Επίσπευση μεταρρυθμίσεων ζητά ο Κ. Μίχαλος

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, απέστειλε σήμερα επιστολή προς την υπουργό, κ. Λούκα Κατσέλη, στο οποίο επισημαίνονται οι άμεσες δράσεις που πρέπει να αναλάβει το υπουργείο.

Επίσπευση μεταρρυθμίσεων ζητά ο Κ. Μίχαλος
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, απέστειλε σήμερα επιστολή προς την υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη, στο οποίο επισημαίνονται οι άμεσες δράσεις που πρέπει να αναλάβει το υπουργείο, με στόχο την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την επίλυση των προβλημάτων που τις ταλανίζουν και τονίζεται η αναγκαιότητα για επίσπευση όλων των ζητημάτων που έχουν παγώσει εδώ και μήνες, ώστε η θερινή ραστώνη να μην αποτελέσει ένα επιπρόσθετο λόγο που θα διαιωνίσει τα προβλήματα της αγοράς.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Κυρία υπουργέ,

Με μεγάλη ανησυχία ο επιχειρηματικός κόσμος παρακολουθεί τους τελευταίους μήνες τις δράσεις του υπουργείου σας, αλλά και γενικότερα της κυβέρνησης, διαπιστώνοντας, ότι σε μείζονος σημασίας ζητήματα, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων και στην προώθηση μέτρων παρά το γεγονός ότι η διευθέτησή τους αποτελεί στη κυριολεξία ζήτημα ζωής και θανάτου, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η πάταξη του παρεμπορίου, η ενίσχυση της ρευστότητας των ΜΜΕ κυρίως μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, η υλοποίηση του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου, η ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων, η τόνωση του ανταγωνισμού και η απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων είναι μερικά από τα ζητήματα που δεν επιδέχονται άλλων καθυστερήσεων. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για καθυστερήσεις και η περίοδος του θέρους δεν θα πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη, αλλά αντιθέτως να αξιοποιηθεί για την προώθηση όλων εκείνων των πολιτικών που απαιτούνται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της αγοράς και της επαναφοράς της κοινωνικής συνοχής που έχει διαρρηχτεί .

Το ΕΒΕΑ ήδη έχει τονίσει με παλαιότερα υπομνήματα του την αναγκαιότητα για:

-Την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, κυρίως μέσω των προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ, που σήμερα λόγω της κρίσης δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σήμερα, η ελληνική μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση πιέζεται ασφυκτικά από τη μείωση της κατανάλωσης, τις απανωτές φορολογικές επιδρομές, αλλά και τη δυσκολία και το υψηλό κόστος άντλησης χρηματοδότησης από το πιστωτικό σύστημα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αποτελεί πλέον ζήτημα επιβίωσης για χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις η διευκόλυνση της πρόσβασης και η διασφάλιση ευνοϊκότερων όρων δανειοδότησης, μέσω του ΤΕΜΠΜΕ. Μέχρι στιγμής, αυτό που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι η καθυστέρηση στην ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων, τα οποία ενεργοποιήθηκαν μόλις τον περασμένο Μάιο. Σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει ουσιαστική παρακολούθηση στο στάδιο της εφαρμογής, ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά τους και να γίνουν τυχόν αναγκαίες τροποποιήσεις, ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

-Την υλοποίηση, επιτέλους, των προγραμμάτων του Αναπτυξιακού Νόμου που παραμένουν παγωμένα σχεδόν στο σύνολο τους από την ημέρα ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από την παρούσα κυβέρνηση. Η δημιουργία πρόσθετων ρυθμών ανάπτυξης αποτελεί τη μόνη διέξοδο από τη βαθιά οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα. Και σε αυτή την προσπάθεια θα έπρεπε να αξιοποιούνται σήμερα, ταχύτερα και αποτελεσματικότερα από ποτέ, όλα τα διαθέσιμα εργαλεία πολιτικής. Ο Αναπτυξιακός Νόμος θα έπρεπε να λειτουργεί ως ατμομηχανή για την αναθέρμανση της οικονομίας, παρέχοντας ουσιαστικά κίνητρα σε επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τρόπο που να αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Αυτό που η κυβέρνηση επέλεξε, ήταν να παγώσει τον ισχύοντα νόμο, χωρίς να έχει να παρουσιάσει καμία εναλλακτική πρόταση. Αντίθετα, εδώ και μήνες εξαντλείται σε σχέδια και άστοχες συζητήσεις περί επιμελητηριακού «Καλλικράτη» κτλ. Έστω και τώρα, την καλούμε να επικεντρωθεί στα μέτρα που έχει πραγματικά ανάγκη η χώρα και να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου.

-Την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ που αποτελεί το σημαντικότερο αναπτυξιακό εργαλείο το οποίο διαθέτει σήμερα η κυβέρνηση, προκειμένου να αναθερμάνει την οικονομία, να ενισχύσει τη ρευστότητα και να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. Η καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί στον τομέα αυτό είναι τεράστια και αδικαιολόγητη, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος στην κρισιμότερη στιγμή. Η κυβέρνηση χρειάστηκε τέσσερις ολόκληρους μήνες για να ορίσει τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης. Από το Σεπτέμβριο του 2009 ως τον Ιανουάριο του 2010, η χώρα έπεσε από την 5η στη 10η θέση, όσον αφορά την απορρόφηση πόρων. Είναι καιρός οι αρμόδιοι να αφυπνιστούν και να προχωρήσουν, χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Όσο η κυβέρνηση εξακολουθεί να δίνει βάρος στα εισπρακτικά μέτρα, αγνοώντας την ανάγκη για πρόσθετους ρυθμούς ανάπτυξης, τα πράγματα θα γίνονται όλο και πιο δύσκολα για τη χώρα μας.

-Την ουσιαστική ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση και την τροποποίηση των σχετικών προγραμμάτων που δεν δίνουν λύσεις στο πρόβλημα και βέβαια τον συμψηφισμό των χρεών τους με τις οφειλές που έχει απέναντι τους το δημόσιο κυρίως από την μη επιστροφή ΦΠΑ την οποία δικαιούνται.

-Τη δημιουργία Σώματος Δίωξης Παρεμπορίου, με στόχο την εξάλειψη του προβλήματος που δεκαετίες τώρα παραμένει άλυτο, αλλά ιδιαίτερα αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο απειλεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά το υγιές εμπόριο.

-Την πραγματική απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων –όχι όπως αυτή των μεταφορέων- που θα τονώσουν τον ανταγωνισμό και θα μειώσουν τα κόστη των επιχειρήσεων.

- Την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και των υλοποίηση έργων υποδομών μέσω παραχωρήσεων στην ιδιωτική πρωτοβουλία , για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

-Την αναθεώρηση των αποφάσεων για τις αυξήσεις των άμεσων και έμμεσων φόρων, των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και γενικότερα όλων των τελών που καθορίζονται από το κράτος, για την συγκράτηση της ακρίβειας, που επιδρά αρνητικά και στην κατανάλωση.

-Την άμεση έκδοση μέχρι 30-9-2010, δεκάδων υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων για την Εφαρμογή του (Γενικού Εμπορικού Μητρώου) ΓΕΜΗ, όπως προβλέπει ο νόμος 3853/ΦΕΚ Α 90/ 17-6-2010.

-Την αξιοποίηση των προτάσεων των Επιμελητηρίων τόσο σε ότι αφορά την επιμελητηριακό νομοθεσία, όσο και γενικότερα όλα τα ζητήματα της οικονομίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v