Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες φυσάνε τον… παρά

Πού τα μετρητά γίνονται επενδύσεις και πού γίνονται όπλο συγκέντρωσης.Οι 14 εισηγμένες με γεμάτα ταμεία.  Η λιμνάζουσα ρευστότητα των πολυεθνικών αλλά και τα σχέδια του Δημοσίου για ΟΠΑΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ.

Ποιες εισηγμένες φυσάνε τον… παρά
Σε απόλυτο όπλο εξελίσσεται για τις επιχειρήσεις η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, εν μέσω της χειρότερης κρίσης της τελευταίας 20ετίας, καθώς εξασφαλίζει αφενός συνθήκες απρόσκοπτης λειτουργίας, αφετέρου προϋποθέσεις για άσκηση επεκτατικής πολιτικής.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις δανείζονται τους τελευταίους μήνες με επιτόκια της τάξης του 4% ως 9% (για μικρομεσαίες), κόστος ιδιαίτερα υψηλό, ενώ οι τράπεζες είναι εξαιρετικά φειδωλές στη χορήγηση νέου κεφαλαίου κίνησης. Αλώβητες από τις παραπάνω συνθήκες παραμένουν οι επιχειρήσεις που διαθέτουν ισχυρό ταμείο ώστε να χρηματοδοτεί με άνεση το κεφάλαιο κίνησής τους ή την απρόσκοπτη υλοποίηση επενδύσεων.

Ως εκ τούτου, αποκτούν ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα στη συγκυρία, είτε γιατί επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της μείωσης της ζήτησης με αύξηση του μεριδίου αγοράς τους, είτε γιατί διαθέτουν ρευστό για εξαγορές ή συνενώσεις σε μια περίοδο όπου λόγω των εξαιρετικών δυσχερειών στην οικονομία η πίεση για συγχωνεύσεις ή πωλητήρια αυξάνεται αλματωδώς.

Το Euro2day παρουσιάζει 14 εισηγμένες με ταμειακά διαθέσιμα 1,5 δισ. ευρώ και μηδενικό ή χαμηλό καθαρό δανεισμό.


ΟΠΑΠ: Και τα ρέστα… στο Δημόσιο

Η πιο χαρακτηριστική «cash cow» περίπτωση του ελληνικού χρηματιστηρίου δοκιμάζεται από την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον συντελεστή φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών στο 40% και από την ανάγκη του Δημοσίου για αυξημένα έσοδα.

Ο ΟΠΑΠ μπήκε στη μουντιαλική σεζόν με ταμειακά διαθέσιμα (στοιχεία 31/3) ύψους 720,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 574 εκατ. ευρώ ήταν τοποθετημένα σε προθεσμιακές καταθέσεις και repos. Επιπρόσθετα, διέθεσε στο α΄ τρίμηνο 8,5 εκατ. ευρώ για αγορές κρατικών ομολόγων που λήγουν την επόμενη χρονιά.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του οργανισμού θα μειωθούν κατά 93,78 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά επί των κερδών χρήσης 2009 καθώς και κατά 351 εκατ. ευρώ για τη διανομή του υπόλοιπου μερίσματος χρήσης 2009 ύψους 1,10 ευρώ ανά μετοχή (προ παρακράτησης φόρου ανά μετοχή).

Η εκροή του μερίσματος αναπληρώνεται κάθε χρόνο από τις ισχυρές ταμειακές ροές του οργανισμού. Φέτος, όμως, ο ΟΠΑΠ θα διεκδικήσει και μία από τις τρεις άδειες διαχείρισης Βιντεολόττο (VLTs), που προτίθεται να προκηρύξει η κυβέρνηση. Προς το παρόν, ως ο πιο προετοιμασμένος από τους ενδιαφερομένους, δείχνει «φαβορί» για την πρώτη άδεια των 25.000 τερματικών.

