Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπιρμπίλη: Παρεμβάσεις για αναβάθμιση Αττικής

Ένα ευρύ πρόγραμμα άμεσων και μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων για την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος στο λεκανοπέδιο της Αττικής εξήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τ. Μπιρμπίλη.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Μπιρμπίλη: Παρεμβάσεις για αναβάθμιση Αττικής
Ένα ευρύ πρόγραμμα άμεσων και μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων για την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος στο λεκανοπέδιο της Αττικής εξήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τ. Μπιρμπίλη, ενώ ανακοίνωσε ότι εντός έξι μηνών θα υπάρξει ανάλογο πρόγραμμα και για την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα Αθήνα - Αττική 2014 περιλαμβάνει μια σειρά πεζοδρομήσεις οδικών αξόνων στο κέντρο της Αθήνας όπως στη Β. Όλγας και στην Πανεπιστημίου, αναπλάσεις πλατειών (Θεάτρου, Αγ. Παντελεήμονα, Αττικής, Αγ. Νικολάου κ.ά.), τη μονοδρόμηση των οδών Αχαρνών και Πατησίων, την επέκταση δικτύου τραμ κατά μήκος της οδού Πατησίων, όπως επίσης και σχέδιο ενοποίησης οικοδομικών τετραγώνων με στόχο τη δημιουργία «εσωτερικών διαδρόμων» χωρίς αυτοκίνητα.

Το πρόγραμμα που παρουσίασε η κ. Μπιρμπίλη, το οποίο θα υλοποιηθεί μέχρι το 2014, προβλέπει επίσης την κατάρτιση δασικών χαρτών για το σύνολο της περιφέρειας Αττικής έως τα τέλη του 2013, την προστασία των ορεινών όγκων αλλά και τη δημιουργία μητροπολιτικών πάρκων στο Ελληνικό, στο Γουδί και στα Ιλίσια.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η υπουργός αναφέρθηκε στην προοπτική δημιουργίας πάρκου επιχειρηματικής ανάπτυξης στη λιμενοβιομηχανική ζώνη Δραπετσώνας - Κερατσινίου, όπως επίσης και στην αναβάθμιση της περιοχής του Ελαιώνα, όπου εκτός από χώρους πρασίνου θα δημιουργηθούν υποδομές για τη «φιλοξενία» οικονομικών δραστηριοτήτων. 

Κάθε παρέμβαση - έργο θα τίθεται σε διαδικασία διαβούλευσης, ενώ η χρηματοδότησή τους θα γίνεται μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, δανεισμού από την ΕΤΕπ, με την αξιοποίηση του πράσινου ταμείου, την ειδική φορολόγηση μεγάλων επενδύσεων και χορηγίες ιδιωτών.

Τέλος, η κ. Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι εντός του έτους θα ολοκληρωθεί η σύνταξη του ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας - Αττικής και στα τέλη του 2010 θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v