση των βουλευτών ότι "δεν ξέρω ποιος μου έβαλε αυτά τα χρήματα, ούτε το έψαξα δέκα χρόνια τώρα".

Τα χρήματα αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για εκλογικές δαπάνες. Αντιθέτως ένα ποσό 60.000 μάρκων χρησιμοποιήθηκε για τις σπουδές των παιδιών του πρώην υπουργού, ενώ το 2007, όταν είχε ξεσπάσει ο θόρυβος, ο κ. Τσουγκράνης με δική του πρωτοβουλία έφερε τα εναπομείναντα χρήματα, περίπου 160.000 ευρώ σε λογαριασμό του στην Ελλάδα.

Νωρίτερα την άμεση εμπλοκή του Τάσου Μαντέλη, ομολόγησε ευθέως και ο στενός φίλος και κουμπάρος του πρώην υπουργού Γεώργιος Τσουγκράνης.

Εξεταζόμενος από το βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, ο κ. Τσουγκράνης παραδέχθηκε ότι ο Τ. Μαντέλης του εκμυστηρεύθηκε ότι τα 200.000 μάρκα που εμβάσθηκαν στο λογαριασμό που άνοιξε στην Ελβετία τον Νοέμβριο του 1998 ήταν χορηγία της Siemens.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοια ομολογία έγινε για πρώτη φορά, ενώ ο κ. Τσουγκράνης, ενώ ήταν βεβαιωμένο πως ήταν ενδιάμεσος σε παράνομη πληρωμή δεν κλήθηκε ποτέ ως τώρα από τη Δικαιοσύνη.

Ο κ. Τσουγκράνης, που μόλις προς το τέλος της εξέτασής του παραδέχθηκε τη χορηγία, δήλωσε σύμφωνος σε τυχόν κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην υπουργό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο κ. Μαντέλης που ως υπουργός Μεταφορών υπέγραψε από πλευράς ελληνικού Δημοσίου την προγραμματική συμφωνία 8002 με την Siemens, για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ το 1997, ζήτησε από τον φίλο και κουμπάρο του Γ. Τσουγκράνη να ανοίξει ένα λογαριασμό στο εξωτερικό προκειμένου να πάρει ανωνύμως χορηγίες από πολιτικούς φίλους του στο εξωτερικό για να τα χρησιμοποιήσει στις εκλογές.

Ετσι κι έγινε και η πρώτη κατάθεση ήλθε (σύμφωνα με τη δικογραφία) από τον Ηλία Γεωργίου, πρώην μεγαλοστέλεχος της Siemens και διαχειριστή των μαύρων ταμείων στις 2/11/98 και ήταν 200.000 μάρκα.

Ο Τ. Μαντέλης ζήτησε ταυτόχρονα από το φίλο του να μπει συνδικαιούχος στον λογαριασμό και η κόρη του.

Ο κ. Τσουγκράνης άνοιξε το λογαριασμό με τον κωδικό AROKOS τον οποίο γνωστοποίησε στον κ. Μαντέλη για να επικοινωνεί ο ίδιος και να πληροφορείται την κίνηση του λογαριασμού.

Εξεταζόμενος ο μάρτυρας είπε ότι πράγματι τα χρήματα δεν ξοδεύτηκαν για εκλογές, ενώ δεν ήταν σε θέση να γνωστοποιήσει στην επιτροπή από πού κατατέθηκαν άλλα 250.000 μάρκα στις 8/2/2000.

Πάντως, είπε, το 2007 και ενώ είχε ξεσπάσει θόρυβος για το σκάνδαλο, με δική του πρωτοβουλία, έκλεισε το λογαριασμό και μετέφερε τα υπόλοιπα 163.800 ευρώ σε λογαριασμό του στην Αλφα Μπανκ στην Ελλάδα και στη συνέχεια τα επέστρεψε στον κ. Μαντέλη.

Τα χρήματα που έλειπαν ήσαν δύο εκροές 11.135 και 15.628 ευρώ το 2001 και το 2002 από το γιό του πρώην υπουργού και 35.000 ευρώ για να πληρωθούν δίδακτρα στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.

Στην συνεδρίαση της Πέμπτης έχουν κληθεί ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής του ΟΤΕ Ιορδάνης Αϊβάζης και οι πρώην γενικοί διευθυντές του ΟΣΕ Κωνσταντίνος Λιακόπουλος και Κωνσταντίνος Τζανακάκης.

Και δεύτερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη SIEMENS, υπογραμμίζει η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για απλά στελέχη, αλλά για προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ την συγκεκριμένη περίοδο.

Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει «Σε μια συγκυρία, που το κόμμα του κ. Παπανδρέου παριστάνει τον εισαγγελέα της δημόσιας ζωής, κατηγορώντας τους πάντες για τα πάντα, μετά τον κ. Θεόδωρο Τσουκάτο και δεύτερο μεγάλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τάσος Μαντέλης, παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη "Siemens".

Σημειώνεται ότι και οι δυο δεν είναι μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα, αλλά προβεβλημένα και ισχυρότατα, τα οποία επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ήταν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και λειτουργούσαν σε απόσταση αναπνοής από τους κορυφαίους της ηγετικής ομάδας».

«Μόνο η σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης SIEMENS με γνωστοποίηση ονομάτων, αποδεκτών και κομμάτων μπορεί να σώσει το γόητρο του πολιτικού κόσμου. Η δε περίπτωση με τις αποκαλύψεις για τον κ. Μαντέλη δείχνει πόσο «αγγελικά πλασμένη» ήταν η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ….».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v