Σε αυτήν την περίπτωση θα πληρώσει εφάπαξ στο ελληνικό δημόσιο τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ (10.000 ευρώ για κάθε τερματικό που θα κατακυρωθεί, 1.000 ευρώ εφάπαξ τέλος για τη χορήγηση άδειας για κάθε μηχανή). Επιπλέον, θα βαρύνεται με ετήσια προμήθεια 4% του μικτού κέρδους ανά τερματικό.


Τέρνα Ενεργειακή: Κάνει τα μετρητά... MW

Την απρόσκοπτη υλοποίηση ενός γιγαντιαίου επενδυτικού προγράμματος, το οποίο προβλέπει ότι ως το τέλος του 2012 θα υπάρχουν σε εγκατεστημένη λειτουργία 1.200 MW, εξασφαλίζει στην Τέρνα Ενεργειακή η υψηλή ρευστότητα.

Η εισηγμένη στις 31 Μαρτίου είχε στο ταμείο της 227,8 εκατ. ευρώ, με τον δανεισμό της να ανέρχεται σε 198 εκατ. ευρώ. Η εικόνα αναμένεται να διαφοροποιηθεί εντός της χρονιάς, καθώς η Τέρνα Ενεργειακή έχει υπό κατασκευή πάρκα δυναμικότητας 180 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει σε λειτουργία πάρκα συνολικής ισχύος 450 MW.

Η διοίκησή της, στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, εκτίμησε ότι στο τέλος της φετινής χρονιάς στην Ελλάδα θα διαθέτει περίπου 500 - 600 MW, είτε σε λειτουργία είτε υπό κατασκευή, και άλλα 50 με 100 MW στο εξωτερικό. Τόνισε, δε, ότι αν οι διαδικασίες εγκατάστασης προχωρήσουν με τους σημερινούς ρυθμούς, το καθαρό χρέος έως το τέλος του 2010 θα υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ.

Η Τέρνα διαθέτει σήμερα σε λειτουργία αιολικά πάρκα 142 MW και υδροηλεκτρικούς σταθμούς 6,6 ΜW. Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και αναμένεται να συνδεθούν με το σύστημα πάρκα δυναμικότητας 28,5 MW. Έχει ακόμη άδειες οριστικής εγκατάστασης για 611 MW αιολικών πάρκων, 112 MW υδροηλεκτρικών σταθμών και 1 MW φωτοβολταϊκού πάρκου και αιτήσεις για αιολικά πάρκα ισχύος άνω των 3.000 MW και υδροηλεκτρικούς σταθμούς ισχύος άνω των 1.500 MW.


JUMBO: Επιταχύνει το επενδυτικό της πρόγραμμα

Σε επιτάχυνση του επενδυτικού της προγράμματος για δημιουργία έξι νέων υπερκαταστημάτων στην Ελλάδα (3), στη Βουλγαρία (2) και στην Κύπρο (1) προχωρά η Jumbo, επιδιώκοντας να αντιμετωπίσει τη μείωση της ζήτησης στην Ελλάδα.

Ο κ. Απ. Βακάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Euro2day προανήγγειλε επιτάχυνση των επενδύσεων ώστε τα έξι νέα υπερκαταστήματα να είναι έτοιμα στο τέλος του 2010, πολύ νωρίτερα από το αρχικό πλάνο, εκτιμώντας ότι στην επόμενη οικονομική χρήση (1/7/2010 με 30/6/2011) η Jumbo θα εμφανίσει οριακή ανάπτυξη.

«Τρέχουμε για να μη μας πιάσει ο κροκόδειλος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βακάκης.

Η εισηγμένη διαθέτει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα την επιτάχυνση του επενδυτικού της πλάνου καθώς στις 31 Μαρτίου διέθετε στο ταμείο της 172 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 160,5 εκατ. ευρώ ήταν τοποθετημένα σε καταθέσεις όψεως και προθεσμίας.

Κατά την ίδια ημερομηνία οι συνολικές δανειακές της υποχρεώσεις ανέρχονταν σε 159 εκατ. ευρώ. Κατά το γ΄ τρίμηνο της χρήσης 1/7/2009 με 30/6/2010, στο οποίο συνέπεσαν η περίοδος των εκπτώσεων και του Πάσχα, οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν σε 135,5 εκατ. ευρώ!


