ΥΠΟΙΚ:Τον Ιούνιο η ψήφιση των 3 ν/σ του μνημονίου

"Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι όλα αυτά τα νομοσχέδια να ψηφιστούν πριν το κλείσιμο της Ολομέλειας της Βουλής", τόνισε στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, Γ. Παπακωνσταντίνου.

ΥΠΟΙΚ:Τον Ιούνιο η ψήφιση των 3 ν/σ του μνημονίου
"Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το ν/σ δημοσιονομικής ευθύνης, να ψηφιστούν πριν το κλείσιμο της Ολομέλειας της Βουλής", τόνισε στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Αναλυτικά ο Γ. Παπακωνσταντήνου ανέφερε στην ομιλία του για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο "Μεταρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος του δημοσίου":

"Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι όλα αυτά τα νομοσχέδια να ψηφιστούν πριν το κλείσιμο της Ολομέλειας της Βουλής και υποχρέωση της χώρας μας είναι να έχουν κατατεθεί και να έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία πριν το τέλος Ιουνίου.

Άρα, λοιπόν, για τα νομοσχέδια αυτά θα υπάρξει κατάθεση πριν από το τέλος Ιουνίου και σε υπουργικό συμβούλιο, που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει η έγκρισή τους, έτσι ώστε μετά να κατατεθούν. Είναι υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο και ταυτόχρονα είναι και κινήσεις, οι οποίες έχουν ένα σαφέστατο στόχο.

Το νομοσχέδιο δημοσιονομικής ευθύνης, που θα συζητήσουμε την επόμενη εβδομάδα, θα δώσει για πρώτηφορά στο Ελληνικό Κράτος τη δυνατότητα να ελέγχει πραγματικά τις δαπάνες και να λογοδοτεί έτσι στον Έλληνα πολίτη.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα συζητήσουμε αύριο, θωρακίζει περαιτέρω το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και του δίνει τη δυνατότητα να στηρίζει την πραγματική οικονομία.

Η σημερινή συζήτηση για το συνταξιοδοτικό δίνει την δυνατότητα στο κράτος να δημιουργεί ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο θα πληρώνει συντάξεις για τους δημοσίους υπαλλήλους στο μέλλον και ταυτόχρονα θα ελέγξει το μεγάλο κόστος, το οποίο υπάρχει στο Δημόσιο.

Έρχομαι στο σημερινό μας θέμα, τη νομοθετική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος του Δημοσίου. Με αυτό, η Ελλάδα συμμορφώνεται με την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σε σχέση με την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο και, κατά δεύτερο λόγο, θεσπίζονται αλλαγές στο μέχρι σήμερα ισχύον συνταξιοδοτικό πλαίσιο των δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο την εναρμόνιση του ασφαλιστικού του δημοσίου τομέα με τις ρυθμίσεις του υπό κατάθεση ασφαλιστικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
 
Όταν θα έρθει το νομοσχέδιο αυτό, στην πλήρη του μορφή, θα έχει ενσωματώσει τις τελικές ρυθμίσεις του ευρύτερου νομοσχεδίου, το οποίο ακόμα είναι σε μία διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με αυτές τις νέες ρυθμίσεις, επιχειρείται να γίνει μία βιώσιμη δημοσιονομικά ρύθμιση στο συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων, που σημειώνεται ότι απορροφά πάνω από το 10% των δαπανών του τακτικού Προϋπολογισμού.

Ακόμη, να διαμορφωθεί μία πιο δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση των δημοσίων υπαλλήλων τόσο μεταξύ τους, αντιμετωπίζοντας φαινόμενα διακριτής μεταχείρισης – άνδρες-γυναίκες, οικογενειακές-κλαδικές και ειδικές ρυθμίσεις – όσο και μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων και των υπολοίπων ασφαλισμένων.

Επίσης, να απελευθερωθούν πόροι από το συνταξιοδοτικό, που θα επιτρέψουν την χρηματοδότηση και λειτουργία ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και ποιοτικού κοινωνικού κράτους, που θα εξασφαλίζει δικαιώματα και υπηρεσίες για όλους τους εργαζόμενους, με την κατανόηση ότι η πολιτική, για παράδειγμα, της ενίσχυσης της οικογένειας δεν μπορεί να έρχεται μέσα από ένα συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v