Τράπεζες: Πλησιάζουν τα 19-20 δισ. οι επισφάλειες

Προβληματισμό στα επιτελεία των τραπεζών προκαλούν τα δάνεια σε καθυστέρηση που προσεγγίζουν πλέον τα 19-20 δισ. Τραγική η κατάσταση στα καταναλωτικά. Ιδιαίτερα δύσκολο αναμένεται το β΄ εξάμηνο.

Τράπεζες: Πλησιάζουν τα 19-20 δισ. οι επισφάλειες
Η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε συνδυασμό με τη μηδενική ζήτηση για δάνεια σε περιβάλλον παρατεταμένης ύφεσης, προκαλεί έντονο προβληματισμό στα εγχώρια τραπεζικά επιτελεία.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, τα συνολικά δάνεια σε καθυστέρηση πλησιάζουν τα 19-20 δισ. ευρώ, χωρίς σε ορισμένες κατηγορίες χορηγήσεων να έχουν πραγματοποιηθεί διαγραφές, οι οποίες περιορίζουν το τελικό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων.
 
Γι' αυτό και όταν δημοσιοποιούνται τα επίσημα στοιχεία παρατηρείται ήπια αύξηση του ποσοστού των επισφαλειών.

Στεγαστικά

"Στη στεγαστική πίστη η κατάσταση όσον αφορά στη ζήτηση νέων δανείων είναι απογοητευτική", τονίζει στέλεχος μεγάλης τράπεζας και εκτιμά ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2010 αναμένεται να είναι "ιδιαίτερα δύσκολο".

Όσο για τις επισφάλειες, υποστηρίζει ότι σήμερα ο μέσος όρος της αγοράς κινείται, στα στεγαστικά δάνεια, στην περιοχή του 8%, ήτοι δάνεια συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ βρίσκονται να μην εξυπηρετούνται για 90 και πλέον ημέρες.

"Τι θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης;", διερωτάται ο συνομιλητής μας καθώς εκτιμά ότι "θα αυξηθεί ο αριθμός των ανέργων, με αποτέλεσμα να πληγεί περαιτέρω και το τραπεζικό σύστημα".

Καταναλωτική πίστη

Τραγική χαρακτηρίζουν τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη την κατάσταση στα χαρτοφυλάκια της καταναλωτικής πίστης.

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων για 90 ημέρες διαμορφώνεται στο 15% ήτοι 5,3 δισ. ευρώ και διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα, ανάλογα με τη συμπεριφορά των πελατών αλλά και τις διαγραφές που έχει πραγματοποιήσει το κάθε πιστωτικό ίδρυμα.

"Το μοναδικό κομμάτι της καταναλωτικής πίστης που κινείται στην παρούσα φάση είναι οι χορηγήσεις για αγορά αυτοκινήτου", αναφέρεται χαρακτηριστικά. Μάλιστα, στο χαρτοφυλάκιο δανείων για αγορά αυτοκινήτου, το ύψος του οποίου δεν μπορεί να προσδιοριστεί καθώς συμπεριλαμβάνεται στην καταναλωτική πίστη, εκτιμάται ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέρχεται σε 2,5% - 3%, είναι δηλ. πέντε φορές μικρότερος από τον αντίστοιχο στα καταναλωτικά δάνεια.

Επιχειρηματικά

Ασαφές χαρακτηρίζουν οι ίδιες πηγές το ποσοστό των καθυστερήσεων στην επιχειρηματική πίστη. Κι αυτό διότι οι τράπεζες εφαρμόζουν, την τελευταία κυρίως διετία, προγράμματα αναδιάρθρωσης δανείων και προχωρούν σε διαγραφές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακριβής εικόνα για τα "κόκκινα" δάνεια.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων κινείται στην περιοχή του 5,5% - 6%, ήτοι σε αξία αυτά δεν ξεπερνούν τα 6,7 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v