Ακίνητα: Πτώση τιμών έως 30% βλέπουν οι μεσίτες

Μέχρι και 30% της σημερινής τους αξίας είναι πολύ πιθανόν να χάσουν τα οικιστικά ακίνητα μέχρι τα τέλη του 2011, όπως εκτιμούν κτηματομεσίτες. Το φθινόπωρο η έναρξη του νέου κύκλου αποκλιμάκωσης.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Ακίνητα: Πτώση τιμών έως 30% βλέπουν οι μεσίτες
Μέχρι και 30% της σημερινής τους αξίας είναι πολύ πιθανόν να χάσουν τα οικιστικά ακίνητα μέχρι τα τέλη του 2011, όπως τουλάχιστον εκτιμούν οι κτηματομεσίτες που τοποθετούν χρονικά την έναρξη του νέου κύκλου αποκλιμάκωσης τιμών από το φετινό φθινόπωρο.

Για τον λόγο αυτόν, εξάλλου, συμβουλεύουν όσους ενδιαφέρονται και έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν την αγορά κατοικίας να περιμένουν και να αναζητήσουν το κατάλληλο ακίνητο μετά τον Σεπτέμβριο.

«Ο χρόνος είναι πλέον ο μεγαλύτερος σύμμαχος των υποψήφιων αγοραστών. Όσο περιμένουν, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εξασφαλίσουν κατοικία σε χαμηλότερη τιμή», τονίζουν και σημειώνουν ότι το απόθεμα σε νεόδμητα σπίτια παραμένει εξαιρετικά μεγάλο (ξεπερνά τα 200.000 διαμερίσματα) και άρα δεν υπάρχει ενδεχόμενο έλλειψης «προϊόντος» για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια παρά τη σημαντική υποχώρηση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, τους επόμενους μήνες θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των προς πώληση παλαιών κατοικιών, εξέλιξη που θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε ακόμη μεγαλύτερη πίεση τις τιμές.

Πάντως, από την πλευρά τους οι εργολάβοι έχουν διαφορετική εκτίμηση της κατάστασης, καθώς δεν αποκλείουν -αγνοώντας προφανώς τη χαμηλή ζήτηση και, κυρίως, το μέγεθος της οικονομικής κρίσης- λόγω της αναπροσαρμογής του ΦΠΑ και των άλλων φόρων να υπάρξει εν τέλει άνοδος στις τιμές πώλησης των ακινήτων.

Συνέχιση πτώσης σε τιμές και πωλήσεις

Οι τιμές των ακινήτων, παρά τη μεγάλη μείωση της τάξεως του 60% που παρατηρείται στις πωλήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, δεν έχουν υποχωρήσει ανάλογα. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες (Τράπεζα Ελλάδος, κτηματομεσιτικά δίκτυα), οι τιμές των νεόδμητων και των παλαιών κατοικιών έχουν μειωθεί μόλις κατά 5% - 10% από τα μέσα του 2008.

Με βάση την τελευταία έρευνα των ΙΟΒΕ και Profindex (εταιρία που έχουν συστήσει οι τράπεζες Εθνική, Εμπορική, Alpha και Eurobank), οι τιμές πώλησης των νεόδμητων διαμερισμάτων στο α΄ τετράμηνο του 2010 έχουν υποχωρήσει κατά 7,7% στο σύνολο της χώρας.

Το γεγονός αυτό ουσιαστικά επιτείνει την κρίση στον χώρο της κτηματαγοράς, αφού η διατήρηση των τιμών σε σχετικά υψηλά επίπεδα αποτρέπει πολλούς από εκείνους που θα μπορούσαν να προβούν σε μια τέτοια επένδυση να την πραγματοποιήσουν.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι πράξεις που γίνονται εδώ και έναν χρόνο αφορούν στην πλειονότητά τους ακίνητα που προσφέρονται με σημαντική «έκπτωση» (περί το 20% - 25%) έναντι της αρχικά ζητούμενης τιμής. Για τον λόγο αυτόν, οι κτηματομεσίτες θεωρούν ότι «αν πέσουν μέσα» στις προβλέψεις τους για πτώση τιμών μέχρι και 30% έως τα τέλη του 2011 και παράλληλα το χρηματοπιστωτικό σύστημα ανοίξει τις στρόφιγγες του δανεισμού, τότε υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να αναθερμανθεί η αγορά ακινήτων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν αναμένουν οι πωλήσεις κατοικιών να διαμορφωθούν στα προ του 2008 επίπεδα.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v