ΟΛΘ: Αμπάρια γεμάτα… ρευστότητα

Ταμειακά διαθέσιμα 59,4 εκατ. ευρώ εμφάνισε στις 31 Μαρτίου ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 53,45 εκατ. ευρώ ήταν τοποθετημένα σε προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς ο οργανισμός δεν διενεργεί πρόγραμμα μεγάλων επενδύσεων και έχει θετικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες.

Πέραν των ταμειακών διαθεσίμων έχει επενδύσει σε εταιρικά ομόλογα Εθνικής και Alpha Bank τα οποία στις 31/3 αποτιμούνταν στα 6,35 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΛΘ διαθέτει μηδενικό δανεισμό, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεών του (προμηθευτές, προβλέψεις παροχών για εργαζομένους, προκαταβολές πελατών κ.ά.) ανέρχεται μόλις σε 15 εκατ. ευρώ.

Η επιβάρυνση από την έκτακτη εισφορά για τα κέρδη του 2009 περιορίζεται σε 666 χιλ. ευρώ, ενώ θα διανείμει στους μετόχους της 1,5 εκατ. ευρώ (0,15 ευρώ ανά μετοχή) για τη χρήση 2009.


ΕΥΑΘ: «Προίκα» για τον στρατηγικό μετρητά 18 εκατ. ευρώ

Με «προίκα» μετρητών, τουλάχιστον 18,1 εκατ. ευρώ, αναζητεί γαμπρό για την ΕΥΑΘ η κυβέρνηση. Η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, έχοντας μειώσει σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια τις δαπάνες της (κυρίως δαπάνες μισθοδοσίας λόγω αποχώρησης προσωπικού), εμφάνισε στις 31 Μαρτίου ταμειακά διαθέσιμα 18,1 εκατ. ευρώ έναντι 15,1 στο τέλος του 2009.

Η ΕΥΑΘ κατά το α΄ τρίμηνο είχε θετικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 3,6 εκατ. ευρώ, επενδύσεις μόλις 1,3 εκατ. ευρώ που κατά το ένα τρίτο χρηματοδοτήθηκαν από τους τόκους καταθέσεων (442 χιλ. ευρώ).

Ο συνολικός της δανεισμός ανέρχεται μόλις σε 1,9 εκατ. ευρώ, ενώ βαρύνεται και από έκτακτη εισφορά 1,3 εκατ. ευρώ. Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται τακτικός φορολογικός έλεγχος για τις χρήσεις 2004 έως και 2008, με την εισηγμένη, όμως, να διαθέτει συσσωρευμένη πρόβλεψη για φόρους και προσαυξήσεις ύψους 2,4 εκατ. ευρώ.


REDS: Το ταμείο χρηματοδοτεί τις επενδύσεις

Ταμείο 17,2 εκατ. ευρώ είχε στις 31 Μαρτίου η Reds, θυγατρική της Ελλάκτωρ, με μακροπρόθεσμα δάνεια 3,6 εκατ. ευρώ και βραχυπρόθεσμα 6,8 εκατ. ευρώ. Η εταιρία αποπλήρωσε κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου δάνεια 4 εκατ. ευρώ της θυγατρικής της στη Ρουμανία, ενώ πέτυχε να περιορίσει σημαντικά τις ζημίες της (0,46 εκατ. ευρώ από 1,8 εκατ. ευρώ).

Κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου ξεκίνησαν οι εργασίες για το εμπορικό πάρκο στο ακίνητο της θυγατρικής της Γυαλού Εμπορική και Τουριστική στα Σπάτα, ενώ αγοράστηκε από την επίσης θυγατρική της PMS Property Management στη Γυαλού και άλλο ένα οικόπεδο 1.250 τ.μ.


