Στο «κόκκινο» 4 στα 10 περίπτερα

«Κώδωνας κινδύνου» για το μέλλον του κλάδου των καπνοπωλών - περιπτερούχων, καθώς 4 στους 10 επαγγελματίες του χώρου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να βάλουν λουκέτο στο περίπτερό τους. Πλήγμα από φορολογία.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Στο «κόκκινο» 4 στα 10 περίπτερα
Τον «κώδωνα του κινδύνου» για το μέλλον του κλάδου των περιπτερούχων κρούει η Ένωση Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων, καθώς 4 στους 10 επαγγελματίες του χώρου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να βάλουν λουκέτο στο περίπτερό τους λόγω της αύξησης της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα η οποία έχει συρρικνώσει τον τζίρο τους.

Παρουσιάζοντας πριν από λίγο τα αποτελέσματα έρευνας της MRB Hellas ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Ιωάννης Πλακόπουλος, σημείωσε ότι οι πρόσφατες αυξήσεις στη φορολογία των καπνικών προϊόντων έχουν οδηγήσει αφενός σε μείωση της κερδοφορίας τους από τα καπνικά έως 67% και αφετέρου σε μείωση του τζίρου τους έως 30%.

Ο ίδιος σημείωσε ότι μεγάλο ποσοστό των περιπτερούχων αναφέρει πως παρατηρείται αύξηση των λαθραίων τσιγάρων και στροφή των καπνιστών στα φθηνά τσιγάρα και στα στριφτά.

Αυτό αποδεικνύει, σύμφωνα με τον κ. Πλακόπουλο, την αναποτελεσματικότητα των τελευταίων απανωτών αυξήσεων στα τσιγάρα, αφού οι καταναλωτές δεν σταματούν το κάπνισμα, αλλά στρέφονται σε φθηνότερα τσιγάρα, στριφτά ή λαθραία, με αποτέλεσμα και το κράτος να χάνει έσοδα αλλά και το λιανεμπόριο και ο ευρύτερος κλάδος του καπνού να απειλούνται με αφανισμό καθώς, όπως τόνισε, έχει εκμηδενιστεί το περιθώριο κέρδους.

Απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day σχετικά με το εύρημα της έρευνας ότι «σε ποσοστό 12% απαντούν πως τους τελευταίους 6 μήνες τους έχουν προσεγγίσει πιο συχνά απ' ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν για να τους προωθήσουν λαθραία τσιγάρα», σημείωσε ότι σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική διαπιστώνεται πως υπάρχει έξαρση της εισδοχής λαθραίων μέσα στο δίκτυο. Για να τονίσει ότι αυτό δεν γίνεται στην Ελλάδα, αν και φοβάται πως αν τα πράγματα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα και στην Ελλάδα.

Εκτός από την αντίθεσή του με τις αυξήσεις στη φορολογία, ο πρόεδρος της Ένωσης ανέφερε ότι πρόβλημα υπάρχει και με την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να απαγορεύσει τη διαφήμιση και τις προωθητικές ενέργειες καπνικών προϊόντων στα περίπτερα, καθώς, όπως είπε ο ίδιος, θα χάσουν σημαντικό ποσό για αντικατάσταση παλαιών κουβουκλίων των περιπτέρων τους και ένα ετήσιο έσοδο που τους καταβάλλουν οι καπνοβιομηχανίες.

Ειδικότερα, η έρευνα έδειξε ότι 1 στους 5 καπνιστές μετακινήθηκε στα φθηνά ή στα στριφτά τσιγάρα, ενώ στην ερώτηση ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι για να κόψουν το τσιγάρο το 81% απάντησε για λόγους υγείας, ενώ μόλις 1 στους 3 εξαιτίας των τιμών.

Τι λέει η έρευνα για τους επαγγελματίες

- Σε ποσοστό 86% δηλώνουν ότι έχουν παρατηρήσει μείωση του τζίρου τους σε καπνικά προϊόντα τους τελευταίους 6 μήνες, ενώ απαντούν ότι η μείωση είναι κατά μέσο όρο 32%.

- Για το 95% οι πρόσφατες αυξήσεις έχουν επηρεάσει την οικονομική κατάσταση της επιχείρησής του.

- Ποσοστό 94% δηλώνει ότι η βιωσιμότητα και το μέλλον της επιχείρησής του απειλείται από τις αυξήσεις.

- Σε ποσοστό 12% απαντούν ότι τους τελευταίους 6 μήνες τους έχουν προσεγγίσει πιο συχνά απ' ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν για να τους προωθήσουν λαθραία τσιγάρα.

- Στην ερώτηση τι θα συμβεί στην επιχείρησή τους σε ενδεχόμενη νέα αύξηση στην τιμή των τσιγάρων, σε ποσοστό 56% απάντησαν ότι θα μειωθεί ο τζίρος τους και 43% ότι θα κλείσει η επιχείρησή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v