Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η γραφειοκρατία διώχνει επενδύσεις 3 δισ.

Σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας με την ανάπτυξη να αποτελεί ζητούμενο η ελληνική γραφειοκρατία δείχνει την έξοδο σε επενδύσεις 3 δισ. στο real estate. Τα projects, οι αντιδράσεις. Έρχονται αγωγές κατά στελεχών ΥΠΕΚΑ.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Η γραφειοκρατία διώχνει επενδύσεις 3 δισ.
Εξαντλείται πλέον η υπομονή των Βρετανών, Αμερικανών και Κυπρίων developers που εδώ και χρόνια προσπαθούν να πραγματοποιήσουν δύο σημαντικά projects στην Ελλάδα επενδύοντας συνολικά περισσότερα από 3 δισ. ευρώ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων για άμεση απεμπλοκή των επενδυτικών σχεδίων από τα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, εκπρόσωποι των οίκων Minoan Group και Prufrock Investments καταγγέλλουν ότι εννέα μήνες μετά την κυβερνητική αλλαγή δεν έχει διευθετηθεί ουσιαστικά κανένα από τα ζητήματα που εμποδίζουν την υλοποίηση των επενδύσεών τους.

Μάλιστα, προκειμένου να αξιοποιήσουν τα χρήματα που διαθέτουν στα ταμεία τους και τα οποία προορίζονταν για τη χρηματοδότηση των έργων στην Ελλάδα, οι δύο οίκοι έχουν αποφασίσει να τοποθετηθούν επενδυτικά σε γειτονικές χώρες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Minoan Group που ελέγχεται από βρετανικά και αμερικανικά κεφάλαια προέβη προ ημερών στην εξαγορά ξένης επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού σε γειτονικές μεσογειακές χώρες, επιβεβαιώνοντας κατ’ ουσίαν σχετικό ρεπορτάζ του euro2day.gr στις 30 Απριλίου 2010.

Το ύψος της συγκεκριμένης επένδυσης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Minoan Group προσπαθεί μάταια από το 1994 να εξασφαλίσει το "πράσινο φως" για την τουριστική αξιοποίηση έκτασης 26.000 στρεμμάτων στο ακρωτήρι Κάβο Σίδερο στη Σητεία Κρήτης, επένδυση ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Παρόμοιες κινήσεις εκτός Ελλάδος ετοιμάζονται επίσης να κάνουν οι Βρετανοί και Κύπριοι μέτοχοι των funds Prufrock Investments και Europa Capital, που μέσω της εταιρίας Λοκρός ΕΠΕ επιδιώκουν τα τελευταία τρία χρόνια να αναπτύξουν το τουριστικό συγκρότημα Atalanti Hills σε έκταση 12.500 στρεμμάτων στη νότια πλευρά του νομού Φθιώτιδας.

Η συγκεκριμένη επένδυση εκτιμάται στο ποσό των 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο funds προχώρησαν πρόσφατα στη λειτουργία γραφείων στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία προκειμένου να διερευνήσουν τις δυνατότητες υλοποίησης επενδύσεων στις βαλκανικές αυτές χώρες και ήδη εξετάζουν μια σειρά σχετικές προτάσεις.

Λήγει η προθεσμία, ετοιμάζουν αγωγές κατά στελεχών του ΥΠΕΚΑ

Οι επίδοξοι επενδυτές στη Φθιώτιδα, όπως εξάλλου έχει αναφέρει το euro2day.gr σε πρόσφατο ρεπορτάζ (10 Μαΐου 2010), είναι απογοητευμένοι από τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα στον τομέα των επενδύσεων και για τον λόγο αυτόν έχουν δώσει διορία μέχρι τα τέλη Ιουνίου στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος για την αδειοδότηση του έργου.

Έτσι, αν μέχρι την προσεχή Τετάρτη 30 Ιουνίου δεν λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις από τους αρμόδιους υπουργούς και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θεόδωρο Πάγκαλο που έχει εμπλακεί στην υπόθεση με στόχο να άρει τα εμπόδια που καθυστερούν το έργο, τα δύο funds δεν αποκλείουν να αποχωρήσουν τελικά από την ελληνική αγορά.

Μάλιστα, σχεδιάζουν να υποβάλουν αγωγές κατά συγκεκριμένων στελεχών του υπουργείου Περιβάλλοντος που με αποφάσεις και παραλείψεις τους μπλόκαραν την έκδοση αδειών για το έργο Atalanti Hills, ζημιώνοντας με αρκετά εκατομμύρια ευρώ τους μετόχους που επένδυσαν στο project.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υλοποίηση των δύο επενδύσεων θα πρόσφερε άμεσα εργασία σε εκατοντάδες ανθρώπους κι ένα σοβαρό κατασκευαστικό αντικείμενο σε μικρές τοπικές και μεγαλύτερες τεχνικές εταιρίες που σήμερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, ενώ θα εξασφάλιζε χιλιάδες θέσεις απασχόλησης κατά την περίοδο λειτουργίας των τουριστικών συγκροτημάτων.

Την εξέλιξη αυτή, άλλωστε, προοιωνίζεται η περίπτωση της επένδυσης του εφοπλιστή κ. Βασίλη Κωνσταντακόπουλου στη Μεσσηνία που αποτελεί το μοναδικό μεγάλης κλίμακας project που υλοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα (έπειτα από περίπου είκοσι χρόνια προσπαθειών για την έκδοση αδειών).

Εκτός από τους ανθρώπους που εργάστηκαν στην κατασκευή της πρώτης φάσης του τουριστικού συγκροτήματος Costa Navarino, στο πρώτο ξενοδοχείο (The Romanos, a Luxury Collection Resort) που ξεκίνησε τη λειτουργία του στα μέσα του περασμένου Μαΐου απασχολούνται ήδη περισσότεροι από 660 εργαζόμενοι (σύντομα θα φτάσουν τους 800), κυρίως κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

[email protected]


--- H επιστολή της Prufrock στο www.euro2day.gr

Η εταιρία Prufrock απάντησε με σχετική επιστολή της στα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα. Ειδικότερα, αναφέρει τα εξής:

"Σε σημερινό σας δημοσίευμα αναφέρεστε στην επένδυση της Prufrock στη Φθιώτιδα. Τα στοιχεία και τα σχόλια που παραθέτετε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις της Prufrock, θέλουμε να τονίσουμε ότι εξ’ όσων γνωρίζουμε, η κυβέρνηση τις αντιμετωπίζει θετικά και εργάζεται εντατικά για την αδειοδότησή τους. Αναμένουμε επανόρθωση.

Γεώργιος Σαββίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Prufrock Management ΑΕ".

--- Τι απαντά το www.euro2day.gr 

Χωρίς καμία διάθεση αντιδικίας, το δημοσίευμα απλά καταγράφει τη σοβαρή χρονική καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση δύο μεγάλων επενδύσεων εξαιτίας γραφειοκρατικών εμποδίων.

Κάτι που ασφαλώς δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ούτε από τους ίδιους τους φορείς των επενδύσεων, αλλά ούτε και από τα συναρμόδια υπουργεία.

Επίσης, όπως άλλωστε αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» το project του οίκου Prufrock.

Μέχρι στιγμής, όμως, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες θετικές εξελίξεις στο ζήτημα της αδειοδότησης της επένδυσης στη Φθιώτιδα. Μακάρι, το προσεχές διάστημα να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες, ώστε να προχωρήσει αυτό το σημαντικό έργο για την περιοχή και την οικονομία γενικότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v