Ζάμπα: Επέκταση σε εμπορία φωτοβολταϊκών και buyback

Δυσθεώρητο ταμείο ύψους 12,7 εκατ. ευρώ για το μέγεθος της δραστηριότητάς της εμφανίζει η Ζάμπα. Οι μέτοχοί της στην προσεχή τακτική γενική συνέλευση θα κληθούν να αποφασίσουν για επέκταση των δραστηριοτήτων της στην εμπορία φωτοβολταϊκών καθώς και buyback για το 10% του μετοχικού της κεφαλαίου, με εύρος τιμής από 1,90 έως 19,00 ευρώ.


VELL GROUP: Cash 15,5 εκατ. ευρώ από ΜΟΔ και… Delongi

H Vell Group στις 31/3 διέθετε στο ταμείο της 8,5 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 7,2 εκατ. ευρώ προήλθαν από το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο που εξέδωσε το α΄ τρίμηνο με πολύ χαμηλό επιτόκιο (Euribor τριμήνου συν 1%).

Η ρευστότητα της εταιρίας ενισχύεται, όμως, και από την επαναδιαπραγμάτευση της συνεργασίας με την DeLonghi. Η αποκλειστική αντιπροσώπευση των προϊόντων DeLonghi από τη Vell Group σταμάτησε στις 15 Φεβρουαρίου και πριν από έναν περίπου μήνα ανακοινώθηκε η νέα μορφή συνεργασίας.

Η DeLonghi θα δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά απευθείας, με τη Vell Group να αποτελεί τον διανομέα των προϊόντων της. Έτσι αφενός μειώνονται σημαντικά οι δαπάνες διοίκησης και διάθεσης της Vell Group, αφετέρου έχει ήδη εισπράξει από τον περασμένο μήνα 2 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή για τις υπηρεσίες διανομής.

Ταυτόχρονα η Vell Group έχει σήμερα ανείσπρακτες απαιτήσεις ύψους περίπου 3,5 εκατ. ευρώ από πωλήσεις προιόντων DeLonghi, οι οποίες με δεδομένο ότι διακόπηκε η δραστηριότητα θα ενισχύσουν το ταμείο της. Επιπρόσθετα η εταιρία αναμένει απελευθέρωση εγγυητικών ύψους 2 εκατ. ευρώ τους επόμενους μήνες.

Βάσει των παραπάνω, εντός του έτους η Vell Group θα βρεθεί με ταμείο 15,5 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, τα οποία σύμφωνα με τη διοίκησή της θα διατεθούν για την επέκταση των δραστηριοτήτων της. Προς το παρόν, πάντως, η διοίκηση της εταιρίας αναμένει τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσει η κρίση. Ο όμιλος βαρύνεται από βραχυπρόθεσμα δάνεια 12,8 εκατ. ευρώ και μακροπρόθεσμα 6,9 εκατ. ευρώ (το εναπομείναν ΜΟΔ).


Λιμνάζει ρευστότητα στις πολυεθνικές. Τι γίνεται σε Hellas Can, Rilken

Υψηλά ταμειακά διαθέσιμα τα οποία «λιμνάζουν», στον βαθμό που δεν χρησιμοποιούνται ως κεφάλαιο κίνησης, εμφανίζει η Crown Hellas Can, θυγατρική του ομίλου Crown Cork & Seal.

H Crown Hellas Can πέτυχε κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου να περιορίσει το κεφάλαιο κίνησής της και να εμφανίσει ταμειακές εκροές από λειτουργικές δραστηριότητες 7,8 εκατ. ευρώ, συγκρατώντας την αύξηση των απαιτήσεων από πελάτες.

Έτσι, τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου στις 31 Μαρτίου ανέρχονταν σε 74,6 εκατ. ευρώ έναντι 83 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2009, με τον δανεισμό να παραμένει μηδενικός. Σημειώνεται ότι πέρυσι κατά την ίδια ημερομηνία το ταμείο του ομίλου ανερχόταν στα 55,1 εκατ. ευρώ.

