Τρόικα: "Καμπανάκι" για πληθωρισμό

Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από την τρόικα, στις συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο. "Μπαλάκι" οι ευθύνες μεταξύ ΥΠΟΙΚ-ΥΠΟΙΑΝ. Προβληματισμός για ανάπτυξη. Τι είπαν για τα έσοδα. Η ατζέντα των συναντήσεων.

Τρόικα: Καμπανάκι για πληθωρισμό
"Καμπανάκι" για τον πληθωρισμό, που "χτύπησε" κόκκινο τον Μάιο φτάνοντας στο 5,4%, έκρουσε το κλιμάκιο της τρόικας ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, κατά την πρώτη συνάντηση σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνστνατίνου, τον επικεφαλής του ΣΟΕ κ. Γιώργο Ζανιά και υπηρεσιακούς παράγοντες, όπου διατυπώθηκε παράλληλα προβληματισμός και για την πορεία της ανάπτυξης.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι η έκρηξη του πληθωρισμού δεν συνδέεται με την αύξηση των φόρων, αλλά περισσότερο με προβλήματα ανταγωνισμού στην αγορά, ενώ αναφορικά με την ανάπτυξη επισημάνθηκαν οι αντιφάσεις ύφεσης 2,5% το α’ τρίμηνο σε συνδυασμό όμως με αύξηση 4,4% των παραγγελιών στη βιομηχανία και αύξηση του τζίρου των καταλυμάτων και εστιατορίων κατά 2,9%.

«Κάποιοι πρόδρομοι δείκτες εμφανίζονται θετικότεροι έναντι της εκτίμησης για ύφεση κατά 4% φέτος», λένε παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς όμως να αποτολμάται επί του παρόντος αναθεώρηση της εκτίμησης.

Όσον αφορά στα έσοδα, στη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι οι εισπράξεις ΦΠΑ στο τρίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου όταν το μέτρο των αποδείξεων είχε αρχίσει να αποδίδει, εμφανίζουν αύξηση 6%, γεγονός που αποτέλεσε θετική έκπληξη για το κλιμάκιο.

Αναφορικά με την υστέρηση που καταγράφεται στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, τα οποία στο 5μηνο κινούνται με ρυθμό αύξησης 8,3% έναντι ετήσιου στόχου 11,7%, η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα εφ όσον το τελικό αποτέλεσμα στο έλλειμμα εξακολουθεί να συμβαδίζει με τους στόχους, εξαιτίας των μεγαλύτερων μειώσεων δαπανών.
 

ΥΠΟΙΑΝ: Η αύξηση φόρων πίσω από τον πληθωρισμό

Διαφορετικές εκτιμήσεις για τις πληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία διατύπωσαν στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας.

Στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας, μετά τη συνάντηση με την τρόικα, στον 7ο όροφο του υπουργείου της οδού Νίκης, επισήμαναν ότι από το ποσοστό 5,3% του εναρμονισμένου πληθωρισμού το Μάιο, ποσοστό 4% αντανακλά καθαρά την επίδραση των φόρων και το 1,3% όλα τα υπόλοιπα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τα στελέχη της τρόικας και στις δυο συναντήσεις, στο θέμα των ενοικίων, τα οποία, όπως επισημάνθηκε, διατηρούνται υψηλά.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου στο οποίο προϊσταται η κ. Κατσέλη ενημέρωσαν ότι με τη ρύθμιση που έχει ψηφιστεί για τις εμπορικές μισθώσεις, θα δοθεί η δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης των ενοικίων, δίνοντας σήμα για μειώσεις ενοικίων και στις ιδιωτικές κατοικίες.

Έγινε παράλληλα ενημέρωση για το πάγωμα των διδάκτρων και τη δημιουργία αντιμονοπωλιακής διεύθυνσης στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, για τις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων και τις διάφορες αγορανομικές διατάξεις που προωθούνται για την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά, ενώ επισημάνθηκε ότι το σημαντικότερο είναι η άρση των στρεβλώσεων και όχι η συγκυριακή, όπως χαρακτηρίστηκε, αύξηση του πληθωρισμού λόγω των φόρων.


Το πρόγραμμα συναντήσεων της τρόικας

Η τρόικα είχε σήμερα συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας αναφορικά με τον πληθωρισμό, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΙΚΑ, αλλά και νέες συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών το απόγευμα σχετικά με τις αποδόσεις των μέτρων που έχουν ληφθεί ως τώρα.

Αύριο έχουν προγραμματιστεί ραντεβού τριών κλιμακίων της τρόικας στο ΓΛΚ, το υπουργείο Εργασίας, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το υπουργείο Εσωτερικών, την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, το υπουργείο Οικονομίας (για διαρθρωτικά μέτρα, επενδυτικό νόμο, πορεία ΕΣΠΑ), ενώ την Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί ραντεβού με στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, του ΙΟΒΕ αλλά και επαφές τεχνικού χαρακτήρα για έσοδα και δαπάνες με την Ελληνική Στατιστική Αρχή και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Την Πέμπτη θα υπάρξει νέα συνάντηση της τρόικας με Τράπεζα Ελλάδος, υπουργείο Υγείας και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, πριν την αναχώρηση του κλιμακίου την Παρασκευή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρέχουσα ενδιάμεση αξιολόγηση δεν συνδέεται με την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου τον προσεχή Σεπτέμβριο, αυτό θα κριθεί στην «κανονική εξέταση» στο τέλος Ιουλίου, οπότε θα συνταχθεί και η σχετική έκθεση αξιολόγησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v