Η Crown δείχνει να έχει εγκλωβιστεί σε σχέση με την αξιοποίηση των μετρητών της Hellas Can. Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογες συνθήκες στο πρόσφατο παρελθόν η Crown Cork & Seal επέλεξε τη λύση της διενέργειας νέας επένδυσης (σ.σ. παραγωγική επέκταση στην Ισπανία) από τη θυγατρική της Hellas Can ώστε να αξιοποιηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της τελευταίας.

Αντίστοιχη σε μικρότερη έκταση δείχνει να είναι και η περίπτωση της Rilken, θυγατρικής του γνωστού ομίλου. Η Rilken Βιομηχανία Καλλυντικών Προϊόντων Α.Ε. είχε στο ταμείο της στις 31 Μαρτίου 5,2 εκατ. ευρώ, ενώ αναχρηματοδοτεί από τη λειτουργία της το κεφάλαιο κίνησής της και δεν προγραμματίζει νέες επενδύσεις. Εφόσον ολοκληρωθεί η πώληση του ακινήτου της (υπάρχει ήδη προσύμφωνο), το ταμείο της Rilken θα ενισχυθεί περαιτέρω.


Ποιες χρηματοδοτούνται απρόσκοπτα

Πλεονέκτημα στη συγκυρία έχουν και οι εταιρίες με χαμηλό καθαρό δανεισμό, καθώς συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται απρόσκοπτα από τις τράπεζες και με συγκριτικά καλά για την εποχή επιτόκια.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος, θυγατρική της Delhaize, η οποία αναμένεται να εξέλθει από το Χ.Α., υλοποιεί την τελευταία διετία στρατηγική επέκτασης στην πλάτη της κρίσης. Με εξαγορές αλυσίδων (Plus κ.ά.) και επέκταση του δικτύου της στη Β. Ελλάδα ακι στην Κρήτη, η ΑΒ εμφάνισε στις 31/3 δάνεια 161,5 εκατ. ευρώ με ταμείο 26,3 εκατ. ευρώ

Ταμείο 18,3 εκατ. ευρώ και συνολικά δάνεια 29,7 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο α΄ τρίμηνο η Πλαστικά Κρήτης, με τον καθαρό δανεισμό της σήμερα να κυμαίνεται, σύμφωνα με τη διοίκησή της, στα επίπεδα των 10 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος πέτυχε στο α΄ τρίμηνο να βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους του παρά την άνοδο των πρώτων υλών, διπλασιάζοντας τα κέρδη του (στα 3,6 εκατ. ευρώ από 1,9 εκατ. ευρώ πέρυσι το α΄ τρίμηνο). Οι πωλήσεις συνέχισαν να τρέχουν δυνατά και στο δίμηνο Απριλίου - Μαΐου, καθώς η αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου ενισχύει τις εξαγωγές προς τις δολαριακές αγορές της μητρικής αλλά και των θυγατρικών της. Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι τα μεγέθη του 2010 θα διαμορφωθούν σε αντίστοιχα επίπεδα με αυτά του 2009.

Καθαρό δανεισμό της τάξης των 15,5 εκατ. ευρώ εμφανίζει η Κυριακίδης Μάρμαρα, με μέρος δε του δανεισμού να είναι με εγγύηση του Δημοσίου και με πολύ καλούς όρους. Η διοίκηση της καθαρά εξαγωγικής εταιρίας αναμένει φέτος πωλήσεις της τάξης των 61 - 64 εκατ. ευρώ, EBITDA αντίστοιχα με αυτά του 2009 και βελτίωση σε επίπεδο κερδών. Εκτίμηση που αν επιβεβαιωθεί θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού.

Στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού στον πόλεμο αντοχών που διενεργείται την τελευταία διετία στην ακτοπλοΐα έχει η Attica Συμμετοχών, διαθέτοντας στο ταμείο της 72,2 εκατ. ευρώ μετά την ΑΜΚ κατά 41,6 εκατ. ευρώ και την πώληση του Superfast V έναντι 81,5 εκατ. ευρώ (38 εκατ. ευρώ στο ταμείο). Τα συνολικά της δάνεια στις 31/3 ανέρχονταν σε 357,6 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v